Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.12.2010.
09:16
Vestionline A

Tači: Napad na pregovore Srbije i Kosova

"Izveštaj Dika Martija direktan je udarac na proces pregovora Srbije i Kosova", tvrdi odlazeći predsednik Vlade u Prištini Hašim Tači. "Nemam šta da krijem i zahtevam da ceo slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti“, izjavio je on povodom optužbi da se bavio trgovinom organima.

Tači je tako po prvi put od objavljivanja izveštaja Dika Martija rekao da je spreman na saradnju u vezi s tim slučajem.

Brzo prešao put od pretnji tužbama do spremnosti na saradnju: Hašim Tači

"Nemam šta da krijem i zahtevam da ceo slučaj istraže međunarodna zajednica i kosovske vlasti. Ovaj slučaj već je tri puta bio predmet istrage.

Njime se bavio i Haški tribunal, UNMIK kao i Euleks. Imam puno poverenje u pravosudne organe i istina će vrlo brzo izaći na videlo. I ja ću biti otvoren za svaku saradnju“, kazao je on.

Saradnju nadležnih albanskih institucija u ovom slučaju očekuje i američka administracija.

"Martijeve tvrdnje su nemoguće"


Prema tvrdnjama koje je Tači izneo u razgovoru za bečki nedeljnik "Prese", događaji koje je Marti naveo u izveštaju nisu mogli da se dese.


"Gotovo sam siguran da se takve stvari nikada nisu dogodile, a i Marti to zna. Međutim, doćiće trenutak kada ćemo to i dokazati", poručio je on.


Na konstataciju da je nedavno otkriven slučaj ilegalne transplantacije organa na klinici "Medikus" u Prištini, Tači je odgovorio da se radi o istraživanju koje je u toku.


"Podržaću u potpunosti pravni sistem kako bi se to rasvetlilo. Ne želim da bilo ko vrši politički pritisak na pravni proces. Kosovski pravni i bezbednosni organi su u ovom slučaju prvoklasno odradili posao", uveren je on.

Tači je u izjavi za agenciju AP ponovio "kontranapad" na račun specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija: "Izveštaj je politički motivisan, nije zasnovan na činjenicama, a ima za cilj da nanese štetu novostvorenoj državi Kosovo, imidžu Kosova, da dovede u pitanje izborni proces, stvaranje institucija i evropsku budućnost Kosova.

Ovo je napad usmeren na dve države, na Kosovo i na Albaniju i na sve Albance. Ovo je direktan napad na proces pregovora između Kosova i Srbije“, izjavio je Tači.

Otpočinjanje pregovora između Beograda i Prištine po svemu sudeći neće imati ozbiljnijih prepreka, pošto je srpski predsednik Boris Tadić izjavio da "dijalog treba početi nezavisno od optužbi izvestioca Saveta Evropa Dika Martija da je Hašim Tači umešan u trgovinu ljudskim organima."

Najveća odgovornost na Euleksu

 

Dušan Ignjatović

Šef Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da pravosuđe Euleksa ima najveću odgovornost za procesuiranje osoba za koje postoji sumnja da su odgovorne u vezi sa navodima o trgovini ljudskim organima.


"Manje je bitno ko će da procesuira ove osobe, a mnogo važnije je da se sprovede ozbiljna istraga i da sve relevantne institucije u to budu uključene, da ne dođemo u situaciju da misija Euleksa nema pristup dokumentaciji UNMIK-a ili tribunala, kako to navodi specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u svom izveštaju", rekao je Ignjatović u intervjuu "Politici".


Ignjatović je naglasio da je veoma važno utvrditi sudbinu svih nestalih osoba na Kosmetu, bez obzira na to kojoj naciji i veri te osobe pripadale.


On je naveo da Srbija ne želi politizaciju postupka, "već da sud koji je nadležan, sud Euleksa, sud u Beogradu ili sud u Albaniji, otvori istragu na osnovu navoda iz izveštaja Martija, knjige Karle del Ponte, kao i svih drugih prikupljenih dokaza.


"Srbija je spremna da pruži svaku vrstu pomoći. Svi imaju veliku odgovornost, ali smatram da Euleks u ovom trenutku ima najveću odgovornost", rekao je Ignjatović.


"Obavestili smo tužioca Serža Bramerca da postoje razlozi da se istraže navodi Karle del Ponte o tome da je UNMIK ometao istragu tribunala na Kosmetu. Iako tribunal ne može da otvara nove istrage za ratne zločine od 2004. godine, novi postupci za nepoštovanje suda mogu da se vode", rekao je on.

 

Srpski amandmani na Rezoluciju SE?


Član srpske delegacije i poslanik u republičkom parlamentu Nataša Vučković rekla je za "Politiku" da Srbija u Savetu Evrope mora da preduzme sve kako bi izveštaj Dika Martija dobio epilog.


