Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
16:08
B. Božin - Vesti A

Jelena žrtva serijskog ubice?

Da li će hapšenje Rumuna, kamiondžije Katalina K. (40) u Nemačkoj dovesti i do istine o svirepom ubistvu srpske pevačice Jelene Marjanović, ubijene u beogradskom naselju Borča još 2. aprila prošle godine?

N. Đurović
Ni posle 15 meseci ne postoje jasni odgovori ko je ubio Jelenu Marjanović

Ovaj kamiondžija na međunarodnim linijama, inače otac troje dece i vlasnik male radnje u istočnoj Rumuniji je osumnjičen za ubistvo džogerke Karolin G. (27) iz Endingena u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, koju je pre osam meseci presreo u Frajburgu za vreme trčanja, udario gvozdenom šipkom u glavu, silovao i na kraju ubio.

Istovremeno je osumnjičen za još jedno ubistvo iz 2014, kada je u austrijskom mestu Kufštajn (Tirol) silovana i ubijena 20-godišnja studentkinja iz Francuske Lusil K. Tragovi DNK nađeni posle tog ubistva su identični onima iz Frajburga tako da je 2. juna i uhapšen.

Šef pokrajinske kriminalističke službe Tirola Valter Pup je izjavio da je verovatno da će se pojaviti nove žrtve.

- Kriminalističko iskustvo nam govori da je osumnjičeni mogao da počini još ubistava - rekao je on i otkrio da DNK profil ubice "već kruži po celoj Evropi".

Trenutno je državno tužilaštvo Frajburga zatražilo pomoć od kolega u Rumuniji da bi se proverilo da li je reč o serijskom ubici, iako Katalin K. negira da je kriv. Četiri nerazjašnjena slučaja u regionu gde je živeo će se ponovo ispitati, a za jedan se već zna da ima sličnosti s ubistvima u Endingenu i Kufštajnu.

U maju 2004. jedna 27-godišnja stoperka iz Vasluija je htela da poseti majku tokom praznika. Ona je nekoliko dana kasnije pronađena u šumi, silovana i sa slomljenom lobanjom. Mesto u kome je živeo Katalin K, gradića Husi sa 26.000 stanovnika, nalazi se samo 19 kilometara dalje od mesta gde je živela majka ubijene stoperke.

Ministar unutrašnjih poslova Baden-Virtemberga Tomas Štrobl smatra da "nije nemoguće da pre ubistva u Kufštajnu Rumun nije počinio još neki zločin".

Šef pokrajinske kriminalističke službe Tirola Valter Pup je izjavio da je verovatno da će se pojaviti nove žrtve.

- Kriminalističko iskustvo nam govori da je osumnjičeni mogao da počini još ubistava - rekao je on.

Prebijen u zatvoru

Da i u zatvoru postoje moralni kodeksi, pokazuje i to što je Katalina K. 20 zatvorenika frajburškog zatvora brutalno pretuklo tako da je završio u bolnici, a zatim je prebaeen u drugi zatvor.

Tužilac u Frajburgu je potvrdio da istraga nije bila laka i da je bilo i pogrešnih tragova. Tako je fantomska slika ubice objavljena 5. aprila ove godine u brojnim medijima zapravo bila pogrešna. Na njoj je prikazan muškarac star između 50 i 55 godine s naočarima, za koga se ispostavilo da uopšte ne liči na ubicu.

U Srbiji je posle misterioznog ubistva Jelene Marjanović, koja je takođe ubijena dok je trčala, bilo spekulacija da je ubica neko od vozača brojnih kamiona koji prolaze obližnjim putem. Hoće li hapšenje Rumuna zaista baciti više svetla na ovo još uvek nerešeno ubistvo - ostaje da se vidi.

Putarina i DNK kao dokaz

Katalin K. je dve godine radio u jednoj špediciji u južnom Badenu, nakon što mu je propao posao sa prehrambenom radnjom. Na trag ubici je istraga došla posle temeljnih pretraga i u saradnji sa austrijskom policijom. Ubistvo Francuskinje u Kufštajnu tri godine ranije je izvršeno takođe gvozdenom šipkom, koju je policija povezala s alatom u određenom tipu kamiona i tako počela ciljano da traži potencijalnog ubicu.

Na osnovu podataka o putarini, DNK tragova na mestu gde su pronađeni leševi devojaka i informacija o špedicijama u regionu došlo se do Rumuna, čiji su se DNK tragovi podudarali, a osim toga je njegov privatni auto viđen u blizini mesta zločina.

Iz mora podataka o plaćanju putarina izvučeno je ko je od vozača mogao u to vreme da bude u okolini Frajburga. Od operatera mobilne telefonije dobijeni su podaci svih osoba koje su u vreme ubistva bile u blizini mesta zločina - i tako je ustanovljeno da jedan od telefona pripada vozaču kamiona traženog tipa. Nakon toga je provereno koji kamion ta osoba vozi i utvrđeno da je isti kao vozilo koje su neki svedoci videli u blizini mesta zločina. Iz Austrije su stigli podaci iznova dobijeni sa naplatnih rampi, koji su potvrdili da je osumnjičeni u vreme ubistva francuske studentkinje bio na auto-putu koji prolazi pored mesta Kufštajn.

Srpska policija na nogama

Pevačica Jelena Krsmanović Marjanović (33) jutra 2. aprila 2016. nije odstupila od nedeljnog rituala - odlaska u šetnju i džogiranja na nasipu kraj Dunava, nedaleko od svoje kuće u naselju Crvenka u beogradskoj Borči. Sa njom su, kao i obično, krenuli suprug Zoran Marjanović i ćerkica Jana (5).

Na nasip je stigla automobilom, prošetala sa Zoranom i Janom, a zatim počela da trči. Suprug i ćerka su je pratili pogledom, polako šetajući. Jelena im je odmakla nekoliko stotina metara. Odjednom je nestala. Kada je uperio pogled ka horizontu, njen suprug više nije video Jeleninu siluetu - tako je nestanak medijima i policiji objasnio Zoran. Više puta ju je pozivao i na mobilni, ali uzalud. Uhvatila ga je panika. Pozvao je prijatelja iz policije kako bi mu pomogao u traganju za ženom kojoj se, bio je uveren, nešto desilo. Kad to nije dalo rezultata, obratio se i zvanično policiji, kao i medijima, koji su objavili da je pevačica Granda nestala u Crvenki.

Usledila je opsežna potraga po nasipu kojoj se, uprkos noćnim satima i činjenici da je policija bila podignuta na noge, priključilo i mnogo meštana. Potraga je okončana kasno uveče bez rezultata. Beživotno Jelenino telo pronađeno je sutradan ujutru u kanalu, blizu mesta na kom je poslednji put viđena. Nikakvi dokazi, međutim, nisu se mogli naći. Inspektori su utvrdili je njen poslednji poziv bio upućen majci. Obdukcijom je ustanovljeno da je Jelena usmrćena udarcima u glavu tupim predmetom, kao i da je preminula sedam minuta nakon tog poslednjeg razgovora.

Saslušani su žitelji Crvenke i svi članovi porodice ubijene pevačice. Porodica Marjanović je dospela pod lupu i policije i javnosti. Ispitivani su svi aspekti porodičnih odnosa i eventualni sukobi. Svi članovi porodice prošli su poligraf - Zoran čak dvaput - i čini se da je ovaj pravac traganja za ubicom potpuno iscrpljen. Potraga za ubicom traje 15 meseci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online