Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 15.11.2013.
13:37 >> 17:42h
telegraf.rs, Beta A

Srušio se vojni avion kod Čačka

Vojni avion ''Orao'' srušio se danas oko na područiju između Mrčajevaca i Slatine, kod Čačka, potvrđeno je ''Telegrafu'' u Odeljenju za vanredne situacije Moravičkog okruga. Kako saznaje taj portal major Ivan Pantić, koji je upravljao avionoom, katapultirao se i van je životne opasnosti.

Vojni avion ''Orao''

Avion se srušio prilikom pokušaja sletanja, a na licu mesta nalazi se 5 vatrogasnih ekipa, policija i hitna pomoć, a uzroci pada biće poznati nakon uviđaja.

Prema rečima načelnika tog odeljenja Dragiše Bročića, na lice mesta upućene su ekipe vatrogasaca i hitne pomoći.

''Tek ćemo utvrditi o kom tipu aviona je reč i koliko ljudi je bilo u letilici'', rekao je Bročić.

Kako se navodi u saopštenju, Pantić je svestan, komunikativan, bez vidljivih povreda i "subjektivno se dobro oseća". U toku su ostale dijagnostičke procedure i biće zadržan na praćenju na Vojnomedicinskoj akademiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da nema nastradalih i da je načinjena manja šteta na krovovima i prozorima kuća.

Prema njegovim rečima, srušeni avion oštetio je crep i prozorska stakla na nekoliko kuća, a stanovnici tih kuća nisu povređeni. Broćić je dodao da se avion

Pilot: Da li sam nekog ubio?

 

Pilota aviona tipa "Orao" prvo je, kada su ga meštani našli, posle kaptapultiranja, pitao gde je i dali je nekoga ubio, izjavio je Slobodan Rajičić, koji je među prvima stigao do Pantića.

"Meštani su odmah krenuli ka pilotu. Zatekli smo ga kako leži i puši. Rekao je da ga malo bole leđa, rebro, ali da je dobro. Prvo nas je pitao gde je i da li je nekoga ubio. Kada smo mu rekli da nema povređenih i većih posledica zatražio je mobilni telefon da se javi ženi da je živ i zdrav ", rekao je novinarima Rajičić.

 

Rajčić u čiju njivu je Pantić pao, rekao je novinarima da je Pantića vetar je nosio na suprotnu stranu od aviona, tako da je završio u njegovoj njivi, oko 1,5 km od aviona.

"Meštani su u šoku. Oštećeni su im krovovi a na pojedinim kućama popucala su stakla. Kažu da su čuli snažnu detonaciju nakon čega su videli da se avion obrušava pod uglom od 90 stepeni", rekao je Rajičić.

srušio 30 metara od jedne kuće, odnosno 15 metara od njene ograde.

Načelnik Sektora je istakao da će istražni vojni organi utvrditi uzroke nesreće.

Jurišni avion J-22 Orao, koji se danas srušio kod Mrčajevaca, treći je avion Vojske Srbije tog tipa koji je izgubljen u udesima u proteklih pet godina. U sve tri situacije piloti su uspeli da iskoče iz aviona i tako se spasu.

Prvo je 21. maja 2008. godine u blizini zrenjaninskog sela Baranda pao Orao evidencijskog broja 25114, kojim je upravljao pilot major Tomas Janik, iz 98. avijacijske brigade iz Kraljeva.

Pilot major Slobodan Jocić iskočio je iz aviona Orao 25156, 3. juna 2010. godine, zbog nemogućnosti da izvuče stajni trap i sleti na pistu aerodroma Lađevci kod Kraljeva.

On je to uradio iznad Knićkog jezera kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji.

Avion Orao projektovan je u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu, a u naoružanje je počeo da ulazi 1983. godine.

Proizvedeno je više od 110 komada jurišne, školske i izviđačke varijante. Taj avion je u ratovima od 1991. do 1999. godine bio okosnica lovačko-bombarderske avijacije SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Danas preostali Orlovi lete u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva i u sastavu Sektora za letna ispitivanja u Batajnici.

POVEZANE VESTI

Petak 15.11.2013. 13:59
Orao pao...Orao pao!!!
Petak 15.11.2013. 16:56
Ма није то ништа страшно, јер шта ће нам војска имамо шиптарски заштитни корпус да нас брани у свим нашим демонократским напредовањима. Обећаше гробари нове авионе из Русије и сл. ал мало сутра не треба њима Војска њима треба нека партијско евроунијатска милиција која ће легално обављати све криминалне послове за своје вође.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online