Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 15.12.2010.
12:49
Srna A

Kako je Mladić pobegao od BIA

U Srbiji je bilo više od 10 pokušaja da se stupi u pregovore sa Ratkom Mladićem kako bi se privolio na dobrovoljnu predaju, a u najmanje dva slučaja Mladić je izbegao hapšenje u poslednjem trenutku, piše danas "Politika".

Ratko Mladić, Radovan Karadžić i komandant Unprofor-a
 

Pozivajući se na izvore bliske srpskom Akcionom timu, poslednji trag Mladića datira iz 2006. godine, a od 2002. godine u nekoliko navrata je, preko njegove porodice, pokušavano da se pregovara sa njim ali konkretnih razgovora nikad nije bilo i odgovor je uvek bio negativan.

Isti izvor navodi da je bilo više od deset pokušaja da se stupi u pregovore sa Mladićem kako bi se on privoleo na dobrovoljnu predaju, a među onima koji su to pokušavali bili su jedan bivši ministar odbrane, zatim dvojica generala koji su od Generalštaba dobili zaduženje, bivši direktor BIA Rade Bulatović...

Svi oni su razgovarali sa Darkom Mladićem, sinom odbeglog generala, ali on nikada nije davao bilo kakvu naznaku da bi hteo to da učini, pravdajući se da "ne zna gde mu je otac".

Nadležne srpske službe uvek su sa zakašnjenjem dolazile do podataka gde se Mladić nalazi, pa je on tako u više navrata u poslednjem trenutku izbegao hapšenje, a u arhivama službi koje su u Akcionom timu za saradnju sa Haškim tribunalom, zabeležena su najmanje dva slučaja o tome kako je Mladić izbegao hapšenje.

Jednom se to desilo u jesen 2003. godine, kada su operativci MUP-a Srbije čoveka za koga su mislili da je Ratko Mladić bukvalno ispratili do stana u jednom novobeogradskom soliteru, ali u stan, ipak, nisu ušli iz nepoznatih razloga, ali je kasnije, 2006. godine, utvrđeno da se u upravo tom stanu krio Mladić.

Druga šansa, možda i najveća dosad, propuštena je u aprilu 2006. godine, kada su operativci BIA razbili kompletnu mrežu Mladićevih jataka i došli do podataka da je Mladića četiri godine ranije sa jedne lokacije na drugu prevezao izvesni Stanko Ristić, penzionisani vojni pilot, koji je saslušan i pušten, pošto BIA nije znala koga je držala u rukama.

Kasnije se ispostavilo da je Ristić u tom trenutku bio jedini preostali Mladićev jatak, da je u direktom kontaktu sa njim i da se Mladić u to vreme skrivao na lokaciji koju mu je upravo Ristić obezbedio.

Kada je pušten iz BIA Ristić je odmah obavestio Mladića o privođenju, nakon čega je Mladić pobegao u nepoznatom pravcu i do danas se ne zna gde je, niti je Akcioni tim uspeo da rekonstruiše njegovo dalje kretanje.

Za Mladića traženo 2,5 miliona evra

Insistirala godinama baš na hapšenju Mladića: Karla del Ponte
 

Izvor "Politike" iz obaveštajnih krugova kaže i da je jedan bivši visoki državni funkcioner, upoznat sa svim detaljima potrage za Mladićem, ponudio bivšoj haškoj tužiteljki Karli del Ponte na aerodromu u Ženevi 2005. godine Ratka Mladića za 2,5 miliona evra, ali je ona tražila prvo fotografiju Mladića kako drži dnevne novine tadašnjeg datuma.

Funkcioner je po povratku vratio u Srbiju pozvao Del Ponteovu i rekao joj da nije u mogućnosti da obezbedi obećano.

"Politika" ocenjuje da su sve nerealnija očekivanja da među depešama američkih ambasada u svetu koje objavljuje Vikiliks, bude otkriven podatak gde se skriva Ratko Mladić i zašto on nije uhapšen. 

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 12:58
Pu jebem ti kad se sad nisam šlogirao ... čitam tekst, mrdam klizač na dole kad ono Baba Roga ... Au srce mi stalo ...
Sreda 15.12.2010. 17:21
A sta je bilo posle 2006-te?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online