Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.08.2015.
01:42
B. Đokić - Vesti A

Đinđićev čuvar zatočen u Libiji

Već pet meseci lokalna islamistička milicija El Majd u Libiji drži zarobljenog Srđana Babića, bivšeg telohranitelja ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, pišu beogradski mediji. Nejasne su okolnosti pod kojima je Babić zarobljen, za njega nije tražen otkup, niti je optužen za neko krivično delo.

youtube.com/Aleksandar Stankovic
Nije sačuvao Đinđića: Srđan Babić

Babić je u Libiji radio na poslovima obezbeđenja stranih firmi i nije učestvovao u ratnim sukobima.

Kada je priveden navodno mu je rečeno da je to "radi njegove lične sigurnosti", ali je već pet meseci zatočen. Kontakt sa porodicom mu je omogućen tek pre nekoliko dana. Babić je u Libiji, još uvek podeljenoj građanskim ratom, radio kao vođa tima u francuskoj kompaniji Argus sekjuriti prodžekt, koja se bavi obezbeđenjem diplomatskih misija, međunarodnih organizacija i naftnih kompanija.

Obezbeđivao je rukovodioce italijanske naftne kompanije ENI u Libiji. Prema pisanju beogradskih medija, sve je počelo kada je kidnapovan menadžer kompanije ASP za Libiju Aleksander Has kod Tripolija. Ispostavilo se da ga je uhapsila lokalna milicija El Majd. Potom je od Babića predstavnik tamošnje tajne službe tražio da se pojavi u kancelariji ove grupe kako bi dao izjavu. Oduzet mu je pasoš i pušten je, a dan kasnije ponovo je pozvan i zadržan i tamo se i sada nalazi.

Inače, Babić je radio kao zamenik Milana Veruovića, zamenika šefa obezbeđenja premijera Đinđića. Oni koji ga znaju iz vremena dok je radio u Državnoj bezbednosti i MUP-u Srbije navode za "Vesti" da je reč o dobrom i poštenom kolegi koji se nije bavio kriminalom.

- Radio je u službi obezbeđenja DB, u takozvanom šestom odeljenju. Kasnije je prešao u MUP Srbije i bio u pratnji Đinđića kada je ubijen. Babić se vidi na snimku kada je pucano na premijera, kako iz BMNj maše palicom pošto su ranjenog Đinđića ubacili u vozilo i krenuli ka Urgentnom centru. Posle je napustio policiju i otišao u Irak i Avganistan da radi na poslovima obezbeđenja. Bio je u svim zemljama zahvaćenim ratom. Osnovao je i svoju firmu za obezbeđenje i vodio ljude iz Srbije da rade tamo na čuvanju objekata, poslovnih ljudi i stranih diplomata. Radio je isključivo zbog zarade, jer su ti poslovi izuzetno dobro plaćeni - kažu za "Vesti" njegove kolege.

Smršao 20 kilograma

Babićeva supruga Vesna kaže za medije da joj se on pre nekoliko dana javio telefonom i rekao da je u jako teškom stanju. Navodi da joj je objasnio kako je smršao 20 kilograma, te da za sve vreme zatočeništva koje traje već pet meseci, nije video niti sunce niti mesec. U ambasadi Srbije u Libiji kažu da rade sve što mogu da bi što pre oslobodili Babića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online