Sreda 08.12.2010.
16:30
Press

Karađorđevići dele otkaze umesto plata

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

Prestolonaslednik Aleksandar i njegova supruga Katarina počeli su da otpuštaju poslugu, šofere i baštovane na Belom dvoru pošto im je Ministarstvo kulture tražilo izveštaj o trošenju para.


Ministarstvo kulture daje novac za održavanje Belog dvora na Dedinju, ali je od ove godine zatražilo i da proveri na šta se troše tolike pare. A onda je prestolonaslednik odlučio da troškove smanji otpuštanjima.


Kako je potvrdio jedan od radnika, to je učinjeno pre četiri dana bez bilo kakve najave.

"Kada sam u subotu došao na posao, rekli su mi da mogu da se vratim kući jer im više nisam potreban i uručili mi otkaz. Bez bilo kakvog objašnjenja i otkaznog roka od 15 dana. Navodno je kriza i zato moraju da otpuste nas desetak. I otpuštaju nas, baštovane i šofere, koji primamo 15.000-20.000 dinara. Silne sekretarice, PR-ove ne diraju", kaže bivši uposlenik na Dvoru koji je insistirao na anonimnosti jer "se plaši da mu princ i njegova supruga ne zamere i ne isplate dugovanja".

"Zaostaju dva meseca sa uplatom plata. Kako su se pokazali, daj bože i to da nam daju. Neće ni tehnološkim viškom da nas proglase kako ne bi morali da nam isplate otpremninu. Razumem da je kriza, ali što se ne odreknu luksuza umesto što nas tako bahato i nemilosrdno šalju na ulicu", žali se sagovornik.

Beli dvor
 

Karađorđevići nisu demantovali da otpuštaju radnike. Naime, na molbu da odgovore koliko su ljudi i sa kojih radnih pozicija otpustili, kao i da li će im isplatiti zaostale plate i dati otpremninu, iz Belog dvora je stigao odgovor: "Nemamo komentar ni na jedno od pitanja." Na konstataciju da ne trebaju komentari nego precizni odgovori, između ostalog i na to koliko Beli dvor ukupno ima zaposlenih i kolika je njihova prosečna plata, da li se dvor izdržava samo novcem iz budžeta, Katarina Jakovljević iz PR službe dvora je rekla: "Ponavljam, ovlašćena sam da kažem da nemamo komentar".

Dvorski kompleks na Dedinju - Beli i Stari dvor, prateći objekti i parkovski deo površine nekoliko desetina hektara u vlasništvu je Republike Srbije. Odlukom Vlade SRJ iz 2001. čitav kompleks je dat na korišćenje porodici Karađorđević, a za održavanje tog spomenika kulture Fond "Kraljevski dvor" dobija godišnju apanažu.

Kancelarija Aleksandra Karađorđevića je iz državnog budžeta dobila ukupno 435 miliona dinara u proteklih pet godina na ime održavanja dvorskog kompleksa, što je kada se uračunaju kursne razlike oko pet miliona evra. Ove godine je preko nadležnog Ministarstva kulture plaćeno 40 miliona dinara. Veći deo novca treba da ide na plate zaposlenih i komunalne troškove, ali Karađorđevići troše i na razne časopise, održavanje automobila, kupovinu kancelarijskog nameštaja, navodi "Press". 

2024 © - Vesti online