Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 17.03.2014.
13:02
B. Đokić - Vesti A

Ceca ubici obećala alibi?

Nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, pukovnik Mile Novaković, čovek koji je vodio istragu atentata na premijera Zorana Đinđića, objavio je knjigu "Državo, ruke uvis", gde je izneo nove detalje koji su prethodili ubistvu i opisao šta se dešavalo nakon smaknuća premijera koje je šokiralo građane Srbije.

Mile Novaković pisao o ulozi Srpske Majke u događajima koji su u vezi sa atentatom na Zorana Đinđića: Svetlana Ražnatović Ceca



 

Koji su to novi detalji?
- Jedna od stvari jeste odgovor na pitanje zašto je pevačica Svetlana Ceca Ražnatović uhapšena nakon atentata u policijskoj akciji Sablja. Ona je, naime, kao što piše u mojoj knjizi, trebalo da pruži alibi Dušanu Spasojeviću Šiptaru, vođi zemunskog klana, koji je sa Miloradom Ulemekom Legijom isplanirao ubistvo Zorana Đinđića.
 

Kako ste došli do tih informacija?
- Na saslušanju Zorana Vukojevića Vuka, policajca i šefa Spasojevićevog obezbeđenja, saznali smo da je Ražnatovićeva trebalo da pruži alibi. Ona i njena sestra su to prihvatile. Dan pred pokušaj atentata kod hale Limes Spasojević se našao sa Cecom na stadionu Obilića i rekao joj: "Ovaj nas mnogo pritiska, mi moramo ovo da rešimo, desiće se nešto mnogo krupno." Tada je i zatražio od nje da mu, kada se to desi, da alibi. Zato je bila uhapšena u akciji Sablja.

Mile Novaković, policajac koji je otkrio atentatore na Đinđića


 

Pozadina i pritisci

Koja je politička pozadina atentata i da li ste bili izloženi pritisku?
- U istrazi se nismo bavili političkom pozadinom atentata. Nas policajce mnogo je pritiskala politika, to je negde pomagalo, a negde odmagalo u rešavanju zločina pred sam atentat na premijera Đinđića. Posle zahteva iz EU, nekoliko dana će se pričati o političkoj pozadini ali od toga, nažalost, neće biti ništa.

O dešavanjima na kriminalno-političkom planu tih godina je mnogo govorio i Vojislav Šešelj. Ko je bio čuveni Laufer koji ga je o svemu obaveštavao?
- Laufer su bili Spasojević i ekipa oko njega. Oni su preko novinara Gradiše Katića obaveštavali Šešelja ko je koga ubio i oni su bili njegov insajder iz sveta kriminala i politike. Istragom je to utvrđeno. Katić je gotovo svakodnevno bio kod Šešelja i obaveštavao ga o svemu šta se dešava. Na osnovu tih informacija, Šešelj je kasnije i objavio dve-tri knjige.
 

U knjizi pominjete i da je Vladimiru - Bebi Popoviću, bivši šefu Biroa za komunikacije Vlade Srbije pretilo hapšenje zbog ometanja istrage?
- Kada smo dobili priznanje od Zvezdana Jovanovića Zvekija da je ubio premijera Đinđića, trebalo je da sačekamo sledeći dan da dođe tužilac i potvrdi zapisnik sa saslušanja. Međutim, Popović je ta naša saznanja i izjavu Jovanovića pustio u medije. Kada je tadašnji Republički javni tužilac Đorđe Ostojić to video, našao je Popovića i, kako sam čuo, a to piše u knjizi, zapretio mu praktično hapšenjem ako ne prestane s otkrivanjem informacija, pošto je mogao time da upropasti istragu.
 

Čuvanje Čumeta

Pominjete i pomoć obaveštajne službe Velike Britanije pred atentat na Đinđića?
- Engleski obaveštajci su nekoliko meseci pred atentat bili upoznati da se Ljubiša Buha Čume, koji je trebalo da otkrije funkcionisanje zemunskog klana, krije. Krio se u Turskoj i pojavio se problem kako ga prebaciti na sigurno. Britanci su pristali da pomognu da ga prebacimo u Mađarsku, gde su nas čekala dvojica obaveštajaca. Na kraju smo bez njihove pomoći uspeli da prebacimo Čumeta iz Turske za Slovačku, gde je dao izjavu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 16:44
Jel ovo ona ceca-nacionale sto se vucarala i prostituisala sa balijama po Svajcarskoj ? E jadna rajo, kad su vam ceca i rankovic i vucic idoli Dobicete sto zasluzujete
Ponedeljak 17.03.2014. 17:08
Kada je vec otvorio dusu cika Mile,neka kaze onda zasto su ubili Lukovica i Siptara a ne uhapsili,i kome je smetalo da su ostali zivi?
Ponedeljak 17.03.2014. 16:18
Muka mi je od ovog Mileta!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online