Ponedeljak 24.02.2014.
15:06
D. Dekić - Vesti

Politički povetarac oduvao Grom

Presude su važnije od hapšenja: Miloš Aligurdić
 


Da bitka liči na političku ukazuje i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić i ukazuje na činjenicu da se procene rezultata ne prave na pravi način.


- Vidim da se obračun ne ceni kroz presude nezavisnih sudskih organa koje su pravi pokazatelj stope kriminaliteta, već samo naosnovu policijskih hapšenja - objašnjava Aligrudić.

Kao imperativ akcentira se da je svejedno ko je čiji član partije, jer ako je počinio krivično delo, mora da odgovara. Dodaje i da dok ne bude tako, moguće su manipulacije obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Antikorupcijska kozmetika

Pokazuje se da svaka vlast prinese ritualno korupciji i kriminalu po jednu žrtvu. DS je dok je bio na vlasti iza rešetaka stavio svog funkcionera Gorana Kneževića kome je pripisano učešće u aferi "građevinska mafija". Knežević je po izlasku iz pritvora prešao u naprednjake i bio ministar poljoprivrede. Nedavno je s početkom predizborne kampanje uhapšen i jedan pion vladajućih naprednjaka, poslanik SNS-a Dragan Tomić zbog finansijskih mahinacija u Univerzal banci.

Da Srbiji treba nova policijska akcija Sablja, kakva je sprovedena posle ubistva premijera Zorana Đinđića, smatra bivši premijer i lider Nove stranke Zoran Živković, ističući kao jedan od priortiteta čišćenje države od kriminala.


- Nova Sablja treba da bude drugačija, ali snažnija i bolja od takve akcije koja je bila 2003. godine. Ono što moramo brzo da uradimo, to je da se borba protiv kriminala stvarno vodi. Imali smo ovih godinu i po dana neke akcije Grom jedan, dva, tri, a efekti tih gromova su kao da je bio povetarac - ocenio je Živković.


Analitičari za sporost u procesuiranju krivičnih dela korupcije i kriminala krivicu vide i u pravosuđu. Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ne misli da je reč o politikantstvu u pravom smislu te reči, već da sve staje na pravosuđu u kojem ima i ostataka ranijih vlasti. Nekadašnji direktor beogradskog Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović ukazuje da borba protiv korupcije i kriminala svakako ima politički prizvuk, jer je u programima političara uvek na visokom mestu.


- Čitava ta situacija je kompleksna. Tačno je da je pravosuđe sporo, iako je sada pod pritiskom vlasti brže nego ranije, ali imamo jednu nakaradnost, a to je da ljude prvo hapse, pa onda skupljaju dokaze pod kojima se podrazumeva svašta. Zato optužnica pada zbog dobre odbrane - objašnjava Radovanović, ističući da se stvari politizuju, jer se u tumačenja tih hapšenja upliću i državni funkcioneri.

Neoprostiva politizacija

Miloš Aligrudić, tezu o politizaciji borbe protiv korupcije i kriminala potkrepljuje činjenicom da je Demokratska stranka dok je bila na vlasti uhapsila nekoliko funkcionera DSS-a, a ispostavilo se bez osnova.
- Sve te optužnice su kasnije pale, što je neoprostiva politizacija - kaže funkcioner DSS-a.

2024 © - Vesti online