Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.12.2013.
01:43
Đ. Barović - Vesti A

Srbija spava na bombama

Pronalazak avionske bombe teške jednu tonu u beogradskoj opštini Dorćol značajno je uznemirilo građane prestonice, a posebno tvrdnja stručnih službi vojske i policije da se zapravo uopšte ne zna koliko je i gde se nalaze neeksplodirane bombe koje su završavale u zemlji i u Prvom i Drugom svetskom ratu, a na kraju i NATO agresije 1999. godine.

"Uspomena" II svetskog rata: Bomba teška tonu koja je otkrivne u centru Beograda
 



- Neko je sigurno 1941. znao i za ovu bombu pronađenu na Dorćolu da je bačena i gde se nalazi. Vremenom se, međutim, to zaboravilo i sada je samo srećom izbegnuta tragedija. Gotovo je sigurno da neeksplodiranih bombi ima još, ali niko tada nije vodio evidenciju, ni 1941. niti posle savezničkog bombardovanja 1944. - kaže Bratislav Rančić, načelnik Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.


Vojni analitičar Aleksandar Radić dodaje da je to zaista tačno i da se nikada neće saznati prava istina zato što tokom Prvog i Drugog svetskog rata nije ni vođena evidencija ispaljenih, a neeksplodiranih bombi svih veličina.


- Prilikom granatiranja Beograda od strane Austro-ugarske u Prvom svetskom ratu, kao i tokom bombardovanja prestonice 1941. od strane Nemačke i 1945. od strane saveznika, jedino je tačno da je korišćen veliki broj bombi, ali ne i koliko njih nije eksplodiralo već je "usisano" pet ili šest metara u zemlju. Uostalo, slična situacija je i u drugim zemljama koje su bombardovane tokom Drugog svetskog rata: malo-malo pa se tokom gradnje neke zgrade pronađe neka neeksplodirana bomba - kaže Radić.

Projektil od 900 kilograma

Zvanično, u Beogradu je, na Zvezdari, posle NATO bombardovanja zaostala još samo jedna neeksplodirana avio-bomba, teška oko 900 kilograma sa 420 kilograma eksploziva.
Stručnjaci tvrde da je još najmanje 150 sumnjivih lokacija na kojima je moguće da se nalaze neeksplodirani NATO projektili.

Mnoge kasetne bombe nisu eksplodirale tokom agresije na SRJ

Ako je verovati stručnjacima, nešto bolja situacija je kada je reč o bombardovanju iz 1999. godine, ali samo zato što je NATO dao precizne podatke o količini upotrebljenih bombi i lokacijama.

Međutim, stručnjaci tvrde da ni korišćenje sofisticirane tehnologije prilikom bombardovanja ne pruža mogućnost da se sve neeksplodirane naprave lociraju i unište.


Nekadašnji komandant RV i PVO i autor knjige "Agresija NATO", general Spasoje Smiljanić kaže da je procena da je ova alijansa u 78 dana na SRJ ispalila čak 415.000 projektila različitih vrsti, ali da je Srbija suočena sa mnogo ozbiljnijom pretnjom.


- Od tog broja 15.000 su projektili ukupne težine 22.000 tona - 50.000 granata sa osiromašenim uranijumom i oko 350.000 kasetnih potprojektila - bombi. Neka je svaka od tih granata sa osiromašenim uranijom eksplodirala ili pronađena, ali razgradnja tog otrova je četiri i po milijarde godina, pa onda shvatate o kakvoj opasnosti je reč - kaže ovaj general i dodaje da ništa bolja situacija nije ni kada je reč o neeksplodiranim kasetnim bombama, poznatijim kao "žute ubice".

Ruska pomoć

Aleksandar Radić kaže da je srpska javnost svojevremeno kao heroje dočekala deminere iz ruskog ministarstva za vanredne situcije.
- Međutim, Rusi su ispitivali i deminirali isključivo onaj potez kojim će se kretati budući gasovod i to je sve. Njih nije zanimalo da se bave drugim delovima Srbije - tvrdi Radić.

- Prilikom svake upotrebe kasetnih bombi namerno se 30 odsto tih "bombica" ostavi da ne eksplodira kako bi poslužile kasnije kao nagazne ili mine iznenađenja. Amerikanci su zaista dali tačne lokacije gde su nas njima gađali, najviše na prostoru Kosova, Beograda i Niša, ali ovde je problem što je njihovo uklanjanje veoma skup posao, a Ameriku ne zanima da plate potpuno deminiranje - naglašava Smiljanić.


Radić dodaje da je ogroman problem i to što ustupljene NATO mape na terenu malo znače, pošto su mnoge od tih bombi, što zbog meteo, a što drugih neplaniranih okolnosti, završile tamo gde nije planirano.


- Rešenje je čišćenje terena što je jako skup i spor posao. Srbija ima obučene deminerske timove, ali je posla previše, pa se zato angažuju i stručnjaci iz okruženja. Doduše, finansijeri neretko za svaki taj posao raspišu tender pa pobedi najjeftinija ponuda - zaključuje Radić.
 

Rekord iz 2012.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije kažu da je lane pronađeno čak 10.500 neeksplodiranih sredstava, što je skoro četiri puta više od prosečnih 3.000 komada koliko se nađe svake godine.
Najčešće su u pitanju ručne granate, trobloni ili minobacačke granate koje su ljudi donosili sa ratišta, pa su ih posle bezobzirno bacali svuda naokolo.
Ali, opasnost je i u Obrenovcu gde se nalazilo vojno skladište Nemačke, a zatim i potopljeni nemački borbeni brodovi na Dunavu kod Prahova, te brojne neeksplodirane podvodne mine i artiljerijska municija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online