Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.12.2010.
12:06
G. Plazinić - Vesti A

Masakr po arapskom udžbeniku

U području sela Junik ispod Košara srpska vojska pronašla je knjigu koja je 10 godina bila noćna mora jednog niškog lekara, ispričao nam je Čačanin Vladimir Knežević (43), veteran 63. padobranske brigade. Njegova jedinica je prilikom povlačenja albanskih terorista u šatoru njihove poljske bolnice pronašla medicinski udžbenik iz anatomije, i to na arapskom jeziku. Još tada su sumnjali da je knjiga bila priručnik lekara ili neke druge osobe koja je od zarobljenih ili otetih Srba vršila odabir za vađenje organa.

Sporni priručnik o anatomiji

- Knjigu smo pronašli u šatoru sa ostalim NATO sanitetskim materijalom u proleće 1999. godine.

Posle borbe, teroristi su se povlačili u velikoj žurbi i za sobom su ostavili mnogo stvari, između ostalih, i jednu obimnu zelenu knjigu.

Pronađeni predmeti su natovareni u prikolicu lade nive, a knjigu smo, kao suvenir, dali brigadnom lekaru koji je sa nama bio na položaju - priča Knežević.


Prema njegovoj priči, lekar D. Petrović iz Niša još tada je prokomentarisao da je nelogično da u knjizi budu podvučeni delovi koji nemaju nikakve veze s povredama koje se mogu zadobiti u ratu.
 

Hvatali beleške...

- U knjizi za koju smo kasnije saznali da je veoma retka i vredna, podvučeni su delovi u kojima se govori o unutrašnjim organima kao što su bubrezi, jetra i srce.

Jasno se vidi da se čitalac najduže zadržao na tim stranama, što je za ratne uslove nenormalno!

Otišao sam u Niš 2009. godine kod lekara da rešim neka boračka pitanja i zatekao doktora Petrovića u veoma lošem stanju. Bio je to jeziv prizor.

Izvadio je tu istu zelenu knjigu i bolesno svečano mi je predao.

Rekao mi je: "Evo ti, brate, ja ne mogu više... Daj je nekome ko to može" - ispričao nam je ratni veteran i dodao da mu je doktor rekao da mu je taj suvenir bio noćna mora na samu pomisao u koje je monstruozne svrhe korišćena.

Ilustrovani priručnik


Pojedini delovi knjige koji govore o unutrašnjim organima su podvučeni, a na marginama su napisana i objašnjenja na albanskom jeziku. Strane su ilustrovane slikama unutrašnjih organa pored kojih je rukom napisano i objašnjenje.

Knjigu smo dali brigadnom lekaru: Vladimir Knežević

Po dolasku u Čačak, Knežević je knjigu predao Udruženju boraca koje je najpre skeniralo sve strane podvučene grafitnom olovkom, a potom su je predali državnim bezbednosnim službama.


Kako smo saznali u Nišu, lekar koji je ovom Čačaninu predao knjigu nije u najboljoj zdavstvenoj situaciji i trenutno je na bolovanju. Pomenuti doktor Petrović bio je nedostupan za razgovor sa našim reporterom, ali i za kolege lekare koji su pokušali da ga kontaktiraju.
 

Vratili mi samo Dimitrijeve noge!

 

Pipci monstruma paravojnih albanskih formacija protežu se do Makedonije, a na zapadu te zemlje su ubeđeni da su i kidnapovani Makedonci tokom sukoba 2001. bili žrtve trgovine organima na Kosovu i u Albaniji.


Vesna Dimkovska iz Tetova sumnja da je i njen suprug Dimitrije, koji je nestao u ratu 2001, bio žrtva trgovine organima. Kaže da su u dugogodišnjoj potrazi za dvanaestoricom kidnapovanih Makedonaca pronađeni samo donji ekstremiteti njenog supruga, što je kod nje još više pobudilo sumnju da je on bio ubijen, a njegovi organi prodati.


