Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.07.2010.
17:40
Tanjug A

Kardinal plaćao Matanićevu odbranu

Na suđenju Sretenu Jociću i beogradskom delu njegove grupe za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, beogradski advokat Slobodan Ružić izjavio je danas u Specijalnom sudu da mu je honorar od 10.000 evra za odbranu optuženog Roberta Matanića u Srbiji isplatio Jocićev kum Slobodan Đurović.

Slobodan Đurović zvani Kardinal



Đuroviću i Mataniću sudi se u Županijskom sudu u Zagrebu za likvidaciju Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.


Svedočeći na suđenju u beogradskom Specijalnom sudu, Ružić je rekao da ne zna da li je Đurović tada honorar za Matanićevu odbranu ispaltio od svojih para ili od tuđih, kao i da ne zna da li je njegov tadašnji branjenik poznavao Đurovića, koji u optužnici ima i nadimak Kardinal.


Prema njegovim rečima, za odbranu Matanića angažovala ga je njegova Majka Milka, pošto joj je sin bio uhapšen na srpsko-bugarskoj granici, zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i ilegalnog prelaska granice, zajedno sa Tomislavom Marjanovićem koji je sada svedok saradnik u procesu za Pukanićevu likvidaciju u Zagrebu.


"Ona je došla u Beograd i zvala me telefonom. Znam da joj me je neko preporučio, ali se nisam interesovao ko. Ona mi je na početku tog postupka koji je vođen u sudu u Negotinu isplatila deo honorara", rekao je advokat.


On je ispričao da je Đurovća poznavao kao kulturnog, poslovnog čoveka sa kojim je više puta popio piće u kafiću u Kosovskoj ulici u Beogradu, pošto su obojica imali kancelarije u blizini.


"Kada je došao kod mene u kancelariju pitao je koliko košta odbrana Matanića i ja sam rekao 10.000 evra, a on mi je tu sumu isplatio u više navrata", naveo je Ružić.
U tom procesu Marjanović je oslobođen optužbi, dok je Matanić pravosnažno osuđen na dve i po godine zatvora koje je izdržao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Prema rečima advokata, pošto je izdržao kaznu Matanić je izručen Bugarskoj zbog sumjne da je učestvovao u trostrukom ubistvu u toj državi, ali je kasnije oslobođen optužbi, a potom izručen Hrvatskoj koja ga je tražila zbog razbojništva.


Advokat je naveo da mu je Matanić, posle odluke Vrhovong suda Srbije da se izruči Bugarskoj, otkazao punomoćje i posle toga više ga nije video, ni čuo. "Đurović se kasnije interesovao da li sam u kontaktu sa Matanićem, navodeći da između njih dvojice postoji neki dug i da mu to prenesem, ali ga više nisam video posle odluke o izručenju", kazao je on.


Na današnjem suđenju saslušan je i Aleksandar Pejčinović, drug trećeoptuženog Milenka Kuzmanovića, koji je posvedočio da su dva puta išli zajedno u Zagreb kada je upoznao sve optužene za ovo ubistvo u Zagrebu - Roberta Matanića i njegovog brata Luku, kao i Amira Mafalanija.


Kada su 2008. godine drugi put u Zagrebu prespavali kod Matanića u stanu, Pejčinović je naveo da je tada video na stolici pancir, pištolj, nož i da mu je Kuzmanović rekao da je "Matanić krimos". Drugooptuženi Željko Milovanović najavio je danas da će izneti odbranu u nastavku pretresa posle letnje pauze, pošto se do sada branio ćutanjem.


Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1.500.000 evra ubije Pukanića, vlasnika hrvatskog "Nacionala".


Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe postali Milovanović i Kuzmanović. Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela Jocićeve grupe trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.


Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, kojima se već sudi u Županijskom sudu u Zagrebu.

"Sreten Jocić je naložio (svom kumu) Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem saznanja o kriminalnom delovanju naručioca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu", navodi se u srpskoj optužnici.


Dalje se kaže da je u trenutku kada su Pukanić i Franić izašli iz zgrade, u 18.27 časova, jedan od članova grupe aktivirao bombu koja je usmrtila obojicu.
Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.


Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kad je u pritvoru Okružnog zatvora.


Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u glavnom gradu Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online