Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.10.2010.
23:17
Srna A

Američki pilot svedočio u korist Draže Mihajlovića

Jedan od 500 američkih pilota spašenih u Srbiji 1944. godine, potpukovnik američke avijacije u penziji Milton Frendman (88), posvedočio je, u postupku pred većem Višeg suda u Beogradu za rehabilitaciju Draže Mihailovića, da su ga u junu 1944. od nemačkih okupatorski trupa u Srbiji spasili četnici na čelu sa komandantom Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubom Dražom Mihailovićem.

Američki vojnici savezničkih snaga pre ovog događaja bili su zastrašivani pričama da "četnici seku uši i kopaju oči svojim neprijateljima", rekao je Frendman i naglasio da se lično uverio da ništa od toga nije tačno.

Američki piloti, njih 500, 1946. htelo da svedoči u njegovu korist: Draža Mihajlović

Svedočeći na predlog podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, Frendman je ispričao da su četnici spasili celokupnu posadu njegovog aviona koji je pogodila nemačka vojska.

Pošto su uspeli da uz padobrane iskoče iz zapaljenog aviona, počeli su da viču "Amerikan, Amerikan", a pripadnici Mihailovićevih jedinica koji su ih pronašli, ponudili su im sklonište i odveli do štaba u Pranjanima gde ih je primio Mihailović. U bazi u Pranjanima zatekao je i druge pripadnike savezničkih snaga iz Kanade, SAD i Velike Britanije koje su četnici, takođe, spasili od nemačkih protivavionskih napada.

"U Pranjanima sam prvi put video Mihailovića u uniformi bez vidljivih obeležja o svom činu. Bio je topao i ljubazan prema nama i sporazumevali smo se na francuskom", ispričao je Frendman.

Američki avijatičari obavestili su da moraju da se vrate u bazu u Italiji, a Mihailović im je, prema svedočenju Frendmana, obećao da će im obezbediti pratnju do obale ukoliko avion ne dođe po njih.

"Posle nekoliko dana avion je stigao i mi smo prebačeni u Italiju", naveo je Frendman. Prema njegovim rečima, kada je 1946. godine u SAD saznao da je Tito uhapsio Mihailovića i da se protiv njega vodi postupak, oko 500 avijatičara koje su četnici spasili tokom rata poželeli su da dođu u Beograd i svedoče u njegovu korist.

Komunisti su odbili da prihvate njihovo svedočenje sa obrazloženjem da su krivična dela koja je on izvršio tokom rata toliko teška da svedočenje u njegovu korist ne može ništa da promeni.

"Posle toliko godina želeo sam da dođem iz SAD i da kažem istinu o tome šta se tada dogodilo", istakao je američki avijatičar, navodeći da njegove kolege nisu bile u mogućnosti da dođu.

Sudija Aleksandar Ivanović saopštio je da je Vojni arhiv sudu dostavio tri presude od 15. jula 1946, kojima je Mihailović oglašen krivim, a koje se međusobno razlikuju. Jedna ima obrazloženje, druga ga ima delimično, dok je u trećoj presudi obrazloženje izostalo.

Sudija je, takođe, najavio je da će na sledećem ročištu, 9. decembra, saslušati penzionisanog funkcionera SUP-a i pripadnika NOB-a Rista Vukovića, koji osporava pomenuti predlog za rehabilitaciju, kako bi odlučio da li će ga prihvatiti kao "suprotnu stranu".

Zakonom o rehabilitaciji nije predviđeno učešće suprotne strane u postupku, već jednostranost postupka, uz utvrđivanje da li je neka presuda doneta iz političkih i ideoloških razloga.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailović nije imao pravo na odbranu i nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Dva dana po izricanju presude, 17. jula 1946. godine, Mihailović je streljan kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno gde je i kada sahranjen.

Poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju, zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov.

Petak 29.10.2010. 23:23
Mi o "Drugom SV Ratu" ne znamo ni 5%. Koliko smo decenija potrošili na lažnu istoriju.
Subota 30.10.2010. 12:14
Ovi nasi poistovecuju sve komunjare sto je kao nebo i zemlja. Najbolji opis ludila koji je zavatio nasu domovinu za vreme rata 40-tih vidimo u pojedinim recenicama Dobrice Cosica. Komunjare koje su nas unazadili su Titoisti- velicanje kulta licnosti (ovaj nacin uzdizanja je zabelezan svuda u civilizacijama, nije stran), Centralizovano uredjenje je oplodilo korupciju tako da je bilo samo pitanje vremena kada ce sve otici dodjavola.Nego bedak je sto su ti ogranci aktivni i dan danas i evoluirali su kako se vlast menja (sad se zovu demokratama). Jedino je ocigledno da demokratiju, kao vid drzavnog i drustvenog uredjenja poistovecuju sa liberalnim kapitalizmom, sto je smesno!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online