Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.08.2010.
02:41
blic.rs A

“Veštaci lažirali nalaz o smrti Dade Vujasinović“

Radislav i Nevenka Vujasinović, roditelji ubijene tridesetogodišnje novinarke Radislave - Dade Vujasinović, posle najave tužilaštva da će raditi reviziju postupka, očekuju da se utvrdi odgovornost veštaka koji su tvrdili da je ona izvršila samoubistvo.

Arhiva: Radislava - Dada Vujasinović
 

- Ima dovoljno materijala i dokaza da se veštaci pozovu na odgovornost. Nisam ja sudija, ali znam da ono što su radili nije u redu. Očito je da su radili po nalogu, a ne po savesti. Verujem da tim veštacima to nije jedini greh, jer je ovaj dovoljan da se leti iz službe. Oni su i dalje dobro pozicionirani i imaju zaštitu u policiji - rekao je za "Blic" otac ubijene novinarke.

Vujasinović podseća da je uviđaj obavljen bez prisustva sudije i tužioca i da su policajci i pre veštačenje napisali u izveštaju da je u pitanju samoubistvo, kada je 8. aprila 1994. pronađeno telo njegove ćerke u stanu na Novom Beogradu, gde je živela.
 

Aleksandrić: Sve ću reći na sudu

Branimir Aleksandrić, direktor Instituta za sudsku medicinu, povodom optužbi roditelja Dade Vujasinović i najava iz tužilaštva da će saslušati nekadašnje veštake u slučaju ubistva Dade Vujasinović, nije želeo da komentariše.
- Sve što imam da kažem, reći ću na sudu - rekao je Aleksandrić.

- Ta konstatacija posle je samo ponavljana i cilj veštaka, lekara Branimira Aleksandrića, koga je tada država odredila, bio je da opravda tu tvrdnju - kaže Vujasinović.


Posle ovog nalaza državnih veštaka, roditelji su angažovali dr Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića koji su utvrdili da je novinarka ubijena i ukazali na čitav niz neobjašnjivih propusta u zvaničnoj istrazi.

- Otkrili smo da je Branimir Aleksandrić sačinio dva nalaza, jedan javni u kome se navodi da je u pitanju samoubistvo, a drugi interni iz koga proizlazi da je ubijena - navodi Vujasinović.


Nakon toga sud je 1998. prihvatio da se obavi rekonstrukcija, ali je za predsednika komisije koja treba da je obavi izabran Branimir Aleksandrić.
- Sramota tih veštaka, koji su tvrdili da je u pitanju samoubistvo, vidi se na video snimku sa takozvane rekonstrukcije. Oni su se, bez obzira na činjenice, trudili da opravdaju svoj raniji nalaz - napominje Vujasinović.


Tek na insistiranje da se obavi superveštačenje zbog različitih nalaza, sud je angažovao svetski priznatog balističara mr Vladimira Kostića, koji je u svom veštačenju koje je predao 30. maja 2008. zaključio da je novinarka ubijena. Nakon toga je tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo Dade Vujasinović, a nedavno je odlučilo da se obavi revizija postupka, koja podrazumeva da se provere svi dokazi iz predmeta, kao i da se saslušaju veštaci.

Propusti u istrazi ubistva novinarke

* Policija nije uzela otiske prstiju s lovačke puške iz koje je pucano

 

* Nisu veštačeni pramenovi iščupane kose, koji su pronađeni u blizini tela

 

* Zvaničnom verzijom zaključeno je da se novinarka ubila tako što je nožnim palcem pritisnula okidač na pušci. Međutim, na fotografijama sa uviđaja se vidi da ima papuče

 

* Roditelji Dade Vujasinović primetili su nestanak zelene fascikle koju je sa sobom nosila čak i na more, a u policijskim spisima ne postoji zapisnik o stvarima iznetim iz stana

 

* Prema medicinskom nalazu dr Lazarevića, rana na levoj strani grudi nije naneta iz apsolutne blizine, što je bio zvanični zaključak. I prema balističkom nalazu Zorana Jovanovića, oštećenje na džemperu, koji je na sebi imala Dada, nastalo je se ispaljenjem sa najmanje 10 centimetara razdaljine

 

* Sudski veštak Mirjana Štajner naknadnom analizom utvrdila je da je trag krvavih prstiju na desnoj bočnoj strani fotelje na kojoj je Dada Vujasinović iskrvarila, krvne grupe A, kao i krv koja je kapala odozgo na desni rukohvat fotelje. Krvna grupa novinarke je bila 0

 

* Tek je veštak Vlada Kostić utvrdio da su u telu novinarke pronađena dva filcana čepa, što ukazuje na to da su u nju ispaljena dva hica iz puške

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online