Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
11:34
Tanjug A

"Prvo smo ga ubili pa mu odrali kožu"

Sretko Kalinić iz zatvorske bolnice u Zagrebu detaljno opisao kako je sa Lukom Bojovićem ubio Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića. Advokati Luke Bojovića kažu da se objavljivanjem takvih podataka krši krivični postupak.

"Prvo smo ga ubili, a onda mu odrali svu kožu. Odstranili meso, samleli to u 'Bošovoj' mašini za mlevenje, a kosti pretesterisali 'Bošovim' nožem. Samleveno meso bacili smo u WC šolju, a kosti u reku. Stan smo posle okrečili, ali je na zidovima ostalo tragova krvi", deo je Kalinićevog iskaza dat zameniku direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koji ga već četvrti dan ispituje u zatvorskoj bolnici, piše "Jutarnji list".

Nakon potpisanog sporazuma o izručenju između Hrvatske i Srbije, očekuje se da će Kalinić biti prvi koji će na osnovu toga biti izručen Srbiji koja je već ranije tražila njegovo izručenje.


Kalinić nije mogao biti izručen, jer je bio i državljanin Hrvatske čiji ustav je pre nedavnih izmena onemogućavao izručenje svojih državljana drugim zemljama, a jedini izuzetak je Haški sud.


Kalinića, koji je osuđen za učešće u atentatu na premijera Zorana Điniđića očekuje 40 godina zatvora. Miloš Simović, takođe, saučesnik u Đinđićevom ubistvu, nakon hapšenja od strane srpske policije nalazi se u zatvoru gde služi 30-godišnju zatvorsku kaznu.

Policajce koji su s njim razgovarali, ali i tužioca zaprepastila je hladnokrvnost, mirnoća i lakoća kojima je opisao likvidacije Jurišića i Konstantinovića. Taj deo njegovog iskaza o ubistvu Milana Jurišića, odbeglog člana "zemunskog klana" u Španiji, poklapa se i s pečatima u hrvatskom pasošu koju je posedovao koristeći lažni identitet.

Ispitivanje će trajati još nekoliko dana, a onda će iskaz biti prosleđen tužiocima u Srbiji. Tamošnjim forenzičarima dostavljeni su i DNK nalazi Sretka Kalinića, pa su već sada rešena dva ubistva, a očekuje se da će njegov iskaz pokrenuti i nove istrage, piše list.

"To su monstrumi!", dao je komentar jedan visoki zvaničnik upoznat sa iskazom. Kalinić u iskazu pokušava umanjiti svoju ulogu u likvidacijama, pa sve prebacuje, među ostalim, i na Miloša Simovića, koji ga je ranio 8. juna kod jezera Rakitje.

Tužioci pretpostavljaju da Kalinić ove pojedinosti priča kako bi, kad se nađe u zatvoru u Srbiji, sebi obezbedio maksimalni autoritet i strahopoštovanje ostalih zatvorenika.

Kalinić je istražiocima otkrio kako je 11. avgusta 2008. trebalo da likvidira Ivana Delića, kuma Brane Mićunovića, u budvanskom kafeu Palma.

Umesto Delića ubio je mladića iz Pljevalja koji je sedeo za stolom, a života ga je stajalo to što je nosio istu majicu kao Delić, piše list.

Advokati: Luki Bojoviću ugrožena prava

Advokatski tim Luke Bojovića saopštio je danas da se objavljivanjem navodnih delova iskaza Sretka Kalinića i Miloša Simovića policiji, kojima se Luka Bojović povezuje sa većim brojem ubistava i sa navodno naručenim ubisvom lidera SNS Tomislava Nikolića, grubo krše pravila krivičnog postupka i prava građana.

Bojovićevi advokati, Branislav Tapušković, Dragoslav Ognjanović i Momčilo Minić, u prvom javnom istupanju u ovom slučaju, takođe navode da je objavljivanje pomenutih iskaza krivično delo odavanje službene tajne, što bi, tvrde, trebalo da bude predmet interesovanja, ali i angažovanja Tužilaštva.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, advokati podsećaju da su Kalinić i Simović pravosnažno osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i za niz drugih ubistava i krivičnih dela "zemunskog klana".

Oni ističu da se protiv njihovog klijenta, u vezi sa događajima koji su predmet novinskih članaka, ne vodi krivični postupak, niti je tim povodom on procesuiran ili optužen za bilo koje krivično delo.

"U fazi vođenja istrage, koja nije ni počela, sve navedene informacije predstavljaju službenu tajnu i ne mogu se objavljivati bez odobrenja suda ili tužilaštva, a ista je situacija i u pogledu pretkrivičnog postupka - policijskog, koji je eventualno u toku", naglasili su Bojovićevi advokati.

Ne ulazeći u verodostojnost i tačnost objavljenih podataka, advokati upozoravaju da su izvori informacija anonimni i da se ne zna da li su te informacije tačne i pouzdane informacije.

 

Simović rekao ko je ubio Ćuruviju


Pripadnik "zemunskog" klana Miloš Simović rekao je zameniku specijalnog tužioca Jovici Jovanoviću i dvojici pripadnika MUP-a, koji su ga posetili u zatvoru "Zabela", da zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju, piše beogradska "Politika", pozivajući se na izvore bliske vrhu MUP-a Srbije. "Sa tom osobom upoznao me je Milorad Ulemek Legija. Rekao mi je: 'To je čovek koji je ubio Ćuruviju", rekao je Simović u razgovorima sa tužiocem i policajcima, koji su prošle subote i u sredu viđeni u zatvoru.

 

Simović je rekao da će identitet Ćuruvijinog ubice otkriti ako postane svedok saradnik.

 "Vi ni ne sanjate šta sve znam", izjavio je Simović i nagovestio da bi u statusu svedoka saradnika bio spreman da otkrije počinioce ubistava za koje istražitelji ni ne slute da bi ih mogao znati.

 

Izvori "Politike" ističu da Simoviću nisu postavljena pitanja u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića, niti sa pobunom "Crvenih beretki" u novembru 2002. godine.

 

List saznaje da je Simović izjavio da je Milorad Ulemek Legija uvukao "zemunski klan" u plan o ubistvu premijera, tvrdeći da je ta kriminalna grupa do tada ubijala ljude iz podzemlja."Ne bojim se Legije i ništa mu ne dugujem da bih prikrivao istinu", rekao je Simović.

 

On je potvrdio autentičnost svog pisma u kojem je otkrio pripremu atentata na lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, i ponovio da atentat priprema Luka Bojović sa svojim ljudima.

 

"Znam i gde je glava Cvetka Simića. Samo mi donesite laptop sa Gugl pretraživačem za mape i daću vam tačno mesto gde je zakopana", rekao je Simović, govoreći o zločinu počinjenom kod jezera Jarun u blizini Zagreba, za šta se sumnjiče on i Sretko Kalinić.

 

Simović je potvrdio da je odbegli pripadnik klana Milan Jurišić Jure ubijen, što je ranije u Zagrebu izjavio Sretko Kalinić, ali je rekao da nema informacije da je likvidiran i, takođe, odbegli Ninoslav Konstantinović.

 

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Srbije Miljko Radisavljević nije želio da komentariše saznanja "Politike", niti da otkrije šta planira Specijalno tužilaštvo u vezi sa Simovićevim navodima. "U ovom trenutku ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem te informacije. U interesu je istrage da se neki podaci ne objavljuju, kao ni naši budući koraci u tom postupku", rekao je Radisavljević za "Politiku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online