Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Miškovića čeka sudbina Karića?

Poruka predsednika Srbije Borisa Tadića da u zemlji postoje "nepristojno bogati" kojima treba da se "pozabavi tužilaštvo", svojevrsna je najava udara države na "Delta holding", imperiju biznismena Miroslava Miškovića, spekuliše se u srpskim političkim krugovima i stručnoj javnosti.

Da li dobri i pošteni Miroslav Mišković zaista mora da odgovara zato što je bogat?
 

Da Tadić nije slučajno prozvao srpske tajkune na Glavnom odboru DS-a, čiji je lider (treći put u tri nedelje), zapretivši im ovoga puta pravosudnim organima, potvrda je krivična prijava Saveta za borbu protiv korupcije protiv biznismena Milana Beka za privatizaciju "Luke Beograd", u kojoj su i Miškovićevi poslovni prsti. Koji dan pre reakcije ovog antikoruptivnog tela godinama omalovažavanog od strane države, izjavu Specijalnom tužilaštvu predao je Stanko Subotić Cane teško optuživši dvojac Mišković-Beko za nezakonito preuzimanje kompanije "Večernje novosti" i kreiranje privatizacija u vreme vlade Vojislava Koštunice.
 

Paralelno s ovim nimalo prijatnim sledom događaja, procurila je informacija da je Mišković "na korak" od prodaje brojnih "Maksi" trgovinskih marketa, jednoj belgijskoj kompaniji, što je on delimično demantovao navodima da "pregovori nisu isto što i dogovorena prodaja".
 

U redovima vlasti se čuje da je na "Delta holding" bacila oko uticajna američka poslovna porodica, pa s one strane okeana stiže pritisak na državu i jednog od najvećih srpskih biznismena da uđe u prodaju.
 

Milka "povukla nogu"?

Signal da se "Delta holdingu" ne piše dobro jeste odluka potpredsednice giganta Milke Forcan da posle dve decenije vernosti napusti Miškovića. Za Forcanovu se godinama priča da je bliska šefu države, a čim je otišla iz kompanije, preko "Fejsbuka" je počelo lobiranje da bude novi direktor RTS-a. Da bi mogla da bude i guverner NBS tvrdi Nova Srbija, čiji funkcioner Borislav Borović kaže da je namera Vlade da po svaku cenu brani kurs dinara upumpavanjem evra iz deviznih rezervi, pa se, kako je rekao, čine realnim spekulacije da će guverner biti "neko blizak tom konceptu".

Nije tajna da je vlasnik "Delte", kao i odbegli biznismen Bogoljub Karić, stekao kapital u vreme vladavine Slobodana Miloševića i ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, na šta Srbiju već godinama podseća međunarodna zajednica. Kako su "Vesti" još 2005. otkrile, sa Zapada je stigla preporuka tadašnjem premijeru i predsedniku Tadiću da do kraja iste godine raščiste sa "Miloševićevim profiterima" i donesu novi ustav, a da u 2006. pročešljaju "strujne" i druge monopoliste u zemlji.
 

Međutim, krajem 2005, stradao je samo Bogoljub Karić, čija je kompanija načeta gašenjem BK televizije, pa "Mobtela", a spas od krivičnog gonjenja pronašao je negde na istoku. Tada se šuškalo da vlast ne bi ispoštovala međunarodne preporuke ni u njegovom slučaju "da nije bio drzak, pa zakoračio u politiku", ostvarivši na predsedničkim izborima bolje rezultate od Koštuničinog kandidata Dragana Maršićanina.
 

Ostala biznis svita i Mišković nastavili su neometan rad sve do sada, a "sudnji čas" je stigao, kako za "Vesti" objašnjava analitičar Dušan Janjić, i to zbog insistiranja SAD, EU i Svetske banke da se ukine monopol rente na zemljište, trgovinu, proizvode, namirnice, usluge.
 

- Tadić je to obećao, pa probao da izbegne, ali je sada sateran u ćošak jer mu je jasno rečeno da bez sređivanja te situacije, nema ništa od kandidature Srbije za EU - otkriva Janjić.
 

On ukazuje da je u svojim upozorenjima tajkunima šef države "više teatralan, nego promišljen" i da pokušava da verbalno odobrovolji EU da da pozitivan znak pomaku u integracijama.
 

- Srbija nema razvijenu strategiju borbe protiv monopola, ni dobre zakone da to raščisti, pa verujem da Tadić ide na naplatu dela poreza od biznismena i napadom na ofšor kompanije daje Miškoviću i Beku mogućnost za nagodbu. Međutim, to može da se Srbiji obije o glavu jer mogu da izmeste kapital iz države - zaključio je Janjić.
Nagodbu koju pominje Janjić, bivši direktor agencije za privatizaciju Branko Pavlović vidi kao "reketiranje".
 

- Pitao bih predsednika države šta mu znači terminologija "nepristojno bogat". Valjda postoji samo zakonito i nezakonito u sticanju bogatstva, pa ova Tadićeva terminologija zvuči kao reketiranje - kaže Pavlović i ukazuje na brojne nezakonitosti koje su prerasle u afere, ali zbog učešća u politici niko još nije dobio presudu.
 

Batić: Bekovi gresi u "Telekomu"

Lider DHSS-a Vladan Batić, koji se priklonio poslaničkom klubu DS-a, podseća javnost na malverzacije u prodaji "Telekoma" 1997, ulogu Milana Beka i pita gde je završio novac.
- Tada je 49 odsto akcija prodato italijanskom "Stetu" i grčkom "Oteu" za 922 miliona dolara, a tužilaštvo ima ozbiljne dokaze koje je 2003. dobilo od Karle del Ponte, koji otkrivaju put para i njihovo volšebno prebacivanje na račun privatne grčke banke, koje je izveo upravo Beko - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online