Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.02.2014.
15:06
D. Dekić - Vesti A

Politički povetarac oduvao Grom

Obračun vlasti sa kriminalom i korupcijom, oličen u čitavoj seriji hapšenja tokom prethodnih godinu i po dana, još nije ugledao nijedan sudski epilog, pa je deo javnosti sumnjičav da je ta borba u stvari upakovana u politički ram.

Presude su važnije od hapšenja: Miloš Aligurdić
 


Da bitka liči na političku ukazuje i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić i ukazuje na činjenicu da se procene rezultata ne prave na pravi način.


- Vidim da se obračun ne ceni kroz presude nezavisnih sudskih organa koje su pravi pokazatelj stope kriminaliteta, već samo naosnovu policijskih hapšenja - objašnjava Aligrudić.

Kao imperativ akcentira se da je svejedno ko je čiji član partije, jer ako je počinio krivično delo, mora da odgovara. Dodaje i da dok ne bude tako, moguće su manipulacije obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Antikorupcijska kozmetika

Pokazuje se da svaka vlast prinese ritualno korupciji i kriminalu po jednu žrtvu. DS je dok je bio na vlasti iza rešetaka stavio svog funkcionera Gorana Kneževića kome je pripisano učešće u aferi "građevinska mafija". Knežević je po izlasku iz pritvora prešao u naprednjake i bio ministar poljoprivrede. Nedavno je s početkom predizborne kampanje uhapšen i jedan pion vladajućih naprednjaka, poslanik SNS-a Dragan Tomić zbog finansijskih mahinacija u Univerzal banci.

Da Srbiji treba nova policijska akcija Sablja, kakva je sprovedena posle ubistva premijera Zorana Đinđića, smatra bivši premijer i lider Nove stranke Zoran Živković, ističući kao jedan od priortiteta čišćenje države od kriminala.


- Nova Sablja treba da bude drugačija, ali snažnija i bolja od takve akcije koja je bila 2003. godine. Ono što moramo brzo da uradimo, to je da se borba protiv kriminala stvarno vodi. Imali smo ovih godinu i po dana neke akcije Grom jedan, dva, tri, a efekti tih gromova su kao da je bio povetarac - ocenio je Živković.


Analitičari za sporost u procesuiranju krivičnih dela korupcije i kriminala krivicu vide i u pravosuđu. Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ne misli da je reč o politikantstvu u pravom smislu te reči, već da sve staje na pravosuđu u kojem ima i ostataka ranijih vlasti. Nekadašnji direktor beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović ukazuje da borba protiv korupcije i kriminala svakako ima politički prizvuk, jer je u programima političara uvek na visokom mestu.


- Čitava ta situacija je kompleksna. Tačno je da je pravosuđe sporo, iako je sada pod pritiskom vlasti brže nego ranije, ali imamo jednu nakaradnost, a to je da ljude prvo hapse, pa onda skupljaju dokaze pod kojima se podrazumeva svašta. Zato optužnica pada zbog dobre odbrane - objašnjava Radovanović, ističući da se stvari politizuju, jer se u tumačenja tih hapšenja upliću i državni funkcioneri.

Neoprostiva politizacija

Miloš Aligrudić, tezu o politizaciji borbe protiv korupcije i kriminala potkrepljuje činjenicom da je Demokratska stranka dok je bila na vlasti uhapsila nekoliko funkcionera DSS-a, a ispostavilo se bez osnova.
- Sve te optužnice su kasnije pale, što je neoprostiva politizacija - kaže funkcioner DSS-a.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.02.2014. 17:13
Стварно ни једна пресуда. Важно је да мажу очи народу како су добри и како тобож хапсе, а не оглашавају се на вест да Степинца Ватикан хоће да канонизује! Нити један протест није упућен Ватикану! Једино се Трећа Србија огласила на то. Једина!
Ponedeljak 24.02.2014. 19:44
Jasno je svima da je to samo prodaja magle bandita vučića... Naravno da je jedini cilj hapšenja Darka Šarića da se on ukloni s narko tržišta a da njegovo mesto preuzmu teroristi s Kosova. Kristalo je jasna namera da se narko dolarima finansiraja tu zločinačka tvorevina a da deo novca odvaja za Srpskim izdajnicima kao i pokroviteljima te zločinačka tvorevine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online