Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 06.12.2016.
21:31
Vestionline A

Lazanski sumnja: U ubistvo gardista umešani stranci?

Vojni analitičar Miroslav Lazanski upitao je da li to što je načelnika Generalštaba Branka Krgu o pogibiji dvojice gardista pre 12 godina u kasarni na Topčideru obavestio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Vuk Jeremić znači da u tom slučaju ima "inostranih elemenata".

Tanjug
3D rekonstrukcija zločina na Topčideru: Ko je ubio srpske gardiste?

- Da li to postoji neki paralelni sistem izveštavanja, paralelni sistem vojne hijerarhije ili tu ima nekih inostranih elemenata, što je najviše zabrinjavajuće, što me najviše kopka i dovodi u jednu vrstu teške dileme - naveo je Lazanski za televiziju Pink.

On je rekao da je vrlo zanimljivo što to prvo nisu saznale obaveštajne i kontraobaveštajne službe vojske, kao što bi trebalo.

- Vrlo je zanimljivo da odgovarajaće obaveštajne i kontraobaveštajne službe vojske, koje bi prve to trebalo da znaju, nisu obavestile ili jesu, ne znam šta od toga, nego da kabinet predsednika države obaveštava načelnika Generalštaba da se u tom i tom objektu desilo to i to - kazao je Lazanski.

Advokat porodice dvojice stradalih gardista Olgica Batić izjavila je ranije da je bivši načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno rekao da mu je nejasno kako to da ga o pogibiji gardista prvi obaveštava Jeremić, koji je 2004. godine služio civilni vojni rok u svojstvu savetnika tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ona je dodala i da očekuje da se u tom slučaju, sasluša Vuk Jeremić, da su to tražili od tužilaštva, ali da ne zna da li je to učinjeno.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2016. 22:52
Lazanski se pita da li to postoji neki paralelni sistem izveštavanja, paralelni sistem vojne hijerarhije ili tu ima nekih inostranih elemenata, što ga najviše brine. Pitanje je na mestu, ali to pitanje se prozima i danas. Jeremic (tada na civilnom sluzenju "vojnog" roka, gde drugde nego u kabinetu Predsednika) obavestava Nacelnika Generalstaba o dogadjaju. Od nedavno, vojni helikopter polece u humanitarnu misiju a da za to ne zna ni Nacelnik Generalstaba ni Komandant RV I PVO. Zanimljivo? Da li to oni koji treba da vrse tzv. civilnu kontrolu vojske, dosadasnji ministri i predsednici zaobilaze hijerarhiju ustrojenu u vojsci? Da li zapravo oni komanduju vojskom? Pre neki dan citam u vestima, sekretar u ministarstvu odbrane, neki Neric (pravnosnazno osudjen za KD pronovera) bio u kontroli u Zajecaru. Sutra ce u kontrolu neke jedinice doci i neka sekretarica iz ministarstva, a mozda i kuvarica. Neka se komandanti spreme da predaju raport.
Četvrtak 08.12.2016. 22:51
Nešto se "iza brda valja", pošto se ponovo podgreva javnost sa ovim tragičnim događajem. Još nije niko, nijedna komisija, ni Nemci ni FBI, bezrezervno stopostotno utvrdio da je postojala "treća osoba". Državnoj komisiji "treća osoba" bila je potrebna zbog političkih obračuna, pa je svoj nalaz nastojala da pojača interpretacijama nalaza Nemaca i FBI, a ne objavljivanjem izvornih dokumenata, jer bi se videlo da ni ti strani stručnjaci nisu stopostotno utvrdili postojanje treće osobe. Da je Mladić bio u tom objektu nijedan običan vojnik nebi mogao da bude u blizini istog, nego bi neposredno obezbeđenje vršili Mladićevi ljudi i naši bezbednjaci. Čak i da je stvarno postojala "treća osoba" to je moglo da se desi samo u kriminalnom scenariju a ne u vezi Mladićevog eventualnog boravka u Karašu. Čudno je da nije ispitana ta mogućnost, naročito kada se ima u vidu da su pojedinci zaposleni u tom objektu imali veze sa kriminalcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online