Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.07.2010.
19:24 >> 12:56h
Tanjug A

Borojević i saradnici pred istražnim sudijom

Tužilac za oganizovani kriminal Miljko Radisavljević predložio je danas da se protiv svih osumnjičenih za korupciju, koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Kraba", sprovede istraga i da im se odredi pritvor. U toj policijskoj akciji uhapšeno je osam predstavnika Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, među kojima je i direktor Nenad Borojević, kao i predstavnici četiri ugledne farmaceutske kuće.

Gore: Bekić, Tomašević, Popović i Petrović. Dole: Borojević, Marinković i Soretić
 



Tužilaštvo je saopštilo da su istražnom sudiji, u okviru 48-časovnog policijskog zadržavanja, na saslušanje danas privedeni, pored Brojevića, i načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktor institutske apoteke Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević, generalni direktor farmaceutske kompanije "Roš" Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković i produkt menadžer te komapnije Ana Matović.


Tužilaštvo je, kako se navodi, podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.


Svi osumnjičeni su, tvrdi tužilaštvo, u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.


Kako je navedeno, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.


Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara, ističe se u saopštenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online