Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.04.2015.
11:26 >> 13:51h
Tanjug A

Uhapšeno 16 osoba, krali identitet i osnivali preduzeća

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je 16 osoba lišeno slobode, da se za još dve intenzivno traga, a svi oni su osumnjičeni da su krađom identiteta osnivali sedam fantomskih preduzeća, i "prali novac".

Tanjug
Stefanović: Uhapšeni naneli štetu građanima Srbije

Na konferenciji za novinare, Stefanović je rekao da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Snežana Jezdić.

Protiv nje je podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Oni su osumnjičeni, naveo je Stefanović, za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, kao i da su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, uključujući Andreja Vučcića, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta osnovali i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili su dva privredna društva.

- Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave, na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra- rekao je Stefanović i dodao da su koristeći druga preduzeća taj novac pretvarali u devizna sredstva koja su iskoristili za plaćanje fitkivnih obaveza prema pravnim licima sa teritorije Kine.

Oni su privedeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, za koju Stefanović navodi da je trajala nekoliko meseci.

Podsećamo, na ime premijerovog brata Andreja Vučića registrovana je firma "Asomacum", koja je u blokadi zbog duga od 22 miliona dinara. Kako je u Skupštini Srbije obelodanio poslanik Nove Zoran Živković, u pitanju je fantomska firma za pranje novca.

Premijer Vučić je posle toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da je policija "nepobitno utvrdila" da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Kako je za medije rekao vršilac dužnosti direktora Poreske uprave, Marko Marinković, ovo je otkriveno još u februaru 2011. u sklopu istrage u malverzacijama u povraćaju PDV-a.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 11:45
Predstava za budale se nastavlja . Umesto da ćute i da sve "padne u zaborav" oni "hapse" svoje i dogovaraju pranje zločina Andreja Vučića . Da bi neko otvorio firmu treba mu bar 5 papira pre nego što ga APR registruje i svaki papir vadi se LIČNO . Dakle svi su prevaranti samo je Andrej čist ? Ma nemoj ? U takvu nebulozu ne veruje ni Dejan Anđus prijatelj porodice Vučić .
Petak 10.04.2015. 21:03
ovaj andrija...jel mu devojacko artukovic?
Subota 11.04.2015. 15:56
Ovi Maj/muni hvataju Lica sto peru Pare,a u celoj Srbiji se desavaju ubistva,solvanja,itd...i to svaki Dan???Gde je tu logika???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online