Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.12.2013.
01:13
J. Arsenović - Vesti A

Žandarmerija leglo mafije

Žandarm ubio dilera droge za kojeg je dilovao. Žandarm kupovao narkotike za lične potrebe. Pripadnik Žandarmerije pucao ženu jer je sporo vozila automobil! Ovo su samo neki od slučajeva u kojima su pripadnici Žandarmerije počinioci najtežih krivičnih dela.

Šokirali javnost: Pripadnici Žandarmerije sve češće počinioci teških krivičnih dela
 

Ispostavilo se da elitna jedinica srpske policije postaje uzročnik, umesto da bude rešenje za porast kriminala na srpskim ulicama. Komandant Žandarmerije Milenko Božović priznao je da nije mali broj žandarma koji imaju krivični dosije. Da li za utehu ili ne, on ističe da je manji broj onih koji su osuđeni. Odgovor na pitanje kako je to moguće kada niko ko ima krivični dosije ne može da bude primljen u policiju, treba potražiti u podatku koji je otkrio Božović.
 

Teško do otkaza

Da bi pripadnik Žandarmerije dobio otkaz mora da bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest meseci. Milenko Božović je zbog toga i predložio izmene Zakona o policiji koje se odnose na radni odnos i disciplinski postupak.
- Tražio sam i da se pravilnikom utvrde opšti i posebni uslovi za prijem i premeštaj u Žandarmeriju, kao i da te uslove definišu lekari i psiholozi - kaže Božović.

Od 2.900 pripadnika Žandarmerije, čak njih 400 primljeno bez selektivne obuke! Podsećamo da obuka, osim testova fizičke izdržljivosti i prilagodljivosti, obuhvata i obaveznu bezbednosnu proveru i psihološke testove.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da to što je veliki broj primljen u Žandarmeriju bez selektivne obuke ne znači da su oni primljeni u MUP bez provere krivičnih i prekršajnih dosijea. Objasnio je da se radi o nasleđenom stanju i ljudima koji su u Žandarmeriju došli iz drugih jedinica policije.

Ministar je pojasnio da se bezbednosna provera policajaca ne obavlja kada oni prelaze iz jedne u drugu jedinicu, već kada konkurišu za posao u policiji. Dačić je dodao i da su, kada je pre desetak godina jedinica formirana - u Žandarmeriju dolazili pripadnici drugih jedinica, "a tada se ne vrše takve vrste provere".


Problem čestih incidenata u kojima su vinovnici policajci, Dačić vidi i u tome što godinama nije bilo lekarskih pregleda policajaca, dok su pojedini učestvovali u ratu.
- Da se deo Žandarmerije otrgao kontroli je vrlo ozbiljan problem na koji je još pre dve godine ukazivao direktor policije Milorad Veljović, kao i načelnik Službe unutrašnje kontrole (SUK). Na njihova upozorenja nadležni nisu reagovali sve dok letos pripadnik Žandarmerije nije ubio dvojicu mladića. Komandant Žandarmerije je tada smenjen da bi ubrzo bio unapređen - podseća profesor Fakulteta za bezbednosti Zoran Dragišić.

Nasleđeni problemi: Ivica Dačić, premijer Srbije i ministar policije
 

Pomenuto ubistvo koje je trebalo da bude prekretnica za žestok obračun sa kriminogenim pripadnicima Žandarmerije desilo se 14. jula kod Rekovca kada je žandarm Aleksandar Krstić ubio dvojicu mladića jer je jednom od njih dugovao 5.000 evra. Tela je zapalio da bi zatro tragove, ali je ubrzo otkriven. Tada je i došlo do smene kontroverznog komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića. Ispostavilo se, međutim, da je Dikićevo "sankcionisanje" završeno tako što je unapređen za pomoćnika ministra policije Ivice Dačića!
 

U jedinici, a pod istragom

Na pitanje šta je sa pripadnicima Žandarmerije protiv kojih se vodi istraga za najteža krivična dela, komandant jedinice podvlači da ne može da daje objašnjenja, jer istrage u tim slučajevima nisu završene.
- Žandarmi niškog odreda koji su pod istragom SUK i dalje su u jedinici jer još nisu procesuirani, zbog toga ja o njihovoj krivici ne mogu da govorim - kaže Božović.

