Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 06.12.2010.
12:34
Srna A

"Kosmetski izbori dele Srbe u pokrajini"

Politički analitičar iz konsultantske firme TSM iz Vašingtona Obrad Kesić ocenio je da će učešće Srba na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji dodatno produbiti postojeće podele u srpskoj zajednici.

On smatra da tome doprinosi i nejasan stav zvaničnog Beograda prema izborima koje su vlasti u Prištini raspisale za 12. decembar.

Izbori produbljuju jaz među Srbima, smatra Obrad Kesić

"Što se tiče međunarodne zajednice, posledice će biti pozitivne, pogotovo sa zemljama poput SAD i većinom članica EU, jer im je glavni cilj da Srbi učestvuju u institucijama na KiM. Kada je reč o Srbima, plašim se da ovi izbori utvrđuju i još više ojačavaju postojeće podele između severnog dela Kosova i Metohije i enklava", rekao je Kesić za list "Danas".

On je dodao da Priština tvrdi da neće dopustiti stvaranje paralelnih institucija, niti će primenjivati delove Ahtisarijevog plana o vezama srpskih zajednica sa Beogradom, dok god Srbija ne prihvati i ne prizna nezavisnost Kosmeta.

Kesić je istakao da vlasti u Beogradu mogu, ako žele, da koriste prisustvo Srba u kosmetskim institucijama, ali bi onda trebalo i da formalno prihvate te izabrane Srbe kao legitimne predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovom mišljenju posle ovih izbora i formalno će se utvrditi dve srpske zajednice „koje možda imaju neki minimalni zajednički interes, ali sa suštinski potpuno različitim perspektivama i ciljevima“.

Kesić smatra da je odluka Beograda da ne podrži izbore stvorila nezahvalnu situaciju za Srbe na Kosovu i Metohiji jer, da bi oni mogli maksimalno da utiču na politiku Prištine, njihovi predstavnici moraju biti jedinstveni i da usko koordinišu sve što rade s Beogradom.

Kaže da zbog stava Vlade Srbije, Srbi koji učestvuju na izborima nemaju potpuni legitimitet, pogotovo da učestvuju u raspravama oko severnog dela Kosova i Metohije.

"Ako misli da je, ipak, povoljnije da Srbi budu u institucijama Kosova i Metohije pre početka pregovora s Prištinom, onda je trebalo da pozove sve stranke, počevši od vladajuće koalicije u Beogradu, da učestvuju na izborima. U suštini, vlast u Beogradu to i radi, ali se zvanično pravi da ovi izbori nemaju nikakve veze s njom i time produbljuje podele među Srbima na Kosovu i Metohiji", poručio je Kesić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.12.2010. 12:38
a ko ih deli. sami. tesko. ko iz beograda hoce rasulo medju srbe. draskovic vuk. olicenje razdora i kukavicluka zarad kog nalogodavca. iz beograda ili brisela. CIA, mozda.
Ponedeljak 06.12.2010. 13:12
@ darkside. slazem se. ali nisam procitao da je ceda prasak najavio da ce ucestvovati na kosovometohijskim izborima. jedini koji je potvrdio je komandant draskovic vuk. ne verujem da nisi procitao. pre neki dan je izjavio. tada se ugasio portal.
Ponedeljak 06.12.2010. 14:09
a jel postoji opasnost od legitimiteta . priznavanjem skustine nepostojece drzave. zar nije to mac sa dve ostrice. vlast u beogradu kao da ih gura u nebuloze. onda ce na njih baciti krivicu za buduca dogadjanja. sta mislis, prijatelju. mozda ja lupetam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online