Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 22.12.2010.
20:11
B92 A

Del Ponte: Tači mora u Hag

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da istragu o navodima specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija može preuzeti Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ukoliko dobije mandat od Saveta bezbednosti UN, ili poseban nezavisni sud po uzoru na Specijalni sud za Liban.

Euleks i Kosmet ne mogu sami: Karla del Ponte

Del Ponte je za najnoviji broj nedeljnika NIN rekla da su te dve mogućnosti na raspolaganju ukoliko Euleks iz nekog razloga ne može da preuzme istragu povodom optužbi za ubistva i trgovinu ljudskim organima u koje su umešani kosmetski političari na visokim pozicijama.

"Jednostavno ne možete da pročitate ovaj izveštaj i okrenete glavu. Međunarodna institucija koja je u stanju da sprovede detaljnu istragu mora da ispita ovaj izveštaj", izjavila je Del Ponte u Argentini, gde trenutno obavlja dužnost ambasadora Švajcarske.

Ona je dodala da joj iskustvo govori da nijedno državno telo ne može da sprovede efikasnu istragu o optužbama koja obuhvataju više zemalja Balkana i Hašima Tačija, i da je zato neophodno angažovanje međunarodne zajednice.

Bivša tužiteljka je rekla da su se službenici Haškog tribunala suočili sa ozbiljnim pretnjama od strane albanske mafije i operativaca bivše Oslobodilačke vojske Kosova kada su 2004. godine pokušali da sprovedu istragu povodom optužbi za trgovinu organima.

"Oni su bili onemogućeni", rekla je Del Ponte, i odbacila tvrdnje da je Haški tribunal ikada doneo zaključak o tome da su ove optužbe neosnovane, jer nikada nije bila sprovedena temeljna istraga.

"Plašim se da ni Euleks neće biti u stanju da sprovede ovu istragu, jer možete zamisliti sa kakvim će se sve problemima suočavati službenici na Kosmetu", rekla je Del Ponte.

Prema njenoj oceni, tvorac izveštaja o organizovanom kriminalu i zločinima na Kosovu Dik Marti je hrabar čovek, koji nije pod političkim pritiskom ili u potrazi za političkim poenima.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 20:19
Istragu da vrše naši organi. Samo naši organi znaju kako treba sa njima.
Sreda 22.12.2010. 20:39
Sramota , da je cak i Karla del Ponte digla glas i nesto rekla u korist Srba za koju znamo kakav odnos inace ima al Tadic jos čuti , SRAMOTA ovo je vec previse , on nije ni covek a kamoli Srbin.
Petak 24.12.2010. 16:24
Тачи је добио статус терористе од стране српских власти, још давне 1997, када је издат судски налог за његово хапшење поводом правоснажне пресуде у Косовском Окружном Суду под ознаком: Процес К-1745, члан 331 и 334 Кривичног закона, где је осуђен на 10 година затвора за кривична дела тероризма против српске полиције и државних установа, која датирају још од 13-ог маја 1993.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online