Ponedeljak 06.12.2010.
12:34
Srna

"Kosmetski izbori dele Srbe u pokrajini"

On smatra da tome doprinosi i nejasan stav zvaničnog Beograda prema izborima koje su vlasti u Prištini raspisale za 12. decembar.

Izbori produbljuju jaz među Srbima, smatra Obrad Kesić

"Što se tiče međunarodne zajednice, posledice će biti pozitivne, pogotovo sa zemljama poput SAD i većinom članica EU, jer im je glavni cilj da Srbi učestvuju u institucijama na KiM. Kada je reč o Srbima, plašim se da ovi izbori utvrđuju i još više ojačavaju postojeće podele između severnog dela Kosova i Metohije i enklava", rekao je Kesić za list "Danas".

On je dodao da Priština tvrdi da neće dopustiti stvaranje paralelnih institucija, niti će primenjivati delove Ahtisarijevog plana o vezama srpskih zajednica sa Beogradom, dok god Srbija ne prihvati i ne prizna nezavisnost Kosmeta.

Kesić je istakao da vlasti u Beogradu mogu, ako žele, da koriste prisustvo Srba u kosmetskim institucijama, ali bi onda trebalo i da formalno prihvate te izabrane Srbe kao legitimne predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovom mišljenju posle ovih izbora i formalno će se utvrditi dve srpske zajednice „koje možda imaju neki minimalni zajednički interes, ali sa suštinski potpuno različitim perspektivama i ciljevima“.

Kesić smatra da je odluka Beograda da ne podrži izbore stvorila nezahvalnu situaciju za Srbe na Kosovu i Metohiji jer, da bi oni mogli maksimalno da utiču na politiku Prištine, njihovi predstavnici moraju biti jedinstveni i da usko koordinišu sve što rade s Beogradom.

Kaže da zbog stava Vlade Srbije, Srbi koji učestvuju na izborima nemaju potpuni legitimitet, pogotovo da učestvuju u raspravama oko severnog dela Kosova i Metohije.

"Ako misli da je, ipak, povoljnije da Srbi budu u institucijama Kosova i Metohije pre početka pregovora s Prištinom, onda je trebalo da pozove sve stranke, počevši od vladajuće koalicije u Beogradu, da učestvuju na izborima. U suštini, vlast u Beogradu to i radi, ali se zvanično pravi da ovi izbori nemaju nikakve veze s njom i time produbljuje podele među Srbima na Kosovu i Metohiji", poručio je Kesić.

2024 © - Vesti online