Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.12.2010.
10:23
Politika A

Ispovest srpskih vojnika: Mučenja u Albaniji i Nemačkoj

Dvojica pripadnika nekadašnje Vojske Jugoslavije Šefko Tairović i Boban Milenković, koji su zarobljeni na teritoriji Kosmeta 1999. godine za vreme NATO bombardovanja, bili su zatvoreni i mučeni u zatvorima na Kosmetu i u logorima u Albaniji i Nemačkoj, piše "Politika".

Šefko Tairović sa majkom i bratom (foto: Politika)
 

List podseća da je još 2006. i 2007. godine pisao o dvojici srpskih vojnika kidnapovanih na Kosmetu, koji su mučeni i zlostavljani u tajnim zatvorima i bazi NATO-a.

Šefkova majka Farija ispričala je tada da su njenog sina na Kosmetu, kada je zarobljen, "mučili nekoliko dana Šiptari", a posle je prebačen u Albaniju, gde su ga tukli vezanog, mučili strujom i nisu mu davali ni hranu ni vodu, a onda su ga prebacili u Nemačku, gde su se nad njim, takođe, iživljavali.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, osvrćući se na tajne logore u Evropi tek nedavno je obelodanio da su u tim logorima bili i srpski vojnici za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.


Sam Šefko Tairović, koji se posle povratka iz zarobljeništva dugo lečio, čak i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici pored Niša, a onda se oženio i sa porodicom otišao u jednu od zapadnoevropskoj zemalja, gde i sada živi i radi, rekao je da je zarobljen u brdima iznad Dečana i da je nekoliko dana bio na Kosmetu, a potom helikopterom prebačen u Albaniju, gde je bio sedam dana stalno ispitivan i tučen, a onda je avionom prebačen u Nemačku.


Šefko Tairović iz Niša tada je ispričao: "Kod Junika su nas presreli i razoružali albanski teroristi. I zarobili. Vezali su nam ruke i počeli da nas tuku. Zarobljeni smo rano ujutru, a posle pešačenja od nekoliko sati zatvorili su nas u neku prostoriju. Sve se odigralo u brdima iznad Dečana. Vezali su nam poveze preko očiju i narednih 20 dana nisam video ni gde sam, ni gde me vode. Proveli smo nekoliko dana u zatvoru na Kosovu, a onda su nas helikopterom prebacili u Albaniju. Tamo smo bili sedam dana i tu su nas stalno ispitivali i tukli. Tražili su od mene da priznam da sam mučio Albance, da smo ih zarobljavali i streljali, neprestano su insistirali da priznam da smo bili teroristi. Ćutao sam sve vreme. Posle sedam dana avionom sam prebačen u Nemačku. To mi je krišom, da niko ne čuje, rekao jedan Makedonac, koji je bio prevodilac. Rekao mi je da smo negde pored Frankfurta. I u Nemačkoj su mi stalno bile vezane ruke na leđima i oči. Nisam video nikoga, a uvek je kod mene u prostoriji u kojoj sam bio bilo po nekoliko ljudi. Pune dve nedelje, iz dana u dan, ponavljano mi je da moram da priznam i nešto da potpišem, i da ću posle toga da budem pušten. Nisam ništa potpisao, nisam imao šta da priznam. Mučen sam stalno, a vodu i malo hrane dobijao sam jednom dnevno".

Posle najtežih dana u životu provedenih u Albaniji i Nemačkoj Šefko Tairović je vraćen u Srbiju. Prevezen je, ispričao nam je, do mađarsko-jugoslovenske granice i tu su ga preuzeli naši vojni organi i odvezli u Niš. U vojsku se više nije vraćao.

I Milenković besomučno prebijan i mučen


Drugi vojnik - Boban Milenković iz Vranja - ponovio je Šefkovu priču, navodeći da je na Kosmetu, posle zarobljavanja, mučen i besomučno tučen bez prestanka nekoliko dana, a onda prebačen u Albaniju, nakon čega je, posle velike torture, sedam dana bez vode i hleba, u lancima, u hladnom i tamnom podrumu, avionom prebačen u Nemačku.

"Zarobljen sam na redovnom zadatku, u patroli, 13. aprila 1999. godine. Od karaule na Košarama krenuo sam do položaja naše vojske, kada sam presretnut u zasedi šiptarskih terorista. Napadnut sam s leđa, oboren i odmah vezan. Sa povezom preko očiju i usta, sa vezanim rukama na leđima i nogama, ubačen sam u neko vozilo, pretpostavljam u kamionet, i odveden u nepoznato.”
 

"Na Kosovu sam mučen i besomučno tučen bez prestanka nekoliko dana, a onda smo prebačeni u Albaniju, a posle velike torture, sedam dana bez vode i hleba, u lancima, u hladnom i tamnom podrumu, avionom sam prebačen u Nemačku. Saslušavanja su nastavljena, menjali su se ljudi koji su me ispitivali. Tražili su od mene da odam brojno stanje jedinice u kojoj sam bio na Kosovu, kakvo oružanje posedujemo, šta su planovi vojske i moje jedinice, ko komanduje", ispričao je tada Milenković za "Politiku".

On je dodao i da su mu jednoga dana u posetu došli predstavnici Međunarodnog crvenog krsta i da mu je, dok su oni bili kod njega, jedan od prevodilaca, Makedonac, rekao da je u Manhajmu, u Nemačkoj.

"Predstavnici Crvenog krsta obećali su da će obavestiti moje roditelje, ali nisu to učinili... Tada sam sreo i Šefka Tairovića, koji je doveden u moju ćeliju i saznao da je i on zarobljen i mučen kada i ja. Ispitivanja su nastavljena sve do 18. maja, kada mi je rečeno da vratim zatvorsko odelo koje sam dobio i kada mi je data nazad moja vojnička uniforma. Odvezli su nas na aerodrom i potom avionom do Budimpešte, a odatle vojnom kampanjolom do srpske granice gde smo predati našim vojnim organima. Dva dana sam posle toga proveo u Beogradu, a onda mi je kupljena autobuska karta i krenuo sam za Vranje.”

POVEZANE VESTI

Petak 24.12.2010. 10:53
...dobar advokat na procenat...tuzba...odsteta.....nikako ne odustati....
Petak 24.12.2010. 11:02
svabe su nasi ovekoveceni prijatelji,nosioci demokratije i ljudskih prava,naravno da su jedva cekali da nam pomognu kad je najteze i ponovo su sve to dokazali i dokazuju. kad treba Srbi da se kasape,nosioci demokratije i ljudskih prava su neverovatno brzi i neprave pitanje dokle to moze da ide.njima nikad nije dosta.genocidni geni se prenose u svako novorodjeno svabce.
Subota 25.12.2010. 12:56
vezanih ociju mucen na kosovu a potom u albaniju da nisu imali turistickog vodica pa im je kazivao o kretanju. dobio si azil u evropu prica tije uspela .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online