Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
13:28
Novosti A

Centralni zatvor na prodaju

Okružni zatvor u Beogradu uskoro bi mogao da dobije novu adresu. A da bi se obezbedio novac za izgradnju novog zatvora, van grada i većeg kapaciteta, prvo će morati da se proda stari koji se nalazi u Bačvanskoj ulici u Beogradu, kaže za "Novosti" Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Beogradski CZ

Jedan od glavnih razloga izmeštanja jeste činjenica što se u ovom trenutku, kako kaže Obradović, zatvor u Bačvanskoj ulici nalazi u strogom centru grada, a i njegovi kapaciteti više ne mogu da zadovolje potrebe Beograda i okruženja.

"Imamo obavezu da nađemo novi lokalitet za zatvor, a zatim da u daljoj proceduri prodamo Centralni zatvor. S obzirom na to da se prostire na površini od oko četiri hektara odličnog građevinskog zemljišta, koje je u vlasništvu Uprave, očekujemo da dobijemo dobru sumu novca, koju ćemo moći da upotrebimo za izgradnju novog zatvora. Zasad je ovo početna faza, ali verujem da ćemo uspeti. Kada bismo sada imali novac i odgovarajuću lokaciju, novi zatvor bi bio gotov za dve godine", kaže Obradović.

U Srbiji trenutno ima 11.000 osuđenika i pritvorenika. Postojeći kapaciteti, međutim, najbolje bi funkcionisali kada bi u zatvorima robijaša bilo manje za 3.500. Kako je to nemoguće, Uprava i nadležni organi započeli su veliki projekat izgradnje novih zatvora. Time će, kako priča Obradović, biti znatno rasterećeni postojeći objekti.
 

Prvi koji će otvoriti vrata biće zatvor u Padinskoj skeli. I to do kraja godine. Ovaj objekat, zatvorenog tipa, imaće najviši stepen obezbeđenja, uz najsavremeniju tehničku opremu.

Zatvorska ćelija u Centralnom zatvoru

"U ovom zatvoru, kao i u požarevačkoj 'Zabeli', postojaće posebna odeljenja za organizovani kriminal, ratni zločin i terorizam. U odnosu na naše finansijske mogućnosti, zatvor će biti i više nego opremljen", objašnjava Obradović.

Osim u Padinskoj skeli, u planu je da se sagrade još tri zatvora - u Medveđi, Pančevu i Kragujevcu. Temelji prvog biće postavljeni u Medveđi, i to već na proleće ili leto, a čitava izgradnja finansiraće se iz budžeta.

Stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Nišu i iz projektnog biroa i Uprave već su bili na terenu i ubrzo treba da počnu ispitivanje zemljišta. I ovaj zatvor će biti građen van naseljenog mesta, a sama lokacija je dobra sa profesionalno-bezbednosnog i komunikacijskog aspekta. Čitav objekat će podsećati na zatvor u Padinskoj skeli. 

Novac za izgradnju zatvora u Pančevu i Kragujevcu obezbeđen je iz kredita banke Saveta Evrope. Očekuje se da njihova gradnja traje dve godine, a sve što se bude radilo obavljaće ljudi iz Saveta Evrope.

"Bitno je da za izgradnju ovih objekata ne moramo da tražimo zemljište. Zatvor u Pančevu, koji je u strogom centru grada, biće izmešten, a temelji novog biće postavljeni na mestu gde je sadašnja zatvorska ekonomija. Zgrada u kojoj je pančevački zatvor pod zaštitom je države i u našem je vlasništvu. Očekujemo da sa nadležnima sklopimo povoljan finansijski dogovor", rekao je Obradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online