Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.10.2010.
18:43 >> 19:01h
Politika A

Kosmetski klan Keljmendi iza šverca 120 kg heroina

Prema podacima srpske policije, koji se još proveravaju, iza šverca 120 kilograma čistog heroina, zaplenjenog prošle nedelje, stoji porodica Keljmendi sa Kosova i Metohije, nastanjena u Sarajevu, piše današnja "Politika“.

Osim informacija koje su na nivou snažnih indicija, konkretnih dokaza još nema. Zasad su jedini osumnjičeni Borislav Plavšić iz Sombora i Goran Petković iz Jabuke koji se nalaze u pritvoru.

Naser Keljmendi
Podaci srpske policije o porodici Keljmendi su zavedeni u poseban izveštaj pod nazivom "Stanje organizovanog kriminala na Kosovu”. Taj izveštaj sadrži operativne informacije i nema snagu dokaza na sudu. Po sadržaju, izveštaj liči na "Belu knjigu o organizovanom kriminalu”, koja je napravljena 2001. godine i koja takođe nema snagu dokaza.

Kako piše "Politika“ u izveštaju o organizovanom kriminalu na Kosovu se izražava sumnja da se Naser Keljmendi (51) nalazi na čelu trenutno najjače albanske kriminalne grupe na Balkanu, koja vodi poslove iz Peći i Sarajeva.

Medijima je prikazana celokupna isporuka od 120 kg heroina zaplenjenog u kamionu koji je prevozio voće

Sumnja se da Keljmendi, navodno iz hotela "Kasa grande” na Ilidži kontroliše krijumčarenje velikih količina kokaina i heroina iz Turske, preko Kosova do zapadne Evrope. U klanu Keljmendija, prema nepotvrđenim izveštajima policije, nalaze se trojica Naserovih sinova, Besnik, Liridon i Elvis Keljmendi, kao i brat Redžepi.


Poslednji put klan Keljmendija na meti policije našao se u julu 2007. godine, sedam dana posle ubistva Ramiza Delalića Ćela, ratnog komandanta, poznatog po ubistvu srpskog svata u Sarajevu u aprilu 1992. godine.


Delalićeva kriminalna ekipa godinama je, zbog primata nad tržištem droge, bila u sukobu sa klanovima Keljmendija, Gašija i Krujezijua, koji su mu otvoreno pretili likvidacijom. Policija je posle njegovog ubistva pokrenula veliku akciju usmerenu na ove tri najjače albanske mafijaške porodice.

  

Naser Keljmendi dovodio se i u vezu sa švercom anhidridne kiseline, glavnog sastojka za pravljenje kokaina i heroina, navodi se u izveštaju policije. Crnogorska policija je 2004. godine na putu Klobuk–Priština zaplenila dve cisterne kiseline i uhapsila dvojicu vozača Keljmendijeve firme NIC "Petrol eksport” iz Sarajeva, čije je sedište u hotelu "Kasa grande”. Policija je tada sumnjala da u BiH postoji laboratorija za proizvodnju heroina od anhidrida, ali ona nikada nije locirana.


U policijskoj biografiji Nasera Keljmendija kao njegova prva kriminalna delatnost navodi se šverc duvana, na kome je stekao veliko bogatstvo. Novac iz ovog posla Keljmendi je, kako se sumnja, uložio u daleko isplativije krijumčarenje narkotika. U izveštaju se iznosi i sumnja da je on glavni finansijer i organizator prometa kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se, preko Peći i Rožaja, dopremaju u Novi Pazar, a odatle u zemlje zapadne Evrope.

Nedavno je srpska policija, istražujući sumnje da je Darko Šarić, iz Pljevalja, organizator zaplenjene isporuke više od dve tone kokaina, dobila saznanja da su ovaj Pljevljak i klan Keljmendija u bliskim odnosima.

Navodno su trojica bliskih saradnika Darka Šarića iz Srbije boravila nekoliko meseci u Kantonu Sarajevo kod ljudi bliskih klanu Keljmendija. Vikende su, navodno, provodili na Jahorini, a na Palama su otvorili piceriju. I ta veza se sada, posle zaplene rekordnih 120 kilograma heroina, detaljno proverava.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.10.2010. 19:16
Cuj Siptari svercovali drogu!!! Dali je to moguce??? Da vidimo, dali je neko iznenadjen ovakvom novoscu?! Ja vala nisam ni najmanje!!!
Utorak 26.10.2010. 20:30
laserski nisan i dobar strelac.
Utorak 26.10.2010. 19:09
Dudule, dva dramska prikaza te čekaju. Izvini kasnim ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online