Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.06.2016.
21:44
Z. M. - E. V. A

Sezona kupanja otvorena tragedijama: Udavila se četiri dečaka

Početak sezone kupanja zavio je Srbiju u crno! Za manje od 24 sata u Beogradu, Čačku i Leskovcu udavila su se ukupno četvorica dečaka starosti od 12 do 16 godina, a tragedija bi bila i veća da spasioci nisu jednog dečaka spasli sigurne smrti u Dunavu!

pixabay.com
Tragedije na srpskim rekama odnele 4 mlada života

Nedžmedin Murina (14) udavio se u subotu na beogradskoj Adi Huji gde je pokušao da nađe spas od vrućine, dok se dve godine mlađi mališan, čiji identitet nije saopšten, udavio na Adi Ciganliji, najpoznatijem beogradskom kupalištu. Samo 24 sata ranije, u Čačku se udavio Stefan Mitrović (16), dok je Žarko Janjić (15) nastradao u Leskovcu.

Armando Bećiri (17), koji je čudom izbegao smrt na Adi Huji, ispričao je za beogradske medije da s Nedžmedinom nije bio u reci, već su sedeli na obali.

- U jednom momentu, Nedžmedin je samo nestao u vodi... Video sam mu glavu u reci i odmah sam skočio da ga izvučem. On je počeo da me vuče za ruke i struk i sigurno bi me povukao sa sobom da mi u tom momentu nisu priskočili u pomoć neki ljudi i izvukli me na obalu. Nažalost, Nedžmedin se udavio - ispričao je Armando.

U crno je zavijena i kuća porodice Janjić iz sela Bunuški Čifluk kod Leskovca. Iz domaćinske kuće od petka odjekuju plač i lelek nakon što se Žarko (15) udavio na kupalištu u kanjonu reke Vučjanke. Dečak je otišao s drugarima da se malo osveži i da pliva, ali iz vode nije izašao.

- Jaoj, Žarko, dedina diko, kako ću ja bez tebe... Ko će sad ujutro da me pita: Dedo, kako si, možeš li - kroz suze je naricao Sreten Janjić, deda nastradalog Žarka.

Prijatelji nastradalog Žarka kažu da je on bio sjajan drug.

- Otišli smo do kupališta da proslavimo završetak prijemnih ispita i da se malo družimo... A sad nije tu i više ga nikada nećemo videti - jecajući je rekao Žarkov drug koji je kobnog dana bio s njim.

Najčešći uzroci utapanja

* neposlušnost i lakomislenost kupača
* ulazak u vodu posle obroka i punog stomaka
* kupanje pod dejstvom alkohola ili opijata
* nagli ulazak u hladnu vodu sa vrelog vazduha, što može da dovede do infarkta
* mnogi kupači se oglušuju o apele i savete spasilaca i lekara
* kupanje na neuređenim delovima reka i kupališta

Slična tragedija odigrala se i u Čačku gde je Stefan Mitrović (16), učenik Mašinsko-saobraćajne škole, otišao s društvom na Moravu kako bi proslavili kraj školske godine. Prema rečima njegovih prijatelja, Stefan je odmah ušao u vodu i zaplivao prema sredini reke.

Međutim, u jednom trenutku je nestao s površine i više se nije pojavljivao. Ronioci policije su njegovo telo izvukli iz reke, a prema prvim rezultatima istrage, do tragedije je najverovatnije došlo zato što je Stefanu, usled velike razlike u temperaturama vazduha i vode, otkazalo srce.

Dvaput izronio, pa nestao

Tragedija na Adi Huji mogla je biti i veća da u pomoć Armandu Bećiriju nisu priskočili Ljubisav Stojanović i Aleksandar Ilić koji je ispričao da je u jednom momentu čuo povike u pomoć.
- Ljubisav i ja smo istog momenta uskočili u Dunav. On je izvukao jednog dečaka na obalu, a ja sam krenuo ka drugom. Video sam da je dvaput izronio, a onda je potonuo. Da je samo još jednom mogao da izroni, uspeo bih da ga uhvatim - rekao je Ilić za beogradske medije.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2016. 12:34
Nije mi jasno da ko ne zna dobro da pliva moze da udje u Dunav. Voda je sada mnogo velika i nije jos za kupanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online