Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.12.2013.
19:03
B92 A

Za divljanje u školi - dva ispisa i dva ukora

Skandal čačanskih gimnazijalaca i objavljivanje snimka na kojem se vidi neprimereno ponašanje dobili su epilog - dva đaka su se ispisala, a dva su dobila ukore.

Mladi huligani maltretirali i ljude ispred gimnazije
 

Posle disciplinskog postupka protiv dvojice učenika, biće ispitana i odgovornost profesora u ovoj školi. Inače, glavni akter spornih video snimaka i prošle godine je bio pred isključenjem iz škole.


Epilog je stigao deset dana od objavljivanja na društvenim mrežama video snimka koji je zaprepastio javnost. Dva glavna aktera ove priče odlučila su da se ispišu iz škole, ne čekajući odluku Nastavničkog već, a ukor Nastavničkog veća je izrečen dvojici učenika koji su napravili sporne video snimke.


Direktor Gimnazije Ivan Ružičić kaže da je učenik S. M. svesno isplanirao ceo događaj, u kome je aktivno učestvovao i K. M. Učenici koji su snimali praktično su dobili telefon kojim će biti zabeleženo bahato ponašanje. Škola je uzela u obzir samo zbivanja u školi, na osnovu postojeće regulative.


"Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je vrlo drastičan prema ovim prekršajima i tu je sistem razrađen. Međutim, tu postoje neke slabosti, koje bi trebalo ugraditi u to. A to je, ovo što sam malopre rekao, znači, da prvo ne može direktor, ne sme da izda učeniku ispisnicu onog trenutka kad se pokrene vaspitno-disciplinski postupak. I drugo je da se mora dozvoliti školama da tretiraju ponašanje učenika, ako je u neposrednoj blizini škole za vreme dok je trebalo da bude u školi. Mi praktično, formalno-pravno, ne smemo tu ništa da reagujemo. Mogli smo da reagujemo, ali bi to palo pred svakim sudom", kaže Ivan Ružičić, direktor Gimnazije Čačak.


Sramota za školu

Uprkos tome što se u odeljenju aktera priče šuškalo o pripremi takvog događaja, niko nije ni slutio dokle će to odvesti. Predsednica učeničkog parlamenta kaže da je ovaj nemili događaj bacio senku na renome škole i uspehe gimnazijalaca.


"Naravno, osuđujemo aktere koji su sve ovo učinili i vrlo smo razočarani što su napravili ovoliki problem celoj školi", kaže Ikonija Jeftić, predsednica učeničkog parlamenta Gimnazije u Čačku.


Direktor je najavio da će se ispitati i odgovornost profesora, ali dodaje da se nikada ne mogu predvideti nepromišljeni potezi nekog od 1.000 gimnazijalaca. Ivan Ružičić je rekao da su i roditelji učenika svesni odgovornosti i ozbiljnosti situacije i da niko od aktera nije poricao postupke, koji su šokirali javnost i van Čačka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 19:52
Zezali se skolarci na nepristojan nacin, pa sad kazne pljuste, a bogami ce i po neki prosvetni radnik da nahebe. Eh, kada bi, kao za pubertetlije i njihove siromasne nastavnike, postojale kazne i za nepristojne funkcionere iz redova politicke vlastele - Srbija bi se preporodila!
Petak 20.12.2013. 16:50
DVA ISPISA I DVA UKORA...I ŠTA...??? NIKOM NIŠTA!!! TAKVE KAZNE OVOJ DJECI NEĆE BITI NI OD KAKVE KORISTI NITI IM UKAZATI NA ISPRAVAN PUT KAKO KRENUTI.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online