Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2009.
16:38 >> 18:01h
Vestionline A

Opozicija: Statut Vojvodine nije po Ustavu

U Skupštini Srbije u sredu je nastavljena sednica na kojoj poslanici razmatraju Predlog statuta Vojvodine, a opozicija je nastavila da dokazuje da taj dokument nije u skladu sa Ustavom Srbije. Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović rekla je da bi trebalo da se Statut usvoji po hitnom postupku kako bi bio obezbedjen nesmetan rad pokrajinskih organa.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić ocenio je da su odredbe Statuta Vojvodine "formulisane kao odredbe ustava jedne države”.

"Zar nije Vojvodina deo teritorije Srbije i deo svih nas, zašto se toliko insistira na posebnosi da bi statut ličio na ustav i zašto ste regulisali odredbe na koje nemate pravo, jer su već regulisane Ustavom Srbije", upitao je Nikolić.

On je upitao i zašto "građani i građanke Vojvodine donose statut, a ne građani Srbije" i dodao da "Vojvodina neće stati na nadležnostima određenim statutom".

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da predloženi Statut Vojvodine nije protivustavan i separatistički i najavio da će ta stranka podržati predloženi akt.

Predlog Statuta Vojvodine pokrajinski parlament usvojio je 14. oktobra prošle godine, a u skupštinsku proceduru upućen je početkom novembra.

U međuvremenu je, na zahtev pokrajinskog parlamenta, bio povučen iz procedure, zbog ispravke člana koji se odnosi na status Novog Sada, tako da je posle ispravki taj grad definisan kao glavni administrativni centar Vojvodine, a ne kao njen glavni grad.



"Kako je bilo moguće dogovoriti se oko donošenja Ustava Srbije, a nemoguće oko statuta? Nas koji smo bili kritičari Ustava to posebno interesuje. Na konceptu tog ustava je bilo potrebno uraditi i statut i mislim da je to i urađeno. Mi u ovom statutu ne vidimo ništa protivustavno", rekao je on u skupštinskoj raspravi o Predlogu statuta Vojvodine.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić zatražio je da se autonomija i decentralizacija Srbije sprovedu u skladu sa Ustavom i naglasio da je statut Vojvodine u brojnim odredbama u suprotnosti sa najvišim pravim aktom zemlje.


Predsednik poslaničkog kluba manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izrazio je nadu da će parlament Srbije ogromnom većinom usvojiti predložene "vojvođanske akte", a da će pokrajinski organi efikasno izvršavati nadležnosti koje su im poverene.

Šef poslanika Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je osnovni motiv donošenja Statuta Vojvodine stvaranje “države u državi”.

Čelnik zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković izjavio je da nema osnova da predstavnici pokrajinskog parlamenta budu ovlašćeni predlagači Predloga Statuta Vojvodine i da ga obrazlažu pred poslanicima republičke skupštine.

“Ovlašćeni predlagač te tačke je Odbor za ustavna pitanja, a ovlašćeni predstavnik predlagača je predsednik tog Odbora Slavica Đukić-Dejanović, tako da nema poslovničkog osnova da taj akt pred poslanicima brane predstavnici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine”, objasnio je Ratković.

Poslanici Srpskog pokreta obnove glasaće za Predlog statuta Vojvodine, o kome se vodi rasprava u parlamentu Srbije, najavio je poslanik te stranke Aleksandar Jugović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online