Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.12.2010.
12:00 >> 12:59h
T. Zečević - Vesti A

"Biće dovoljno lekova, verujte mi!"

Novoimenovani direktor Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja Srbije, profesor dr Aleksandar Vuksanović kaže za "Vesti" da zatečeno stanje u instituciji koju je preuzeo "ne izaziva zadovoljstvo", ali je uveren da će vrlo brzo uslediti pozitivne promene.

Aleksandar Vuksanović

Da li finansijska situacija koju ste zatekli garantuje nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije?


- Nisam srećan zbog situacije koju sam zatekao. Svestan sam da je ona delom i posledica ekonomske krize. Međutim, uvođenjem novih principa poslovanja, uveren sam da ćemo ovu situaciju ubrzo popraviti.

Koliko se iz bruto nacionalnog dohotka zemlje izdvaja za zdravstvo? Neki tvrdi da je to šest odsto, ali nalazi međunarodnih institucija su drugačiji?


- Nema razloga za bilo kakva nagađanja i špekulacije. Podaci koje sam zatekao, a i činjenice govore da se za zdravstvo u Srbiji izdvaja oko šest odsto dohotka.

Da li je i dalje moguće funkcionisanje principa solidarnosti i ima li toj formuli alternative?


- U svetu postoji nekoliko modela finansiranja zdravstvenih sistema i još više modela zdravstvenog osiguranja. Srbija je opredeljena da nastavi finansiranje zdravstva po sistemu solidarnosti, jer ga smatra najpravičnijim i uprkos svim teškoćama - realno mogućim. A to znači - onaj ko ima više izdvajaće više kako bi oni koji imaju manje mogli da se pod istim uslovima leče. Uvodićemo i različite mogućnosti dodatnog osiguranja. Već radimo na dobrovoljnom dodatnom osiguranju.
 

Lekari bez fiksnih plata

 

Da li se očekuju promene u funkcionisanju Fonda zdravstva?
- U odnosu na sadašnji sistem funkcionisanja biće nekih promena. Pre svega, plate lekara više neće biti fiksne. Njihove zarade će se, uslovno rečeno, sastojati iz dva dela - fiksnog i varijabilnog. Varijabilni deo će zavisiti od više faktora, pre svega od kvaliteta usluge.


Najavljuje se novi model finansiranja srpskog zdravstva, tzv. kapitacija?


- Taj model ćemo uvoditi postepeno narednih nekoliko godina. Radi se o jednostavnoj formuli - koliko radiš toliko ćeš i zarađivati, koja je već u svetu isprobana i pokazala se dobrom. Međutim, pogrešno je mišljenje da je suština kapitacije u tome da lekari budu plaćeni po količini obavljenog posla. Verujemo da ćemo ovim modelom postići nešto drugo, mnogo važnije, a maksimalan efekat lečenja.

Na samom kraju mandata vašeg prethodnika pojavila se nestašica nekih lekova, posebno citostatika, da li je to slučajnost ili odraz trenutne pogrešne preraspodele zaliha?


- Nestašica koju pominjete nije nastala zbog pogrešno vođene poslovne politike u Fondu zdravstva Srbije. No i pored toga RZZO je i taj problem rešio blagovremenom intervencijom. Moram još reći da je RZZO na vreme sproveo postupak javne nabavke citostatika sa C liste. I ne samo to, redovno sprovodimo kontrolu njihove potrošnje.
Međutim, treba znati da u jednom trenutku farmaceutske kuće nisu dovoljno brzo reagovale na potrebe zdravstvenih ustanova. Bez obzira na taj slučaj, uveren sam da građani nemaju potrebe za zabrinutost, lekova, pa i citostatika, biće u dovoljnim količinama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online