Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 06.12.2010.
09:49 >> 11:04h
Blic A

Seljaci moraju da prospu tone rakije

"U selima Šumadije u buradima ima na stotine hiljada litara rakije sa kojom seljaci ne znaju šta da rade. Država nas je novim Zakonom o rakiji samo precrtala, sada smo ilegalni proizvođači. Pitamo nadležne šta da radimo sa rakijom, a oni nam odgovaraju da je prospemo", kaže Mirko Perić, koji u okolini Topole ima pod voćem 15 hektara.

Ovako više neće moći da se pravi rakija

U sličnoj situaciji nalazi se više stotina seljaka širom Srbije, koji, kako se
procenjuje, imaju više od milion litara rakije u buradima. Prošlogodišnji Zakon o rakiji izopštio je fizička lica koja proizvode rakiju za svoje potrebe, a takvih je prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede bilo 1.700. Oni su od svojih šljiva pekli meku rakiju i u najvećoj meri je prodavali većim firmama koje su je koristile za proizvodnju svoje robe. Ali država je donela zakon kojim su morali da registruju firmu, plate sve dažbine i angažuju tehnologa da bi mogli i dalje da prodaju svoju robu.

"U ovim selima oko Topole domaćinstva proizvedu po nekoliko hiljada litara, to smo ranije davali većim proizvođačima, imali smo siguran plasman, redovnu isplatu. Ne možemo od nje ni da napravimo prepečenicu jer legalno ne možemo da je prodamo. Sada da bismo pokrili troškove koje nam je nametnula država od oko 2.500 evra i nešto zaradili, moramo da proizvedemo najmanje 20 tona rakije", jada se Perić.

Rešenje


Udruženje proizvođača prirodnih voćnih rakija "Srpska rakija" žalilo se i predsedniku Srbije i Vladi. Predlagalo je da se fizička lica obuhvate zakonom tako što će biti upisana u registar, proizvodiće rakiju za sopstvene potrebe, a višak prodavati kao poluproizvod isključivo pravnom licu ili preduzetniku registrovanom za proizvodnju i promet rakije.

Seljaci kažu da je država, ako već nije htela da ih posluša, mogla da popiše rakiju koju su imali u podrumima pa da im kaže da imaju rok od godinu dana da je prodaju.

"Za desetine hiljada kazana, odnosno proizvođača rakije zakon ne važi, niko ih ne kontroliše, postali su siva zona. Stalno me zovu seljaci, nude rakiju, ali ne smemo to da kupimo, kazne su milionske. E sad, nisu samo oni u problemima, već i mi, veći proizvođači sa registrovanim rakijama. Za sve je kriva država, a kajmak skidaju ugostitelji jer plaćaju na crno litar rakije 300 dinara, a prodaju čašicu 150-200 dinara. Na gubitku je i država jer nije naplatila milione evra legalnog poreza, samo akciza na litar rakije je oko 90 dinara", kaže Gvozden Kovačević, vlasnik firme za proizvodnju rakije “Zlatna dolina”.

On ističe da je Zakon o rakiji usvojen na volšeban način. Radna grupa sastavljena od vodećih stručnjaka iz Srbije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, godinama je radila na propisu i njegova konačna verzija postavljena je na sajt Ministarstva. Međutim, ubrzo je uklonjen sa sajta i postavljen drugi, drastično izmenjen koji je i usvojen u Skupštini bez javne rasprave i podrške radne grupe. Glavna izmena bila je da se ne odnosi na rakiju koju fizičko lice proizvodi za sopstvene potrebe.

Radiša Pijakić, vlasnik firme “Flores” koja proizvodi “žutu osu”, kaže da je potez države potpuno nerazuman. Do donošenja zakona proizvođači rakije bili su registrovani, a kvalitet robe kontrolisalo je Ministarstvo.

"Vino može da se prodaje kao sirovina, kod mleka je dozvoljeno da mlekare kontrolišu proizvođače mleka, a ovde je sve istumbano. Kome je to trebalo?", pita se Pljakić. 

Ponedeljak 06.12.2010. 10:42
Sledi: 1.) Nestašica rakije 2.)Poskupljenje žestokih pića 3.)Uvoz čuvene domaće rakije iz Argentine po bagatelnim cenama(da premostimo). 4.)Deltin otkup starih kazana od seljaka koji dižu ruke od proizvodnje. 5.)Nova rakija - "Miškovača" na akciji 365 dana godišnje u Maxi-ju. 6.)Epidemija ciroze i slepila u Srbiji. 7.)Uvoz vakcina protiv ciroze i slepila 8.)Milosavljević ponovo izabran za ministra zdravlja... 9.)Filantrop iz Delte poklonio aparat za rano otkrivanje ciroze i slepila kliničkom centru.
Ponedeljak 06.12.2010. 09:58
podelite i castite ceo okrug. neka se ponapijaju i proslavite zakon EU.
Ponedeljak 06.12.2010. 10:17
Sulude zakone donose... a ovaj je jedan od veoma loših. Zar mogu da stave znak jednakosti izmedju pravnog lica, čija je delatnost proizvodnja alkoholnih pića, i seljaka ili individualnih proizvođača rakije? Ovaj zakon terba da se odnosi isključivo na pravna lica. A preslog udruženja proizvođača prirodnih voćnih rakija je apsolutno na mestu, ali nema ko da ga sasluša i realizuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online