Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 08.12.2010.
16:30
Press A

Karađorđevići dele otkaze umesto plata

Prestolonaslednik Aleksandar podelio 11 otkaza u Belom dvoru nakon što mu je Ministarstvo kulture tražilo izveštaj o trošenju para, piše današnji "Press".

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

Prestolonaslednik Aleksandar i njegova supruga Katarina počeli su da otpuštaju poslugu, šofere i baštovane na Belom dvoru pošto im je Ministarstvo kulture tražilo izveštaj o trošenju para.


Ministarstvo kulture daje novac za održavanje Belog dvora na Dedinju, ali je od ove godine zatražilo i da proveri na šta se troše tolike pare. A onda je prestolonaslednik odlučio da troškove smanji otpuštanjima.


Kako je potvrdio jedan od radnika, to je učinjeno pre četiri dana bez bilo kakve najave.

"Kada sam u subotu došao na posao, rekli su mi da mogu da se vratim kući jer im više nisam potreban i uručili mi otkaz. Bez bilo kakvog objašnjenja i otkaznog roka od 15 dana. Navodno je kriza i zato moraju da otpuste nas desetak. I otpuštaju nas, baštovane i šofere, koji primamo 15.000-20.000 dinara. Silne sekretarice, PR-ove ne diraju", kaže bivši uposlenik na Dvoru koji je insistirao na anonimnosti jer "se plaši da mu princ i njegova supruga ne zamere i ne isplate dugovanja".

"Zaostaju dva meseca sa uplatom plata. Kako su se pokazali, daj bože i to da nam daju. Neće ni tehnološkim viškom da nas proglase kako ne bi morali da nam isplate otpremninu. Razumem da je kriza, ali što se ne odreknu luksuza umesto što nas tako bahato i nemilosrdno šalju na ulicu", žali se sagovornik.

Beli dvor
 

Karađorđevići nisu demantovali da otpuštaju radnike. Naime, na molbu da odgovore koliko su ljudi i sa kojih radnih pozicija otpustili, kao i da li će im isplatiti zaostale plate i dati otpremninu, iz Belog dvora je stigao odgovor: "Nemamo komentar ni na jedno od pitanja." Na konstataciju da ne trebaju komentari nego precizni odgovori, između ostalog i na to koliko Beli dvor ukupno ima zaposlenih i kolika je njihova prosečna plata, da li se dvor izdržava samo novcem iz budžeta, Katarina Jakovljević iz PR službe dvora je rekla: "Ponavljam, ovlašćena sam da kažem da nemamo komentar".

Dvorski kompleks na Dedinju - Beli i Stari dvor, prateći objekti i parkovski deo površine nekoliko desetina hektara u vlasništvu je Republike Srbije. Odlukom Vlade SRJ iz 2001. čitav kompleks je dat na korišćenje porodici Karađorđević, a za održavanje tog spomenika kulture Fond "Kraljevski dvor" dobija godišnju apanažu.

Kancelarija Aleksandra Karađorđevića je iz državnog budžeta dobila ukupno 435 miliona dinara u proteklih pet godina na ime održavanja dvorskog kompleksa, što je kada se uračunaju kursne razlike oko pet miliona evra. Ove godine je preko nadležnog Ministarstva kulture plaćeno 40 miliona dinara. Veći deo novca treba da ide na plate zaposlenih i komunalne troškove, ali Karađorđevići troše i na razne časopise, održavanje automobila, kupovinu kancelarijskog nameštaja, navodi "Press". 

Sreda 08.12.2010. 16:50
Pozdravila vas Katarina Rebrača
Sreda 08.12.2010. 16:44
Opa! Zar su i oni dotle dosli, da ne kazem - tako nisko pali??? Mora da su se ugledali na "neke licnosti" u danasnjoj Srbiji...
Sreda 08.12.2010. 16:57
Evo kako se trose pare: Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević sa 710 uglednih gostiju iz Srbije i inostranstva upravo su proslavili 25 godina braka dvodnevnim svečanostima u dvoru Karađorđevića na beogradskom Dedinju. U petak uveče priređena je večera dobrodošlice za pripadnike više evropskih dinastija, od kojih su mnogi ovim povodom prvi put došli u Srbiju, dok je u subotu uveče održana gala večera. U međuvremenu, gosti iz inostranstva njih 130, obišli su znamenitosti srpske prestonice, čak su i brodom plovili po Dunavu i Savi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online