Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
10:26 >> 11:56h
Tanjug A

Srpski "CSI"-istražitelji na delu

Veštačenja i forenzički nalazi iz Srbije prihvaćeni su i izvan naših granica, a radni dan forenzičara u Beogradu - od uviđaja do pravljenja DNK profila - izgleda baš kao u popularnoj američkoj seriji "Istražitelji“ (CSI).

Laboratorija za DNK analizu NKTC-a

Poslednjih nekoliko godina u razvoj forenzike u Srbiji uloženo je 10 miliona evra, a Nacionalni kriminalističko-tehnički centar (NKTC) MUP-a u Beogradu danas ima i specijalnu prostoriju u kojoj se čuva DNK baza podataka. U taj prostor ulaz je dozvoljen samo sa propusnicom i u posebnom odelu.

Načelnik Centra Lazar Nešić ističe da se tu godišnje obavi oko hiljadu veštačenja, a da je DNK baza podataka "u formiranju“, pa za sada ima svega nekoliko hiljada DNK profila. On kaže da će odgovarajuća zakonska rešenja omogućiti da se DNK baza popunjava znatno većom dinamikom - kako bi poslužila rasvetljavanju i materijalnom dokazivanju što većeg broja krivičnih dela.


"Očekujemo da broj DNK profila u bazi rapidno raste u budućnosti i da dostigne onaj u daktiloskopskoj zbirci - gde su otisci prstiju počinilaca krivičnih dela“, naveo je Nešić.

Posao forenzičara počinje na terenu, gde tokom uviđaja prikupljaju materijalne dokaze, a zatim se "seli“ u laboratoriju, u kojoj stručnjaci iz više oblasti obavljaju veštačenja.

Da bi se obavila DNK analiza potrebni su biološki tragovi, a za njihovo pronalaženje zaduženi su forenzičari. Na mestu zločina, mogu se naći tragovi više osoba, pa jedno veštačenje može podrazumevati nekoliko analiza, a u pojedinim slučajevima i nekoliko stotina.

"Analiza DNK se obavlja u laboratoriji, i to u strogo odvojenim odeljenjima - jedan je za forenzičke tragove, a drugi za referentne-nesporne uzorke. Laboratorijskom obradom se dobijaju DNK profili, koji se kasnije porede“, objasnio je Nešić. U DNK bazi NKTC nalazi se i profil Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića. 

Procedura provere DNK identiteta, ako je veštačenje kompleksno, traje bar nekoliko dana, a za jednosložnu analizu je potreban, otprilike, jedan radni dan.

"Forenzika je izuzetno multidisciplinarna i objedinjuje dostignuća praktično svih nauka, prvenstveno prirodnih i tehničkih. Za mene je najzanimljiviji deo odlazak na uviđaj, posebno kada je reč o složenom krivičnom delu“, opisao je Nešić „običan radni dan“ u Centru.

NKTC ima stotinak zaposlenih, a rad Centra je, kažu nadležni, iznad proseka u regionu. Po mišljenju načelnika Nešovića, s obzirom na problematiku kriminala i površinu zemlje potrebno je udvostručiti broj zaposlenih.

Govoreći o tome u kojoj meri su analize NTKC validne u regionu, Evropi i svetu, on je objasnio da je kriterijum za validnost "akreditacija“, koju Srbija nema - kao ni većina evropskih forenzičkih državnih centara.

Nešić dodaje da su i bez akreditacije veštačenja i forenzički nalazi iz Srbije prihvaćeni su i izvan granica na osnovu reputacije srpskih forenzičara u ostalim zemljama Evrope i sveta. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online