Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.06.2016.
02:00
D. N. Petrović - Vesti A

Lete meci, noževi i bombe

Poslednji krvavi obračun u Zvečanu u kome su teško stradala braća Đorđe i Nikola Anđelković i bombaški napad na patrolu policije, kada je gelerom ranjen jedan policajac, bili su povod da se u Kosovskoj Mitrovici sastanu šef operative KPS-a za Sever Željko Bojić, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević i predstavnici opština Kosovska Mitrovica i Zvečan Goran Rakić i Ivan Todosijević i donesu odluku da se rad ugostiteljskih objekata u ove dve opštine ograniči do - ponoći.

A. Čukić
Kako protiv revolveraških obračuna: Kosovska Mitrovica

Svi će biti rigorozno kontrolisani, uključujući i učesnike u saobraćaju. Preostalo je da ovu odluku verifikuju parlamenti Kosovske Mitrovice i Zvečana.

- Posebnu pažnju obratićemo na lokale i vozila u vreme vikenda, kada su izlasci češći - ističe Željko Bojić, prvi operativac KPS-a za sever Kosova.

Raj za kriminalce i begunce

Sever Kosova godinama je i sigurna kuća za kriminalce-begunce iz cele Srbije i za švercere iz celog regiona. Reč je o najopasnijem delu bivše Jugoslavije koji će takav ostati još dugo, jer je, osim boljeg rada policije, uspostavljanja pravičnog sudstva i procesuiranja kriminalaca, potrebno mnogo rada sa mladima i mnogo promena u glavama i shvatanjima lokalnog stanovništva.

Poruku građanima uputili su i čelnici opština.

- Apelujemo na građane, roditelje i vlasnike ugostiteljskih objekata da podrže sve aktivnosti koje će u narednom periodu, zajedno sa lokalnom samoupravom, preduzimati organi reda - ističe se u saopštenju čelnika Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Mnogi na severu Kosova sumnjaju da će ova odluka, ako se uopšte bude poštovala, bilo šta promeniti. Slična ograničenja rada noćnih klubova i lokala postojala su i ranije, ali tuče, potezanje noževa, revolveraški i bombaški obračuni nisu sprečeni, naprotiv, sve ih je više. Poznavaoci prilika smatraju da je bez sudova i adekvatnog kažnjavanja vinovnika nereda, što na severu Kosova godinama ne postoji, nasilje i haos nemoguće preduprediti.

Nikola preminuo

U Kliničkom centru u Kragujevcu juče je preminuo Nikola Anđelković (22) koji je zajedno sa bratom Đorđem, teško ranjen prošle subote u Zvečanu. Ovaj mladić, apsolvent ekonomije, pogođen je posle proslave Đorđevog rođendana sa više hitaca u glavu, stomak i grudi, koban je bio metak koji ga je pogodio u oko. Njegov brat Đorđe više nije u životnoj opasnosti. Posle kraće svađe u njih su pištoljima pucali P. P. (19) i Đ. S.(18) kojima je kosovsko tužilaštvo juče prekvalifikovalo krivično delo u teško ubistvo i produžilo im pritvor.

- Kad god sinovi izađu u grad strahujem da li će se živi vratiti kući. Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom noću divljaju naoružane bande koje se nikoga ne boje, neki imaju dobre veze i zaštitu u policiji, obično ih uhapse i odmah puste, a oni nastave po svome. Ne znam kuda sve ovo vodi, Albanci nam nisu potrebni, bojim se istrebićemo se mi Srbi međusobno - kaže jedan roditelj iz severne Kosovske Mitrovice.

Generacije mladih na severu Kosova rasle su u bezvlašću i sa saznanjem da, šta god da urade, čak i kad ih policija uhapsi, neće odgovarati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online