Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
12:22 >> 17:28h
Tanjug A

Opet prekinuto suđenje Šarićevoj grupi

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića prekinuto je jedan čas pre isteka vremena predviđenog za suđenje pošto su optuženi preko branilaca obavestili sudsko veće da ne mogu da iznesu odbranu, jer su im beleške i koncepti ostali u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj, a noć su proveli u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda.

Darko Šarić (desno) i dalje u bekstvu
 

Na predlog advokata odbrane sudsko veće je suđenje zakazalo za sutra u 10 sati, uz nalog da se optuženima obezbede njihove beleške, bilo tako što će biti vraćeni u CZ pa ujutru opet privedeni u Specijalni sud, ili da im se njihovi koncepti dostave u pritvorsku jedinicu tog suda.

Na početku današnjeg pretresa dvojica optuženih Željko Vujanović i Marko Vorotović negirali su danas krivicu za učešće u švercu 2,5 tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i naveli da će se do daljnjeg braniti ćutanjem.

Vujanović, trećeoptuženi u grupi Darka Šarića, izjavio je da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice, jer, kako je rekao, "to što tužilac tvrdi nije tačno".


Optuženi Vujanović je kazao da, po savetu advokata, zasad ne želi da iznese odbranu, ali da će to, verovatno, učiniti kasnije tokom suđenja.


Vorotović je naveo da se ne oseća krivim po optužbi za preprodaju droge, kao ni za zločinačko udruživanje, ali je priznao da je izvršio krivično delo nedozvoljenog držanja pištolja.


Navodeći da zasad ne želi da iznese odbranu, ni da odgovara na pitanja, Vorotović je pojasnio svoj iskaz iz policije, u kome je naveo da ne poznaje Vujanovića, rekavši da ga je zapravo poznavao pod nadimkom "Mrvica".

On se požalio sudskom veću da je duže vreme pod psihijatrijskom terapijom i da, po savetu advokata, ne želi sada da iznese odbranu, ali da će to verovatno učiniti kasnije u toku sudjenja.

Šarićeva pisma kao dokaz

 

 

Branilac Darka Šarića, advokat Zdenko Tomanović izjavio je danas da očekuje da će sud prihvatiti kao dokaz dva pisma koja je njegov branjenik nedavno uputio sudskom veću.

Sudsko veće je prethodno odbilo predlog branioca da Šarićeva pisma tretira kao izjašnjavanje optuženog o krivici, odnosno njegovo izlaganje odbrane, pa je Tomanović predložio da sud ta pisma u daljem postupku tretira kao dokaze.

"Smatrao sam da bi ta pisma u kojima Darko Šarić tvrdi da droga nije njegova, i da se zna čija je to droga (...) zbog svoje sadržine mogla da budu iskorišćena kao dokazna činjenica u ovom procesu", izjavio je izveštačima iz Specijalnog suda branilac Tomanović.

On je podsetio da je Šarić u pismima ukazao i da je "sve što je stvorio, stvorio u Srbiji" i da " ima državne, policijske i paradržavne projekte", pa postavlja pitanje "kako to da je sada ispalo da je novac svih sa kojima je radio čist, a njegov prljav".

Šarić je u pismima, prema rečima Tomanovića, zatražio od suda da izrazi spremnost da čuje čija je to zaplenjena droga, da mu garantuje pravo na odbranu i pravo na život.

Šarićeve tajne šifre

Darko Šarić alias Zoki

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je danas pročitana na suđenju u Specijalnom sudu, navedeno je da su Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović osmisli plan prema kome je svaki pripadnik njihove organizovane kriminalne grupe imao lažno ime - pseudonim koji je korišćen u međusobnoj komunikaciji za realizaciju krijumčarenja i preprodaje kokaina.

Šarićev pseudonim bio je "Zoki", Sokovićev "Gog" i "Popola", dok se u optužnici ne navodi lažno ime Željka Vujanovića.

Pripadnici grupe, koji su organizovali Šarić, Soković i Vujanović, prikrivali su svoj identitet koristeći pseudonime "Ronin", "Kuća, "Žuća", "Žuka", "Paolo", "Šljivo", " Ken", "Beranac", Kalipso", "Admi" "Administracija", "Jorgos", "Nindža", "Mali"...