Novi komandant kaže da su svi problemi koji postoje u jedinici nasleđeni i da su stvarani godinama. Od letos, kada je preuzeo komandovanje, on je u SUK poslao izveštaj za 15 pripadnika Žandarmerije koji su postali sumnjivi zbog navodnog kriminalnog ponašanja. Sprovedeno je i vanredno psihološko testiranje svih pripadnika jedinice.


- Svi sumnjivi pojedinci posle toga su bili upućeni na ciljani lekarski pregled. Rezultat toga je da je na osnovu izveštaja lekara službeno oružje oduzeto od 23 žandarma, da su pokrenuti postupci da im se oduzme i privatno oružje, kao i da se premeste na druge poslove - objasnio je Božović.


Analitičari nisu optimisti da će se stanje u Žandarmeriji dovesti u red i pod oštricu zakona.

Bombom ubio sebe i ženu

Pojedini slučajevi, poput pucanja u ženu zbog spore vožnje, ukazuju na psihički krajnje nestabilne ličnosti koje su se zahvaljujući prijemu u Žandarmeriju dokopale oružja. Marta 2011 bivši pripadnik Žandarmerije Vladica Maksimović razneo je bombom sebe i nevenčanu suprugu Snežanu Bogdanović.


Pucao na utvare

Psihičko stanje pripadnika Žandarmerije očigledno nije proveravano kako treba. O tome govori i incident kada je pripadnik novosadskog odreda Žandarmerije S. Š. (35) pucao je na zgradu MUP-a Srbije u Beogradu jer mu se, kako je izjavio, "proviđale utvare i mrtvački sanduci".


- Daj bože da komandant Žandarmerije, načelnik SUK i direktor policije uspeju da srede stanje, ali plašim se da kriminogeni delovi Žandarmerije imaju zaštitu nekog jačeg nego što su njih trojica. Bojim se da će novi komandant jedinice udariti na - zid političke volje - zaključuje Zoran Dragišić.

Obezbeđivali šefa klana?

Niš je grad gde su građani najviše ukazivali na spregu kriminala i policije, optužujući "čuvare reda" da su zaštitnici lokalne mafije, a da žandarmi navodno obezbeđuju šefa niškog klana Zorana Ajkovića Ajkulu. Početkom godine o tome je javno progovorio Zvonko Stojanović, optužujući pripadnike Žandarmerije da se kriju iza zelenaša koji su ucenjivali njegovog sina Đorđa, vlasnika menjačnice pod čiji auto je podmetnuta bomba.


Mediji su pisali da se Žandarmerija u gradu pogotovo osilila kada je komandant jedinice postao Bratislav Dikić koji se posle bombardovanja NATO sa Kosmeta preselio u grad na Nišavi. Sektor unutrašnje kontrole MUP-a je u izveštaju naveo da su niški žandarmi kod Gamzigradske Banje na privatnim imanjima tražili zlato, a bilo je i optužbi da su zadržali zaplenjeno oružje umesto da ga dostave službi.


Da u niškim redovima Žandarmerije ne valja govori slučaj žandarma Stanka Stojanovića koji je 18. oktobra upucao jednu sugrađanku zato što je sporo vozila! Pogotovu je drastičan poslednji slučaj ubistva koji je počinio drogirani pripadnik niške Žandarmerije Aleksandar Raičić (24), osumnjičen za svirepo ubistvo Vlastimira Nalića (24) u Nišu, dilera u ovom gradu.

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 05:16
sve je trulo u drzavi, Srbiji,a riba smrdi od glave.
Petak 06.12.2013. 08:02
da su uveli propitivanje tablice mnozenja vecina ne bi prosla test.
Petak 06.12.2013. 09:03
Tako to ide kada se regrutuju momci u zandarmeriju preko veza i vezica . Sto se ne regrutuju na takav nacin da svi mogu da se prijave i da prolaze strogi rezim 6 mesecne selekcije gde ce svako pokazati koliko je sposoban,iako ne prodje onda zna zasto nije prosao,obuka prezivljavanja u prirodi,drustvenost,gadjanje,psihofizicke sposobnosti,tu bi otpalo najmanje 70% momaka,ovako zbrda zdola u policiji nije ni cudo sto je postala kriminogena,OD VRHA. A ne kao sada kada ne prime momke u policiju kazu da nisu duzni da daju objasnjenje zasto nisu primili-idioti korumpirani,i pokvareni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online