Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.12.2010.
16:51 >> 18:32h
Vestionline A

Imena doušnika ipak sačuvana?

Skoro sva dokumenta iz arhive nekadašnjeg Resora državne bezbednosti, današnje BIA, koja su uništena posle petooktobarskih promena u Srbiji su rekonstruisana, saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora. Čak 98 odsto svih dokumenata, među kojima su izveštaji, tajni dosijei i imena doušnika tajne službe, je vraćeno i sačuvano.

A gde operativci čuvaju svoje primerke izveštaja?
 

Time izvori lista negiraju informacije da su imena doušnika uništena, kako se tvrdilo povodom Predloga zakona o otvaranju tajnih dosijea koji je pre nekoliko dana podneo Srpski pokret obnove Skupštini Srbije.

"Rekonstrukcija je počela 2004. godine kada je u BIA formirana posebna komisija. Praktično su sve uspeli da sačuvaju, pre svega zahvaljujući načinu na koji se čuvaju dosijei i izveštaji operativaca”, kaže sagovornik "Politike".


Drugi izvor lista objašnjava kako se skladište dosijei i izveštaji: "Sve što operativac sa terena napiše on to prosleđuje Upravi za analitiku. Tu se podatak obrađuje i prosleđuje na dalje čitanje onima kojima bi mogao da bude od koristi. Ipak, operativac piše izveštaj u dva primerka, pa onaj drugi primerak ostaje njemu”.


Osim tih primeraka koje su operativci čuvali u svojim arhivama, specijalna komisija je rekonstruisala dosijea, imena doušnika i ostale izveštaje, zahvaljujući proceduri o načinu skladištenja podataka.

Naime, svaki izveštaj u pisanom obliku se skenira i skladišti na hard-diskove. Nekad se to radilo pomoću mikrofilmova koji su se uvek čuvali odvojeno od pisanih dokumenata. Kada su dokumenta tadašnjeg RDB spaljivana, odgovorni za to nisu našli mikrofilmove, pa je na osnovu toga takođe veliki broj dokumenata sačuvan i rekonstruisan.
 

Iako su sigurni da su svi uništeni dosijei rekonstruisani, sagovornici "Politike” ipak ostavljaju mogućnost da dva odsto ipak nije sačuvano. Zato i navode da je reč o 98 odsto dokumentacije.


"Uvek postoji mogućnost da je nešto potpuno uništeno. Postoje, recimo, takozvani zatvoreni poslovi. U tom slučaju, operativac o poslu koji radi obaveštava samo načelnika službe, pa njegov izveštaj ne ide u Upravu za analitiku i na dalje skladištenje. Ako načelnici nisu davali izveštaje po tim ’zatvorenim poslovima’ na dalje postupanje, onda je praktično nemoguće rekonstruisati taj dokument”, objašnjava naš sagovornik.


Drugi izvor "Politike” kaže da je nemoguće rekonstruisati i dosijea, izveštaje i imena doušnika ako je operativac odlučio da u dokumentima koje prosleđuje šefovima zaštiti svoj izvor informacija. Recimo, operativa napiše ime i prezime, ali namerno stavi pogrešnu godinu rođenja doušnika. Ili, operativac napiše tačno prezime doušnika, a stavi drugo ime. U tim slučajevima, nemoguće je saznati ko je bio doušnik operativca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.12.2010. 16:56
Увек, све што је битно-налази се у она 2 %.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online