Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.01.2016.
00:10
N. S. Preradović - Vesti A

Posle otkaza ubila ga beda

U Srbiji je sve više beskućnika, a prema poslednjim procenama ima ih više od 18.000. Tragična sudbina Nebojše P. (43) iz beogradskog naselja Mali Mokri Lug, koji je stradao u požaru u magacinu kapele na seoskom groblju, samo je jedna od mnogih, koju su zabeležili srpski mediji.

V. Sekulić
Tragičan kraj: Ovde je živeo Nebojša P.

Beda, gubitak posla i doma, neretko ove ljude nateraju da dignu i ruku na sebe ili umru u nekom napuštenom skloništu ili groblju od gladi.

- Nebojša je bio rodom iz Vranja, nije imao posao i spavao je ovde na groblju, zajedno sa drugim beskućnicima - priča nam Zoran, vlasnik kapelice i cvećare na groblju.

Radio je kao pekar, a nakon što je ostao bez posla ostao je i bez doma. Kako pričaju radnici na groblju, Nebojša se nije ženio i nije imao decu. Voleo je da popije, a jedini rod mu je bio rođak iz Vranja, koji je takođe došao u Beograd u potrazi za poslom.

U prihvatilištu samo 104 mesta

Spas od zime i gladi u beogradskim prihvatilištima pronašlo je 137 beskućnika iako raspolaže sa samo 104 mesta. Ipak, mnogi beskućnici u Srbiji radije sklonište pronalaze u napuštenim šupama, barakama, prikolicama, vagonima, gradilištima. Među njima ima narkomana, alkoholičara, nezaposlenih, ali i skitnica, koji ne žele da se prihvate posla.

Na žalost, beskućnika poput Nebojše ima još na ovom groblju i tu borave i danju i noću.

- Zbog bede i očaja odali su se alkoholu, koji ih polagano ubija - priča jedan od posetilaca na groblju.

Ovo groblje je malo, nema mnogo sahrana, ali rodbina često na grobove donosi hranu i rakiju za pokoj duše, koju beskućnici piju.

Pored pečalbara sa juga Srbije, na groblju, koje su za svoje svratište prinudno izabrali ima i mladih, nezaposlenih ljudi iz prestonice, kao i narkomana.

Prvoslav Nikolić, direktor Prihvatilišta za odrasle i stara lica u Beogradu kaže da iako prihvatilište raspolaže sa skromnim sredstvima na pomoć mogu računati svi kojima je potrebna.

- Svako ko nema smeštaj može doći kod nas u Kumodrašku ulicu i mi ćemo mu obezbediti ležaj i obrok. Niko neće ostati na ulici, pogotovo ne zimi - kategoričan je Nikolić.

On kaže da je iz novina čuo za slučaj nesrećnog Nebojše, ali da on nikad nije potražio pomoć i smeštaj u prihvatilištu.

- Na žalost nikome ne možemo pomoći na silu, ukoliko to čovek ne želi - sa žaljenjem konstatuje Nikolić.

Utorak 26.01.2016. 00:45
Sve ce njih Vucko zbrinuti. Kad ima za desetine hiljada izbjeglica onda nevidim razlog zasto nema za nesrecne grdjane Srbije. Bar jedan obrok i prenociste. Jedino ako beskucnici ne donose glasove za vucka, onda se plasim za njihovu sudbinu. On je " veliki" drzavnik i nema vremena za "male" ljude.
Utorak 26.01.2016. 05:53
У Социјализму сваки човек је имао своју кућу,своје радно место и своју породицу.капитализам све уништава пред собом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online