Pored lažnih imena suorganizatori su osmislili i posebne šifarnike za razmenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji pripadnika grupe, na kojima su brojevi od 0 do 9 označavani određenim slovima abecede.

Upućivanjem poruka naizgled nerazumljive sadržine pripadnici grupe su se obaveštavali o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji.

Tako su prilikom organizacije, kupovine, skladištenja i pokušaja krijumčarenja preko dve tone kokaina iz Urugvaja u Evropu koristili šifarnik za razmenu brojeva telefona "MODERNSTIL" u kom je svako slovo imalo svoj broj.

Prema tom šifarniku M je broj 1, O je 3, D je 5, E je 7, R je 9, N je 0, S je 2, T je 4, I je 6, L je 8.

Pripadnici grupe su brojeve telefona međusobno slali u tekstualnim porukama naizgled nerazumljive sadržine kao što je jedna od otkrivenih poruka "DTRMMIRTDTOM", a koja predstavlja telefonski broj u Argentini.

Pored ovog vida komunikacije, pojedini pripadnici grupe služili su se i Internetom, tako što su preko i-mejl adrese "Drugari 1978" na serveru gmail detajlno prenosili informacije o dešavanjima u Južnoj Americi.

U delu presretnute komunikacije izdvaja se poruka koja se odnosi na probleme sa prebacivanjem kokaina sa jahte "Maui" na prekookenski brod "Pigros", koje je dva puta propalo, pre nego je definitivno sprečeno 15. oktobra 2009. kada je urugvajska policija zaplenila kokain.

"Ovde je katastrofa sve smo dali Nindži, a on dva dana sa tim tamo ovamo i sinoć se zamalo podavili, oluja bila tako da posla nema...", navodi se u poruci.

U optužnici se precizira da je pretovar kokaina prvi put propao zbog procene da je lako uočljiva luksuzna jahta od 265.000 američkih dolara, koju je pripadnik grupe kupio specijalno za tu namenu, prišla prekookeanskom brodu "Pigros" previše blizu, a plan je bio da se kokain prebaci gumenim čamcima.

Drugi put pretovar je odložen zbog loših vremenskih uslova na moru, kada je u nevremenu izgubljen jedan pomoćni gumeni čamac sa pomenute jahte.

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi, sa Darkom Šariće na čelu, počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu i biće nastavljeno posle pauze u 12.30 sati izjašnjavanjem ostalih optuženih o navodima iz optužnice.


Šarić i još šestorica optuženih su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, tako da se na optuženičkoj klupi nalazi 12 optuženih.

Konačno ostvarenje ovog plana bilo je sprečeno 15. okrtobra 2009. kada je intervencijom urugvajske policije u luci Rio Santa Lucia, Santjago Vaskez, u blizini urugvajskog glavnog grada Montevidea, zaplenjeno 2.174 kilograma i 682 grama kokaina čistoće od 74 do 97 procenata i lišen slobode vlasnik jahte hrvatski državljanin Anastazije Martinčić.

Jahta je uz pomoć gumenih čamaca na ugovorenom mestu natovarena kokainom u vodama Argentine, u noći između 12. i 13. oktobra. Zatim je otplovila za Urugvaj gde je drogu trebalo da preuzme optuženi Miloš Cajić, prvi oficir prekookenskog broda "Pigros", kojim je dalje trebalo da bude prebačena preko Atlanskog okeana do Evrope.

Izuzev ove zaplene u optužnici je opisana i zaplena oko 235 kilograma kokaina od pripadnika Šarićeve grupe u italijanskom gradu Tireniji 19. januara 2009. godine kada su uhapšena tri pripadnika, protiv kojih se vodi postupak u Italiji, dok su ostali tada uspeli da pobegnu.

Od 20 optuženih u Srbiji, šest je u bekstvu, a dvojica su postali svedoci saradnici. Protiv ostalih osumnjičenih za pripadništvo grupi postupak je razdvojen i još je u fazi istrage, a više lica je pod istragom u Argentini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online