Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2016.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Policija žmuri dok napadaju Srbe

U Orahovcu, dok je radio u vinogradu, Stevan Radić je dobio jak udarac u glavu. Ne zna ko je to učinio, ali i ne očekuje da se pronađu krivci. Praksa da niko ne bude kažnjen ako kamenicama ili motkom krene na Srbe u gornjem delu grada, dovela je do toga da se meštani i ne nadaju nekakvoj pravdi.

A. Čukić
Meštanin Orahovca napadnut u vinogradu

- U vinogradu sam zatekao dečake kako kradu orahe. Vikao sam da to ne rade, da treba da ih je sramota, a naročito da kradu na njihov praznik. Pobegli su, a ja sam nastavio da sakupljam orahe. Klečao sam na kolenima, osetio udarac u glavu i onesvestio se - ispričao je Stevan Radić.
Kada se osvestio, nije nikoga bilo. Nestala je i vreća u kojoj su dečaci kupili svoj plen. Pored sebe je našao samo prepolovljenu motku.

Srbi u Orahovcu su jako uznemireni. Kažu, napad na Stevana Radića vide kao veliko upozorenje orahovačkim vinogradarima da nisu slobodni.

- Svi mi u Orahovcu i Velikoj Hoči smo uznemireni. Do sada je bilo uglavnom verbalnih napada, kada bi puštali stoku na ispašu na naša imanja. Od 2000. godine se nije desilo da ovako nekoga udare. To je pokušaj ubistva. U toku je sezona berbe grožđa, a ljudi se plaše za bezbednost. Cilj i ovog i svih napada je da nas zaplaše - kaže Marjan Šarić, meštanin Orahovca.

Meštani odlaze

Teški uslovi života i velika nezaposlenost među mladima dovela je do toga da mnogi prodaju kuće.
- Posledanja u nizu srpska kuća je prodata pre dva meseca na 50 metara od škole. Fond eparhije raško prizrenske pomaže malim novcem. Osim toga, koliko znam, nijedan funkcioner iz Orahovca nije dao u taj fond, iako je tako obećano, pa ni nemamo prava da tražimo - zaključuje Šarić.

Nabrajajući sve probleme sa kojima se susreću, on podseća da se srpskim kućama pišu grafiti, da je nedavno skinuta zastava Srbije sa spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima, da se krade živina, buše gume na automobilima, da je kamenicama gađana crkva u centru srpskog dela.

- Policija uvek obavi uviđaj, ali mi do sada nikada nismo saznali da je iko osuđen zbog stvari koje nam rade. Ispada da niko nije odgovarao ni za jednu krađu i ostala nedela. Tražićemo pratnju kosovekse policije i KFOR, pa sa njima u berbu grožđa - kaže Marjan Šarić iz Orahovca.

Kosovka policija ne garantuje bezbednost, a ni Srbija se ne trudi da pomogne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online