- Pre osam godina bili smo u Institutu za sudsku medicini u Skoplju. Tamo su nam pokazali svega 30 odsto tela moga supruga. Sada, kad se doznalo za monstruoznu trgovinu, ubeđeni smo da su oteti Makedonci bili prebačeni na Kosovo i u Albaniju i ubijeni, a njihovi organi prodati - kaže Dimkovska i dodaje:


- Kao, tražili su i druge delove tela moga supruga, ali ništa nisu našli.
Od nadležnih institucija ona zahteva da preduzmu ozbiljnije mere. Podseća da su neposredno nakon sukoba visoki policijski funkcioneri govorili da je deo kidnapovanih Makedonaca bio prebačen na Kosovo.

 

Ni 10 godina od završetka oružanog sukoba još nije rasvetljen nestanak Makedonaca iz Tetova i okoline. Porodice godinama obijaju vrata brojnih institucija, ali nadležni u Makedoniji nikako da reše ovaj misteriozan slučaj.


Pripadnici nekadašnje paravojne albanske Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), po nalogu njihovog tadašnjeg vođe Ali Ahmetija, 2001. su izjavljivali da vode ozbiljnu istragu. Međutim, oni nikada nisu ponudili konkretne informacije.


Vojni i politički vrh ONA Gzim Ostreni i Ali Ahmeti nikada se nisu izjasnili da li nešto zna o slučaju kidnapovanih, a saglasno odluci o amnestiji svih boraca ONA, makedonski nadležni organi nisu ni sudski procesuirali taj predmet protiv rukovodstva ove paravojne formacije.

 

Ahmeti brani Tačija


Ali Ahmeti, danas lider DUI, albanske stranke koja je koalicioni partner u makedonskoj vladi, braneći Hašima Tačija od optužbi da je bio umešan u trgovinu organima, sada izjavljuje da je izveštaj poslanika Dika Martija obična kleveta i loš pokušaj bacanja senke "na svetlu istoriju Albanaca na Balkanu".

 

D. Lj. Joksić - Vesti

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.12.2010. 12:28
Што би рекао Свети Отац Јустин - Људи, звери... Боже колико је то бола онима коју су тако изгубили своју децу, своје најближе, колико је само ужасна помисао на чињеницу да ти неко искасапио живо дете... Па докле више браћо?! :(
Četvrtak 23.12.2010. 17:24
Selo Junik je mnogo poznatije i interesantno za istrazivanje u vezi dogadjaja iz leta 1998. godine, kada je bilo u okruzenju oruzanih snaga tadasnje SRJ, nakon razbijanja oruzanih formacija u Metohiji, kada se teroristi OVK razbezali vecinom za Albaniju, a delom za Makedoniju. U selu Junik je bio centar obavestajnih sluzbi SAD i ostalih Zapadih zemalja. Da bi spasili svoje obavestajce od zarobljavanja i otkrivanja njihove uloge u pobuni Shiptara kojom su oni upravljali, digli su histericnu propagandu o tzv. humanitarnoj katastrofi 10 hiljada dece, koja su navodno u Juniku. Pretili su tada da ce Srbiju bombardovati, ukoliko vojska udje u Junik.
Četvrtak 23.12.2010. 17:35
.Nasi su se tada sporazumeli da puste samo americke obavestastajce da preko vrleti, koje se izdizu iznad Junika, predju u Albaniju, dok su ostali i dalje u okruzenju obavestajci iz Zapadne Evrope.. Nakon toga je doslo do potpunog prestanka pretnji od SAD, ali su nas zato ostali iz Zapadnih zemalja besomucno napadali. Neki novinar bi trebalo da istrazi ovu operaciju nasih oruzanih snaga i otkrio bi mnoge interesantne podatke o direktnoj umesanosti SAD i Zapada.u tzv. oruzanoj pobuni Shiptara na Kosmetu. U ovim istrazivanjima bi mogao mnogo da pomogne general Delic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online