Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 31.10.2010.
10:07 >> 10:33h
Press A

Ozloglašeni "Blekvotersi" jure Mladića?!

Jedinica "Blekvoters" promenila je ime u "Xe" zbog strašnih zločina u Iraku, a njeni agenti uključili su se u poteru za Ratkom Mladićem i nagradu od deset miliona evra, piše "Press". Tako se Mladić našao treći na listi najtraženijih ljudi sveta, odmah iza Bin Ladena i Al Zavahirija

"Belkvotersi" u akciji u Iraku

"Blekvotersi" su najjača privatna vojska u svetu koja se dokazala u ratovima u Iraku i Avganistanu, a Mladićeva glava im je, navodno, postala interesantna jer je posle podizanja nagrade za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, bivši komandant Srba u Bosni postao jedan od tri najtraženija begunca u svetu.

"Hvatanje Mladića, pored deset miliona evra, što je skoro 14 miliona dolara, donosi i pet miliona dolara koje donosi američki program "Nagrada za pravdu". To je skoro 20 miliona dolara, koliko privatna vojska u Iraku zaradi za godinu dana, a u poteri za Mladićem ipak ima manje rizika. Za najtraženijeg svetskog begunca Osamu bin Ladena nagrada je 25 miliona dolara", kaže izvor "Pressa".

Promenili ime zbog ubijenih civila u Iraku


Bezbednosna kompanija "Blekvoter" osnovana je 1997. godine i danas je najveća od tri privatne kompanije sa kojima posluje američka vlada. Oko 90 odsto poslova "Blekvotersa" u vezi je sa uslugama vladama država širom sveta. "Blekvoter" je vodio operacije u Iraku za Stejt dipartment, a iračka vlada je kompaniji prošle godine oduzela dozvolu za rad, pošto su izveštaji zabeležili čak 14 incidenata u kojima su učestvovali njihovi vojnici. U tim incidentima poginulo je deset civila, a sedam je ranjeno. "Blekvoter" je još 2007. godine promenio ime u "Xe" kako bi se "ime kompanije distanciralo od angažmana u Iraku".

Domaći stručnjaci za bezbednost ističu da uključivanje "Blekvotersa" u poteru za Mladićem od Srbije može lako da napravi Divlji zapad, u kom bi horde naoružanih agenata bez ikakve kontrole jurile nagradu i ugrožavale bezbednost građana, što je, kako kažu, posledica nepromišljene odluke da se ponudi velika nagrada za Mladića.


Boža Spasić, privatni detektiv i nekadašnji funkcioner Službe državne bezbednosti, kaže da će visoka nagrada privući i veći broj stranih "lovaca na glave", a prema njegovim informacijama jedan broj njih je već krenuo sa operacijama. On potvrđuje da je hvatanje begunaca daleko privlačnije za privatne vojske od angažmana na ratnim žarištima.


"Glasina o velikoj nagradi privlači avanturiste iz čitavog sveta. Koliko sam čuo, dolaze i lovci na glave iz Nemačke. Do mene su dolazile glasine da su lovci pristigli u Beograd i pre nego što je bila podignuta nagrada, što znači da je ta informacija kružila i pre nego što je naša vlada zvanično to učinila. Prema informacijama koje ja imam, blokirali su Novi Beograd, jer su poučeni iskustvom sa Radovanom Karadžićem i pokušaće sve da bi predupredili našu policiju. I sada je u svakom kafiću, u svakoj kafani, u svakoj radnji na delu opšta špijunaža", kaže Spasić.

Ovako je jedan američki list prikazao "Blekvoterse"

Vojni analitičar Veljko Kadijević kaže da je nenormalno da dopustimo strancima da "vitlaju oružjem po našoj teritoriji i jure čoveka koji je, ipak, naš građanin". On upozorava da postoji velika opasnost od izbijanja oružanih sukoba.

"Pretvorićemo se u Divlji zapad gde će da juriša ko kako stigne, a glavni posao države biće koga da prijavi i koliko će lovaca na glave da dođe ovde. Uvek postoji mogućnost da dođe do sukoba kada vam dođe neko sa oružjem. Kako objasniti da oni mogu naoružani da se kreću po ovoj teritoriji. Mogu da zakucaju na nečija vrata sa sačmarom jer imaju informaciju da je tu Mladić i da postrojavaju ljude. 'Blekvotersi' su ozbiljna vojska koja je bila u Iraku, gde su imali problema zbog stradanja civila i korupcije, zbog čega su i promenili ime. Ova država ima dovoljno bezbednosnih službi i odbrambenih snaga koje su u stanju da reše problem koji predstavlja kao svoj prioritet. Ne vidim razlog za raspisivanje visoke nagrade. Da li to znači da do sada nije bilo rezultata samo zato što nagrada nije dignuta na deset miliona?", pita Kadijević.

I Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da ćemo da se pretvorimo u "Teksas iz 17. veka" jer kod nas ne postoji pravni osnov za delovanje privatnih bezbednosnih kompanija, a naša država neće moći da im se suprotstavi.

"To je posledica nepromišljene odluke da se raspiše nagrada od deset miliona kako bi se prikupili neki jeftini poeni, da bi se potcenila inteligencija Serža Bramerca. Kod nas ne postoji zakon o privatnoj bezbednosti i ne postoji osnov da oni dođu ovde. Amerikanci nude pet miliona dolara za glavu Mladića, ali je njihov pravni sistem potpuno drugačiji od našeg. 'Blekvotersi' nemaju u Srbiji pravni osnov po kome bi delovali. Ako se pojave, policija mora da ih uhapsi. Problem je što su oni velika američka firma i ne znam ko će to da im kaže. Mi imamo vlast koja beži od fudbalskih navijača, a kako bi se postavili prema ozbiljnoj američkoj firmi", kaže Dragišić. 

"Blekvoter" ogranak CIA?

 

Marko Nicović, član Borda direktora međunarodne policije za narkotike, kaže za Press nedelje je "Blekvoter" privatna kompanija samo na papiru, a da je u stvarnosti ogranak CIA za specijalne operacije.
"'Blekvoter' je specijalna jedinica CIA, koja se vodi kao privatna, da bi u slučaju skandala američka vlada bila čista. Oni rade i privatno za druge vlade, ako se dobro plati. Njihovo angažovanje nije samo zbog nagrade naše vlade, sumnja se da su ih Saudijci platili da uhvate našeg 'kapitalca'", tvrdi Nicović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.10.2010. 10:49
Pa slobodno navedite da su prokleti psi rata koji postuju jedino novac i jedini motiv koji ih pokrece, ali mi imamo jaku drzavu-pip, mi imamo razvijeno sudstvo-pip, mi postujemo ono sto su radili nasi 90-tih-pip!!! Da skratim, cim ih namirisete ponudite kaficom bagro prodana.
Nedelja 31.10.2010. 20:55
Tadica treba nasred terazija!!!
Ponedeljak 01.11.2010. 13:25
You're not welcome here, otherwise, welcome to hell!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online