Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.04.2010.
12:33
Tanjug A

Radisavljević: Pretnje kriminalaca me neće pokolebati

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je, povodom pretnji koje mu upućuju pripadnici organizovanog kriminala, da njegov posao nosi neminovne bezbednosne rizike, ali da ima puno poverenje u službe i ljude koji se staraju o njegovoj bezbednosti.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal: Miljko Radisavljević


"Pretnje me ne mogu pokolebati. Ne zbog toga što je neko više ili manje hrabar ili otporan na tu vrstu pritisaka, već zato što je ovo rat države, rat sistema protiv organizovanog kriminala - protiv mafije, a nikako privatan sukob bilo kog pojedinca u institucijama koje su nosioci aktivnosti na njegovom suzbijanju", rekao je Radisavljević u intervjuu Tanjugu, iskazujući slaganje sa ministarkom pravde Snežanom Malović.


Prema njegovoj oceni, odlučnost države da se obračuna sa svim vidovima organizovanog kriminala unela je pometnju među pripadnike kriminalnih grupa koje deluju u Srbiji.


"To se pokazuju ne samo kroz pretnje koje se upućuju, već i kroz čitav niz drugih aktivnosti: počev od minimiziranja značaja, pa do potpunog dezavuisanja aktivnosti koje se preduzimaju na planu borbe protiv organizovanog kriminala, i pored potpuno suprotnih ocena partnera i institucija koje prate naš rad", rekao je Radisavljević.


Kako je primetio, i mediji su sve češće predmet zloupotreba u nastojanju da se aktivnosti državnih organa i pažnja javnosti skrenu sa tekućih krivičnih postupaka, ili da se neki od tih postupaka bez ikakvog osnova politizuju.


Nadležni državni organi, međutim, prema njegovom uverenju, imaju sve preduslove da uspešno okončaju postupak protiv kriminalne grupe Darka Šarića, budući da za to postoji nesumnjiva politička volja, sva potrebna sredstva, kao i podrška javnosti.

"Moram, ipak, da istaknem da smo tek na početku jednog ozbiljnog postupka. Još uvek nije u potpunosti završena ni istraga u vezi šverca kokaina. Istraga povodom pranja novca je pokrenuta pre nešto više od mesec dana, dok je finansijska istraga u punom zamahu. Ubeđen sam da ćemo uspeti da krivičnim postupkom obuhvatimo sve pripadnike ove kriminalne organizacije i njihove saradnike i da ćemo taj krivični postupak uspešno i efikasno privesti kraju", kazao je Radisavljević.


Istražni organi se, kako je rekao, u dosadašnjem toku postupka protiv grupe Darka Šarića nisu bavili analizom njenog nastanka i jačanja, ali da će i taj aspekat svakako biti razjašnjen.


"Da bi država onemogućila da se na kriminalnom tržištu pojavljuju nove kriminalne organizacije i grupe, neophodno je pre svega stalno jačanje institucija i instrumenata za borbu protiv organizovanog kriminala.


Odličan primer za to je donošenje i početak primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.


"Odmah se pokazalo da se radi o veoma moćnom sredstvu, koje od prvog dana primene daje odlične rezultate", rekao je Radisavljević.


Ipak, borba protiv organizovanog kriminala je, kako je objasnio, teška, složena i dugotrajna, i iluzorno je očekivati da se ona okonča preko noći.


"To ne sme biti kampanja, već kontinuiran rad svih nadležnih institucija među kojima nisu samo pravosudni organi", poručio je specijalni tužilac za organizovani kriminal.


Prema njegovim rečima, Šarićev narko-klan nije jedina organizovana kriminalna grupa na području Srbije koja se bavi švercom narkotika, tako da se u budućnosti može očekivati pokretanje novih postupaka.


"Poznato je da heroin u Zapadnu Evropu stiže iz azijskih zemalja preko takozvanog balkanskog puta koji ide i preko Srbije. Deo tog heroina ostaje kod nas i završava na domaćem narko-tržištu.

Jasno je da je to nelegalan biznis domaćeg organizovanog kriminala. Međutim, on ima značajnu ulogu i u distribuciji heroina kao i skanka ka zapadno-evropskim destinacijama, što je potvrđeno u nekoliko do sada vođenih krivičnih postupaka", rekao je Radisavljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online