Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
22:54
Vestionline A

Mladi u Srbiji sve manje konzumiraju kokain, heroin, ekstazi, ali...

Nove sintetičke droge preplavile su Srbiju, razne vrste hemija i isprivača, uličnih naziva "Che Sballo", "Vertex", "Galaxy" i "Rainbow", neke su od čak 600 novih psihoaktivih supstanci koji su zabranjeni u našoj zemlji ali i čitavoj Evropi.

pixabay.com
Nove droge na tržištu menjaju tradicionalne supstance

U našoj zemlji broj konzumenata heroina, kokaina, ekstazija i ostalih dobro poznatih droga je u opadanju, ali to ne znači da smo na dobrom putu, jer mladi su se okrenuli novim, puno otrovnijim, ali jefitnijim i dostupnijim sintetičkim drogama.

- Najčešće se koriste sintetički kanabinoidi, koji se nalaze u vidu biljne mešavine, koja se distribuira pod nazivom “egzotični mirisi”. U raznim su oblicima, od smole, belog praha i kristala do ulja. Prema podacima EU do sada su prijavljene 134 vrste ovakvih kanabinoida – kaže Milan Pekić direktor Kancelarije za borbu protiv droga.

Od svih zaplenjenih supstanci na tlu Evrope u protekloj godini, jedna trećina su sintetički kanabinoidi, čak 1.6 tona. Nebojša Đurasović iz udruženja “Prevent” kaže da od 2013. godine kreće masovno širenje sintetičkih droga, prosek od desetak otkrivenih svake godine u poslednje vreme konstantno se povećava, pa je u 2016. godini otkriveno čak više od 100 novih droga.

- Kod nas je zabeležen porast konzumiranja GHB ili tečna varijante GBL, koja je inače poznata kao droga za silovanje, ali ne koristi se više samo za to. Naše okruženje, pogotovo Slovenija i Hrvatska preplavljeni su sintetičkim psihoatkivnim supstancama, koje preko primorja i festivala dolaze do nas. Baš smo nedavno dobili obaveštenje da je u Hrvatskoj u Rijeci otkriveno sedam novih narkotika – kaže Đurasović. Kako dodaje, sistem registrovanja i stavljanja u zabranu novih opijata sada funkcioniše dobro i prilično brzo, čak na nedeljnom nivou. Naša zemlja se dobro opekla pre pet godina kada se u Novom Sadu legalno prodavao biljni tamjan i mirišljave soli koje je omladina koristila za drogiranje, a nisu bili na listi zabranjenih susptanci, pa je samo u pet nedelja registrovano 36 slučaja trovanja i "overdoza“ na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da opasne sintetičke droge poput spreja, lepkova i sredstava za čišćenje najčešće dovode do gubitka sluha i oštećenja centralnog nernog sistema, droge koje u sebi sadrže benzin oštećuju koštanu srž, dok razređivači i acetoni dovode do nedostatka kiseonika u krvi.

- U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je više desetina intoksikacija ovim supstancama, sa ozbiljnim posledicama po zdravlje korisnika. Upotreba ovih supstanci može da izazove psihičke poremećaje, ubrzano disanje i rad srca, zastoj srca i bubrega i na kraju smrtni ishod - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Sve češće korišćeni inhalanti dele se u četiri kategorije:

Isparljivi rastvarači - sredstva za hemijsko i za čišćenje masnoća u kućnoj upotrebi i lepkovi, aerosoli - sprejevi koji sadrže rastvarače kao lak za kosu i dezodoransi, zatim, gasovi koji se koriste u medicini za anasteziju ili gasovi za rashlađivanje, te nitrati koji se najčešće nalaze u osveživačima vazduha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online