Petak 02.07.2010.
19:24 >> 12:56h
Tanjug

Borojević i saradnici pred istražnim sudijom

Gore: Bekić, Tomašević, Popović i Petrović. Dole: Borojević, Marinković i Soretić
 



Tužilaštvo je saopštilo da su istražnom sudiji, u okviru 48-časovnog policijskog zadržavanja, na saslušanje danas privedeni, pored Brojevića, i načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktor institutske apoteke Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević, generalni direktor farmaceutske kompanije "Roš" Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković i produkt menadžer te komapnije Ana Matović.


Tužilaštvo je, kako se navodi, podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.


Svi osumnjičeni su, tvrdi tužilaštvo, u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.


Kako je navedeno, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.


Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara, ističe se u saopštenju.

2024 © - Vesti online