Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
18:55
Vesti A

Joca Amsterdam dogodine na slobodi!?

Sreten Jocić (55), poznatiji kao Joca Amsterdam uskoro bi mogao da se nađe na slobodi, pišu beogradski mediji. Jedan od najčuvenijih srpskih kriminalaca, koji je karijeru pravio u Zapadnoj Evropi, osuđen je prvobitno na 15 godina robije kao nalogodavac ubistva, ali bi već u toku sledeće godine mogao da se nađe na slobodi.

N. Đurović
Smeši mu se sloboda: Sreten Jocić u sudnici Specijalnog suda

Ovaj doajen srpskog i evropskog podzemlja osuđen je jer je dvojici policajaca, koji su inače već odslužili kazne, naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš. Marjanović i njegova devojka Marija Đorđević ubijeni su 18. jula 1995. u kafeu sportskog centra Olimp u Beogradu.

Sukob sa zemuncima

Jocić je navodno bio u sukobu sa vođama zemunskog klana, Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miloradom Ulemekom Legijom. Navodno su se posvađali oko poslova sa drogom, ali to nikad nije dokazano. Čak se spekulisalo da se legija predao 2004. godine, dok se za njim tragalo zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, upravo u strahu od Joce Amsterdama. Navodno je, sa druge strane, glavni egzekutor zemunskog klana Sretko Kalinić pokušao 2013. godine u zatvoru da napadne Jocića.

Jocić kaznu zatvora od 15 godina služi od 28. decembra 2012. godine. Ta kazna mu je još umanjena za godinu i po dana, usvojenim Zakonom o amnestiji.

Njemu se računa da mu je ukupna kazna 13 i po godina, a da je odslužio više od četiri i po godine i oko godinu dana pritvora u Holandiji i Srbiji, tako da mu nedostaje još godinu dana do polovine kazne.

Plan njegove odbrane je da posle tih godinu dana, pozivajući se na zakon iz 1995. godine, zatraže uslovni otpust. Tada je važila odredba da nakon izdržavanja polovine kazne postoji mogućnost za uslovni otpust ako se zatvorenik dobro vlada. Sadašnji zakon propisuje da je nakon dve trećine odslužene kazne moguć uslovni otpust.

Jocić je bio u pritvoru i od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012, kao okrivljeni u slučaju ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Nakon što je oslobođen optužbi, njegova odbrana je pokušala da mu taj pritvor uračuna u kaznu koju je dobio za drugo delo, naručivanje ubistva Goksija Bombaša, ali to nije prihvaćeno.

Jocić je "slavu" stekao u Zapadnoj Evropi, pogotovo Holandiji, gde je navodno bio jedan od najvećih trgovaca narkoticima. U višedecenijskoj karijeri, jedina pravosnažna presuda mu je upravo ova za ubistvo Goksija Bombaša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online