Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.09.2016.
02:00
A. Vučićević - Vesti A

Žrtva ostaje u kući, nasilnik ide u zatvor

Jelena I. (42) jedna je od mnogih žena koje su našle utočište od muževa nasilnika u Sigurnoj kući.

A. Čukić
Ubuduće pravednije kazne za batinaše

- Dvadeset godina sam trpela nasilje. Batine su bile svakodnevne, navikla sam na njih. Kada pretera, prijavljivala sam ga. Sedam puta su ga privodili, saslušali i vratili kući - kaže Jelena koja je pre nekoliko meseci zbog navodno loše ispeglane majice od muža dobila vrelu peglu preko lica i završila u Urgentnom centru. Nakon što su povrede sanirane, smeštena je u Sigurnu kuću.
Sličnu sudbinu deli i M. V. koja je u Sigurnoj kući od maja ove godine.

- Prošlo je već četiri meseca od kada me je suprug pretukao i udario našu trogodišnju ćerku. Kakva je to država kada je on i dalje slobodan, a moje dete noću ne spava od trauma - kaže M. V. koja je bila deset godina u braku.

Teror završava ubistvima

Tokom 2015. u Srbiji je ubijeno 26 žena u porodičnom nasilju. U ovoj godini ubijeno je njih 18. Procene kažu da se žena u Srbiji 7-11 puta vrati nasilniku, pre nego što konačno izađe iz problematične veze. Svaka druga žena trpi neki oblik porodičnog nasilja, a svaka sedma to nasilje i prijavi.

- Od rođenja ćerke, modrice su postale moja svakodnevica. Poslednje batine su završile ušivanjem, jer sam od siline njegovog udarca pala i razbila glavu o radijator - kaže M. V.

U oba slučaja nasilnici su ostali kod kuće, a žrtve su morale da traže utočište na drugom mestu. Ako se usvoji novi zakon o porodičnom nasilju, biće stavljena tačka na takvu praksu. Naime, nasilnik će po hitnom postupku biti iseljen iz porodičnog doma, bez obzira na to u čijem je vlasništvu.

Registar nasilnika

U Republičkom javnom tužilaštvu biće formiran registar nasilnika u okviru Centralne evidencije o slučajevima nasilja u porodici. U registru će biti imena okrivljenih i osuđenih, ali i onih koji su prijavljeni za nasilništvo. Pristup podacima imali bi samo tužioci, dok će ostali - policija ili socijalne službe moći da ih koriste samo u meri u kojoj se to tiče njihove nadležnosti.

Time će žrtve konačno biti zaštićene jer neće morati da napuštaju dom u strahu od nasilnika, koji će odmah nakon prijavljivanja biti pritvoren. Sudija će moći da mu u roku od 24 sata produži pritvor do okončanja krivičnog postupka. Time će nasilnik biti sprečen da ponovo uznemirava žrtvu. U istrazi će učestvovati koordinaciono telo sastavljeno od tužioca, socijalnih radnika, policije i psihologa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online