Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.12.2013.
06:25
telegraf.rs A

Ispovest majke sedmoro dece: Goli smo bežali od vatre, sve nam je izgorelo!

Biljana Trninić, izbeglica iz Hrvatske čiju je porodicu “Oluja” naterala na beg u Paraćin 1995, pobegla je od puške, ali je i u Popovcu morala da beži od vatre iz stana u zgradi za kolektivno stanovanje u ovom paraćinskom selu, čiji je treći sprat potpuno izgoreo 8. decembra.

Porodici Trninić u požaru stradala sva imovina (Foto: Arhiva)
 


- Dok smo spavali, najstarija ćerka Jasmina te kobne noći probudila nas je i videli smo da je soba puna dima. Zgrabili smo najmlađu decu i istrčali napolje, jer je zgrada već počela da gori. Sve što smo imali izgorelo nam je te noći. I nameštaj, i udžbenici, i đački ranci, bela tehnika, odeća i obuća, namirnice… Zbog toga što smo živi svake godine kolač ću mesiti tog 8. decembra, ali u panici sam jer moja deca, suprug i ja nemamo ama baš ništa svoje - rekla je Biljana za portal telegraf.rs.

Spas kod čika Bože

Centar za socijalni rad privremeno je zbrinuo svih šest porodica koje su ostale bez ičega, među njima i Trniniće. Utočište im je pružio komšija Boža Milovanović, koji ih je primio u staru roditeljsku kuću u dvorištu.


Dok je požar besneo, najmlađi Trninići banuli su usred noći kod njega. Deca gola i bosa. Odlučio je da ih nekakao zbrine sve. Soba u kojoj Trninići privremeno žive topla je, ali, sve što ova nesrećna porodica ima - dao im je čika Boža, a deci garderobu - njihovi školski drugovi. 

- Spavamo svi ovde, na tri kauča. Sve što ovde vidite je čika Božino - od šporeta i drva na koja se grejemo, do šerpe, viljuške, kašike… Posuđe nam nedostaje jer nas je mnogo, a tanjira i sudova malo. Nedostaju nam i posteljina, ćebad, jorgani… Centar za socijalni rad nam plaća ovaj smeštaj i pomaže nam. Petoro dece od sedmoro, pohađa seosku školu. Njihovi drugovi su se organizovali i prikupili nešto garderobe, obuću i knjige. Međutim, sve je to za duži period nedovoljno. Ne znam kako ćemo ako, ne daj bože, moramo da izađemo odavde na ulicu - kaže Biljana.


Jasmina (15), Jovana (14), Jelena (12), Jovan (11), Aleksandar (9), Bojan (7) i Aleksandra (5) svijaju se oko majke i oca Bojana, svesni tragedije koja ih je zadesila. Od njih sedmoro samo je najstarija Jasmina srednjoškolka. Petoro je osnovaca, dok najmlađa Aleksandra još nije krenula u školu. Svi su čisti i nose garderobu svojih drugova.

Posao im daje celo selo

Njihovi roditelji kažu da ih je nesreća pogodila tek što su uspeli da se nekako skuće u stanu, gde ih je Centar za socijalni rad smestio pre pet godina. Oboje su bez škole, siromašni, a zarađivali su nadničeći. Na sreću, Trniniće voli celo selo. Popovčani ih leti zovu da im pomažu u sezonskim poslovima, pa su samo desetak dana pre požara uspeli da kupe zamrzivač. I on je izgoreo.


Posla u selu zimi nema, a Trninići iz formalnih razloga nemaju pravo na materijalno obezbeđenje. Nemaju čak ni dečji dodatak, jer je Bojan nasledio neke njive od roditelja s kojima ne zna šta će.


Ipak, paraćinski Centar za socijalni rad pomagao im je i pre ove tragedije koja ih je zadesila, a pomaže im i dalje. Iz opštine je najavljeno da će zgrada u kojoj su živeli biti renovirana na proleće, a iz Centra da će ovu porodicu onda da vrate u njihov stan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online