Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.12.2010.
13:12
D. Dekić - Vesti A

Šabić: Prijavio sam 14 ministara

Republički poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić podneo je prekršajne prijave protiv 14 ministara u Vladi Srbije koji mu nisu prosledili informaciju koje podatke o ličnostima njihovi resori imaju, o kome, u koje svrhe, ko im ima pristup podacima, kako i koliko ih čuvaju.

Rodoljub Šabić

- Šokantno je i zabrinjavajuće da ni dve godine po usvajanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti većina ministarstava nije izvršila svoje najosnovnije obaveze.

Pitam se da li je logično očekivati da, ako Vlada ne sprovdi uredbe koje je sama propisala, to čine drugi subjekti iz javnog i privatnog sektora - kaže za "Vesti" Šabić.


Očekujete li da će sud kazniti članove Vlade i da li bi kaznu od 50.000 dinara trebalo zameniti oštrijom sankcijom?


- Naravno da očekujem da bude sproveden postupak u skladu sa zakonom i da pravosuđe pokaže da radi kako treba, ni po babu ni po stričevima.

Međutim, od tolikih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv visokih funkcionera u Srbiji ne treba sada praviti medijsku senzaciju, već na tome treba da se vidi odnos države prema Evropskoj uniji, u koju želimo, i prema sopstvenim obavezama.

Ja ću ministre upozoravati i dalje i ako treba pisaću nova rešenja. Radiću svoj posao, što očekujem i od pravosuđa. Što se visine kazne tiče, stalno sam isticao da je simbolična, da mora da bude veća, a tako i delotvornija.
 

Poplavljeni žalbama

 

Stižete li da reagujete na ogroman broj žalbi građana i medija koje se odnose na dostupnost podataka javnosti?
- U kancelariji poverenika evidentirano je više od 10.000 žalbi i važno je reći da ovakva poplava pokazuje da građani veruju instituciji koju vodim.

 

Najveći broj je rešen jer u više od 90 odsto slučajeva ljudi su dobili one informacije koje su tražili. Terali su medije da o tome pišu i na taj način je napravljen prodor u javnost. Zahvaljujući ovome danas su dostupne informacije o kojima se nekada moglo samo sanjati.

Smatrate li da ministri neispunjavanjem te obaveze kriju nešto od građana Srbije?
- Nije reč o skrivanju, već mislim da je u pitanju neznanje i neodgovornost. Reč je o tome da moraju da ustroje evidenciju podataka o ličnosti po evropskim standardima i da me obaveste, a to nisu učinili.


Prozivaju vas da imate platu od 155.000, skoro 14.000 dinara veću od predsednika Srbije?
- Platu dobijam po zakonu. Ako se dobro pogleda taj zakon, može se videti da poverenik treba da prima koliko i sudija Vrhovnog suda Srbije, a moja mesečna primanja su manja. Nisam ih odredio sam, već je odluku doneo Administrativni odbor Skupštine Srbije.

Da li napade na Vas i zaštitnika građana instruiraju politički krugovi jer sve češće upućujete zamerke vlastima na njihov rad?

- Ne znam zašto spekulišu sa mojom platom i nazivaju je džinovskom kada je i manja od zakonom propisane. Ne bih da spekulišem, ali vam mogu reći da niste prvi koji me pita zašto medijske strelice usmerene ka meni. Ali, nastavljam da radim, a sve to što se dešava ide, što se kaže, u rok službe.

 

Pola budžeta za Kraljevo

 

Pismom upućenim ministru Milanu Markoviću, koordinatoru Vlade za pomoć Kraljevu, stavili ste na raspolaganje 50 miliona dinara, što je polovina vašeg godišnjeg budžeta.
- Da, ove godine smo od Vlade dobili 115 miliona iz budžeta, od čega smo potrošili 46 miliona. Za žitelje ovog grada teško pogođenog zemljotresom, moja kancelarija je odvojila 50 miliona, ali koliko sam čuo, novac još uvek nije stigao u Kraljevo. Zašto, to nije pitanje za mene, već za druge koji taj posao nisu uradili.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.12.2010. 13:51
Njegov posao je da ih prijavljuje i da ukazuje na kršenje zakona koji su sami za sebe propisali i koga se, naravno, ne pridržavaju... Nameće se pitanje: Čiji je posao izricanje sankcija i njihova realizacija? Uostalom, kazna od 50 000 dinara je sramna i deluje degradirajuće. Naravno, sasvim je očekivano da će se sve završiti samo na prijavama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online