Ponedeljak 17.03.2014.
13:02
B. Đokić - Vesti

Ceca ubici obećala alibi?

Mile Novaković pisao o ulozi Srpske Majke u događajima koji su u vezi sa atentatom na Zorana Đinđića: Svetlana Ražnatović Ceca



 

Koji su to novi detalji?
- Jedna od stvari jeste odgovor na pitanje zašto je pevačica Svetlana Ceca Ražnatović uhapšena nakon atentata u policijskoj akciji Sablja. Ona je, naime, kao što piše u mojoj knjizi, trebalo da pruži alibi Dušanu Spasojeviću Šiptaru, vođi zemunskog klana, koji je sa Miloradom Ulemekom Legijom isplanirao ubistvo Zorana Đinđića.
 

Kako ste došli do tih informacija?
- Na saslušanju Zorana Vukojevića Vuka, policajca i šefa Spasojevićevog obezbeđenja, saznali smo da je Ražnatovićeva trebalo da pruži alibi. Ona i njena sestra su to prihvatile. Dan pred pokušaj atentata kod hale Limes Spasojević se našao sa Cecom na stadionu Obilića i rekao joj: "Ovaj nas mnogo pritiska, mi moramo ovo da rešimo, desiće se nešto mnogo krupno." Tada je i zatražio od nje da mu, kada se to desi, da alibi. Zato je bila uhapšena u akciji Sablja.

Mile Novaković, policajac koji je otkrio atentatore na Đinđića


 

Pozadina i pritisci

Koja je politička pozadina atentata i da li ste bili izloženi pritisku?
- U istrazi se nismo bavili političkom pozadinom atentata. Nas policajce mnogo je pritiskala politika, to je negde pomagalo, a negde odmagalo u rešavanju zločina pred sam atentat na premijera Đinđića. Posle zahteva iz EU, nekoliko dana će se pričati o političkoj pozadini ali od toga, nažalost, neće biti ništa.

O dešavanjima na kriminalno-političkom planu tih godina je mnogo govorio i Vojislav Šešelj. Ko je bio čuveni Laufer koji ga je o svemu obaveštavao?
- Laufer su bili Spasojević i ekipa oko njega. Oni su preko novinara Gradiše Katića obaveštavali Šešelja ko je koga ubio i oni su bili njegov insajder iz sveta kriminala i politike. Istragom je to utvrđeno. Katić je gotovo svakodnevno bio kod Šešelja i obaveštavao ga o svemu šta se dešava. Na osnovu tih informacija, Šešelj je kasnije i objavio dve-tri knjige.
 

U knjizi pominjete i da je Vladimiru - Bebi Popoviću, bivši šefu Biroa za komunikacije Vlade Srbije pretilo hapšenje zbog ometanja istrage?
- Kada smo dobili priznanje od Zvezdana Jovanovića Zvekija da je ubio premijera Đinđića, trebalo je da sačekamo sledeći dan da dođe tužilac i potvrdi zapisnik sa saslušanja. Međutim, Popović je ta naša saznanja i izjavu Jovanovića pustio u medije. Kada je tadašnji Republički javni tužilac Đorđe Ostojić to video, našao je Popovića i, kako sam čuo, a to piše u knjizi, zapretio mu praktično hapšenjem ako ne prestane s otkrivanjem informacija, pošto je mogao time da upropasti istragu.
 

Čuvanje Čumeta

Pominjete i pomoć obaveštajne službe Velike Britanije pred atentat na Đinđića?
- Engleski obaveštajci su nekoliko meseci pred atentat bili upoznati da se Ljubiša Buha Čume, koji je trebalo da otkrije funkcionisanje zemunskog klana, krije. Krio se u Turskoj i pojavio se problem kako ga prebaciti na sigurno. Britanci su pristali da pomognu da ga prebacimo u Mađarsku, gde su nas čekala dvojica obaveštajaca. Na kraju smo bez njihove pomoći uspeli da prebacimo Čumeta iz Turske za Slovačku, gde je dao izjavu.

2024 © - Vesti online