S obzirom na to da bi Parlamentarna skupština SE trebalo 25. januara da se izjasni o Martijevom izveštaju i da usvoji rezoluciju, Vučkovićeva je navela da će srpska delegacija prvo razmotriti izveštaj i predlog rezolucije i utvrditi da li će podneti amandmane na rezoluciju.


Redovna procedura podrazumeva da se pravni komitet Parlamentarne skupštine SE izjasni o amandmanima koji budu podneti na predlog rezolucije, a amandmane je moguće podneti najkasnije 24 sata do plenarne rasprave o izveštaju i rezoluciji, odnosno do 24. januara.


"Amandmani se podnose samo na predlog rezolucije, a ne i na izveštaj. Skupština debatuje o izveštaju, ali se glasa samo o rezoluciji i, naravno, o amandmanima", kazala je ona.


"Naši poslanici će biti aktivni i kroz rad političkih grupa, koje će se izjasniti prvog dana redovnog zasedanja o izveštaju Dika Martija i o rezoluciji, što je uobičajena praksa", kazala je Vučkovićeva.

 

Džuda: Oštar udarac Tačiju i Kosovu


Ugledni britanski publicista Tim Džuda ocenio je da je Martijev izveštaj o trgovini ljudskim organima "zadao oštar udarac kredibilitetu Hašima Tačija i samog Kosova, kojem je otežana pozicija ne samo po pitanju priznanja nezavisnosti i napretka ka EU, već i na predstojećim razgovorima s Beogradom".


"Mislim da je izveštaj zadao izuzetno oštar udarac kredibilitetu Hašima Tačija, ali i Kosova, i to u momentu kada se bori da dobije priznanje širom sveta", rekao je Džuda u intervjuu radiju "Slobodna Evropa".


"Ne govorim o samom procesu priznanja, nego pre o nastojanju da se država uspostavi na takav način da može biti priznata od strane čitave međunarodne zajednice. Dakle, tu nisu najbitnije brojke nego verodostojnost, dignitet", kazao je on.

 

"Tadić vodi mudru politiku"


Na pitanje šta bi u ovakvoj atmosferi bio konstruktivan stav Srbije, Džuda je odgovorio da izjava Borisa Tadića da je spreman da razgovara s Tačijem sve dok se ne dokaže osnovanost optužbi protiv njega pokazuje da predsednik Srbije "zna šta radi" i da vodi "vrlo racionalnu i mudru politiku".


"Uostalom, Srbija je sada u poziciji sa koje i ne mora baš mnogo da se napreže. Svakako joj je u interesu da se dijalog sa Prištinom pokrene, ako ni zbog čega drugog, ono radi toga da ne bi bila viđena kao strana koja ga opstruiše", rekao je Džuda.

 

"Kosovo teže do EU"


Prema Džudinim rečima, "Kosovu će zbog izveštaja biti otežan i put ka EU i biće mu teže da se dokaže kao kredibilna država".


Tači će se, kao premijer, suočiti s poteškoćama u organizovanju susreta sa stranim državnicima i poslovanju sa inostranim partnerima jer će svi izbegavati da budu s njim viđeni, rekao je britanski publicista.


Kada je reč o dijalogu s Beogradom, za prištinsku stranu će, kako je ocenio Džuda, sada biti mnogo teže za kompromise na koje bude pristala dobije nešto više zauzvrat.

"Razume se, obe strane će morati da čine ustupke, ali će za kosovski pregovarački tim... biti teže da izdejstvuje kompromise druge strane ili Evropske unije", kazao je on i upozorio da bi Priština mogla da izgubi volju da uloži bilo kakve veće napore u taj dijalog.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.12.2010. 09:34
Gospodin Marti zna sta radi,on nije ni za Srbe ni za siptare nego za ljude za pravdu za istinu,i zato apelujemo na Evropu da nezatvara oci pred naslednicima dr.mengela ovo je zlocin protiv covecnosti!Taci i njemu slicni nesmeju da budu na funkcijama na kojima jesu,moraju snositi odgovornost za sve sto su uradili!!!NAJVECA ODGOVORNOST JE NA SRPSKOJ VLADI MORA DA SE BORI ZA OVAJ SLUCAJ,IMA DA SE SAZNA KO JE SVE POCINIO ZLOCIN I KO JE U SRBIJI ZNAO ZA TO A CUTAO!!!!
Sreda 22.12.2010. 11:24
Verujem da iduce godine Taci & Co nece bit vise tako dobrodosli u zvanicnim posetama u drugim drzavama kao do sad , mislim da ga necu morat vise bar dva puta godisnje gledat kako se slika sa Pahorom i ostalima na Bledu sad ce ga svi ovako demokratski izbjegavat . Samo Tadic jedva ceka da ga vidi i da malo poprica sa svojim prijateljem Tachijem.
Sreda 22.12.2010. 11:41
Ne trebaju "kosovske vlasti" da vode istragu, nego samo nezavisni tim kao sto je i sam Taci to izjavio. Kakvi su to balisticari ti Kosovari, da bi pruzili strucnu pomoc u istragama?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online