Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.09.2016.
18:13
D. Dekić - Vesti A

Tri godine hrvatskom špijunu

Navodni hrvatski špijun Čedo Čolović priznao je obaveštajni rad za stranu državu i nagodio se sa Tužilaštvom za tri godine robije. Slučaj prati potpuna konfuzija, zbog čega se ova priča o srpskom oficiru koji je radio za "susede" pretvorila u medijski cirkus. Srpski mediji daju široku lepezu oprečnih informacija o aferi usred potpuno narušenih odnosa Beograda i Zagreba.

pixabay.com
Ekspresno priznanje hrvatskog špijuna (Foto: Ilustracija)

U "curenju" iz izvora čuje se da je Čolović priznao da je bio ucenjen da sarađuje da ne bi i sam bio uhapšen za ratne zločine. Tužilaštvu je isprva negirao špijunažu i isticao da je 90-ih u "krvario" za Srbiju.

- Nisam špijun. Ako sam dao informacije koje sam saznao iz radoznalosti to nije bilo u toj funkciji - kazao je tada, negirajući da je predavao vojnoobaveštajne podatke na osnovu kojih su uhapšeni srpski oficiri.

Trećerazredna sapunica

Hrvatski zvaničnici sve to prate sa podsmehom. Šef diplomatije Miro Kovač uz opasku da je priča o špijunaži samo medijska, kaže da ispada da je to neka vrsta trećerazredne sapunice koja se Hrvatskoj servira.

Čolović se, navodno, najviše raspitivao za kasarne i vojna kretanja u blizini srpske granice sa Hrvatskom. Saznanja srpskih medija idu tako daleko da tabloid blizak vlastima tvrdi da postoje snimci susreta osumnjičenog sa hrvatskim diplomatama i vojnim licima koja je ucenjivao optužnicama, kao i da je za špijuniranje dobijao od 500 do 3.000 evra.

Neki listovi ističu da čovek pod imenom Čedo Čolović nije ni postojao u krajiškoj vojsci. U saopštenju srpskog suda je navedeno da je za krivično delo špijunaže predviđena kazna zatvora viša od deset godina.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2016. 22:40
Čovek je gledao filmove, pa mu se dopala uloga agenta. Tri godine, skromna kazna za tajnog agenta? A naše državljanstvo, oduzima se ili ne? Ovi iz HR nešto ćute, pošto je njihov agent a Srbin je, pa su ga se odmah odrekli. Ma neka beda od čoveka je, kad je za nekoliko kuna pristao prodati svoje. Ponos i dostojanstvo je u krizi.
Utorak 06.09.2016. 22:40
Srpskoj diplomatiji je očigledno stalo da se ova farsa i blamaž što pre zabašure. Nigde na svetu se ovakvi slučajevi "špijunaže" ne rešavaju na ovakav način.Izgleda da je bilo ono:"tresla se gora,rodio se miš !". E,sad neki iz srpskih institucija treba da snosi posledice od ovog prenaduvanog debakla. a neko će morati da se potrudi i izvadi fleke od istog slučaja !
Utorak 06.09.2016. 22:42
Ma sve ovo liči na loše režirana i šuplja priča.Špijunaža je suptilna i od javnosti skrivena djelatnost i cijeli ovaj rošomon je besmislen.Ma ove stvari se ne razvlače po medijima i rješavaju se diskretno. Čisti ama-terizam.Kako može doći do nagodbe sa Tužilaštvom tako olako a da nije provedena procedura i sve dokazano i zakonski dovršeno.Ne može se o ozbiljnim stvarima neozbiljno ponašati,špijunaža je ozbiljna stvar i ne rešava se na brzaka nagodbama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online