Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.11.2013.
17:35
Telegraf, Beta A

Rusi osumnjičeni za uzimanje mita od 303.000 evra u Pančevačkoj rafineriji?

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da su rukovodioci u bloku "Prerada" rafinerije Pančevo osumnjičeni za prilagođavanje tendera lokalnim podizvođačima i da su za to dobijali procenat od 10 odsto, saopštio je MUP Srbije.

Ilustracija: Rusi davali i primali mito

Veljović je rekao da su juče uhapšena dva rukovodioca "Prerade" i dva lokalna podizvođača, koji su osumnjičeni za primanje i davanje mita tokom sprovođenja tendera za različite radove u krugu Rafinerije nafte Pančevo koja posluje u okviru NIS-a.

"Policija je ovaj slučaj radila direktno u saradnji sa NIS-om i otkrivanje ovih zloupotreba iniciralo je rukovodstvo NIS-a", ukazao je Veljović.

Veljović je istakao da je praksa borbe protiv korupcije kakva postoji u NIS-u najbolji primer na srpskom tržištu.

"Mi pozdravljamo napore koje kompanija ulaže u sprečavanje službenih zloupotreba i spremni smo da pružimo potpunu podršku u ovom pravcu", rekao je Veljović.
 

Kako saznaje Telegraf, privedeni su strani državljani Viktor S. (38), izvršni direktor "Blok prerade", i Jagjit S. (34), direktor Direkcije za strategiju i investicije "Blok prerade", dok su osumnjičeni iz Šapca Aleksandar D. (32), direktor firme "B. M. R. grup", i njegov otac Gradiša D. (59), suvlasnik pomenute firme.

Prema saznanjima Telegrafa, osumnjičeni Rusi zahtevali su novčanu nadoknadu kako bi odali poslovne informacije Pančevačke rafinerije. Naime, oni su od Šapčana tražili novac kako bi im rekli koji su uslovi koje određena firma mora da ispuni kako bi dobila na tenderu.

- Šapčani su unapred znali kako da sačine svoju ponudu i tako sigurno dobiju posao – kaže izvor blizak istrazi, i navodi da su se oni u više navrata nalazili s ocem i sinom kako bi uzimali novac.

Kravčenko:Uhapšeni radnici zbog kršenja procedura


Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas, povodom hapšenja dvojice zaposlenih u NIS, da je osnova poslovanja te kompanije besprekorna reputacija i da su spremni da preduzmu najoštrije mere ukoliko budu pronađeni dokazi krivičnog dela.

 

"Nastala situacija je složena za našu kompaniju, ali mi moramo da budemo prilično hrabri i uporni u borbi protiv kršenja principa naše korporativne etike", rekao je Kravčenko. 

Sumnja se da je takvim malverzacijama preduzeću "B. M. R. grup" tokom 2013. godine omogućeno da zaključi pet ugovora, čija se vrednost procenjuje na oko 22,68 miliona evra, za šta su direktori, navodno, dobili ukupno 303.000 evra mita. Osumnjičenima će biti određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Akcija hapšenja izvedena je na osnovu krivične prijave rukovodstva NIS, a očekuje se da će se policija i Naftna industrija Srbije danas oglasiti u vezi s ovim slučajem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 18:37
E sada ce neko da komentarise: " To je nemoguce,pa to su nasa braca" ....ebala nas braca.....ja znam ko mi je brat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online