Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 10.12.2010.
14:49 >> 16:54h
Pres A

Janković sam odlučio da ide u Oslo

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je odlučio da otputuje u Oslo na uručivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjabou kad je shvatio da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije prihvatio da preispita odluku o neprisustvu predstavnika Srbije toj ceremoniji

Zna šta je najbolje za nas: Saša Janković
 


"Kao nezavisni državni organ nadležan da se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih prava, Janković je odlučio da otputuje u Oslo pošto je shvatio da apel ministru spoljnih poslova da se preispita odluka o neprisustvu ceremoniji nije bio prihvaćen. Janković je sa Jeremićem razgovarao u sredu, 8. decembra, a odluku doneo dan kasnije odnosno juče", navodi se u saopštenju Kancelarije zaštitnika građana.


Janković je podsetio da konstantno insistira na nezavisnosti Zaštitnika građana od prvog dana izbora na tu dužnost i da "može samo da žali zbog netačnih interpretacija o tome kako je, i na čiju odluku, došlo do njegovog puta u Oslo".
 

"Pošto put više nije bilo moguće organizovati redovnim saobraćajem, Jankoviću je u poslednjem momentu ponuđen avion Vlade Srbije kao i logistička pomoć ambasade u Norveškoj. Takođe, zamoljen je da na skupu prenese lične izraze poštovanja predsednika Vlade, što je sve sa zadovoljstvom prihvatio", piše u saopštenju.
 

Cvetković: Smena svakome ko odstupi od propisane spoljne politike

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković, rekao je danas da će biti smenjen svako ko odstupi od spoljne politike koju je formirala vlada.

 

Premijer kaže da ministar spoljnih poslova stoji iza odluke da se ne putuje u Oslo- Kada je formirana vlada definisana je spoljna politika koja se sastoji u tome da su naš glavni cilj evropske integracije i osim toga dobri odnosi sa velikim državama, kao što su SAD, Rusija, Kina i druge. Imajući sve to u vidu biće smenjen svako ko se ogluši o tako definisanu politiku- rekao je Cvetković nakon dodele nagrade za “Marketinški događaj godine 2010. - koji je organizovao časopis Taboo.


Cvetković je rekao da vlada nije donela odluku da niko ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir u Oslu, već je to bila instrukcija i odluka ministra spoljnih poslova.

 

 

- Ta odluka nije promenjena, ali je doneta druga, moja odluka da podržim odlazak ombudsmana Saše Jankovića na dodelu Nobelove nagrade za mir. Odluka ministra Jeremića se odnosi na zaposlene u ministarstvu spoljnih poslova, a ombudsman je nezavisan organ države, rekao je Cvetković

 

Zaštitnik građana ističe da je odlučio da prisustvuje ceremoniji koju organizuje norveška Nobelova fondacija jer je široko prihvaćeno da ljudska prava nadilaze svaku politiku, a posebno jer je ovogodišnji laureat običan građanin, a ne državnik ili političar.


"Zaštitnik građana je, prema Ustavu Srbije, jedan od najviših državnih organa, samostalan i nezavisan od izvršne i drugih vlasti, a Zakon o Zaštitniku građana propisuje da niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje", podseća se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 14:58
znaci kod nas ko kako hoce...svako je sebi sef i radi sto mu volja...e pa nece biti....zasto onda zabranjuju skupove ponosa 1389 i drugih?....a dozvoljavaju zvrkurlicu da zari i pali po srbiji sa njegovim antisrpskim skupovima....
Petak 10.12.2010. 15:08
ZASTITNIK GRADJANA-jadan je onaj koga ti stitis
Petak 10.12.2010. 15:18
A ko ce gradjane Srbije da zastiti od tih zastitnika gradjana i onih koji kako se navodi nemaju vlas nad njim?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online